pytanie mam do kolegów z silnikiem 1,5T, gdy stoimy (nie jedziemy), silnik pracuje na wolnych obrotach czy da się podgazówką wkręcić silnik do (nie powiem odcinki) chociaż do 5000 -6000obr/min?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
U siebie mam LM 0W30 A3 i silnik pracuje dobrze, nie zauważyłem również, żeby gorzej się wkręcał w porównaniu do 0W20. 0W30 to nie klej dlatego dziwne u Was dla mnie te objawy.. Rozumiem, że na 5W50 by coś takiego mogło występować, ale na 0W30 ?Ciężka sprawa.. pozostaje wlać szybko znowu 0W20 i zobaczyć czy będzie dobrze.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaU siebie mam LM 0W30 A3 i silnik pracuje dobrze, nie zauważyłem również, żeby gorzej się wkręcał w porównaniu do 0W20. 0W30 to nie klej dlatego dziwne u Was dla mnie te objawy.. Rozumiem, że na 5W50 by coś takiego mogło występować, ale na 0W30 ?Ciężka sprawa.. pozostaje wlać szybko znowu 0W20 i zobaczyć czy będzie dobrze.
Comment
-
Kupuje go w sklepie stacjonarnym u siebie "Auto land" to taka sieciówka. Tak jak pisałem, nic niepokojącego u siebie nie zauważyłem w porównaniu do 0W20, przejeździłem na nim już 2 lata, teraz niedługo zalewam go na kolejny rok. Jakby miał teraz 1,5T to prawdopodobnie pod doświadczeniach z tym olejem w IX, zalałbym go i do X.
Comment
-
Zamieszczone przez kazno1989 Zobacz postaLM 0W30? zatem polecasz zalewać 1.5t tym olejem?
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaLM 0W30 A3Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez roar Zobacz postaTo co wyżej piszecie to wygląda na placebo.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaA nie może tak być, że 0w20 w temp. np. -2 st.C może mieć prawie dwa razy niższą lepkość niż olej 0w30 ACEA A3 i wprawne ucho usłyszy różnice w pracy zimnego silnika ?
Comment
-
Zamieszczone przez PJW Zobacz postaMożesz zalać 5W50 i nie będzie miał dwa razy wyższej lepkości od 0W20 w okolicach 0 stopni.
temperatury charakterystyki zbliżają się do siebie to dlaczego w okolicach 0 stopni nie jest możliwa dwukrotna różnica ? Nie musi być dwukrotna ale różnice są spore. Na ogół karty charakterystyki nie podają lepkości dla 0 stopni dlatego pytam.Last edited by Stach13; 23-11-2018, 13:28.
Comment
-
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postapytanie mam do kolegów z silnikiem 1,5T, gdy stoimy (nie jedziemy), silnik pracuje na wolnych obrotach czy da się podgazówką wkręcić silnik do (nie powiem odcinki) chociaż do 5000 -6000obr/min?
Comment
-
Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz postaNie nie da się.... próbowałem i nie pamietam konkretnie ale gdzieś w połowie obrotomierza odcina...
Dlaczego tak zapytałem,
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaTeraz wiem na 99% , że olej Ravenol SSO 0w30 na zimnym z trudem uruchamia Vitka i zwiększa tarcie wewnátrz silnika , jest sporo gęściejszy i przy -2).
Zamieszczone przez pksred Zobacz postaJa tez zalalem tym ravenolem i mam wrazenie ze silnik strasznie buczy, wydaje mi sie ze. Na 0w20 chodzil cichutko:/
Olej nie ma tu nic do rzeczy.
Silnik ma zabezpieczenie i nie da się go wkręcić na obroty na biegu jałowym nie z powodu oleju a z powodu bezpieczeństwa uszkodzenia podzespołów. Tak samo jest i było już 15 lat temu w Accord, wiele osób myślało że to usterka, a to jest zabezpieczenie, silnik kręci się do 4000obr i koniec.
Tak że szuwar dzięki za informację... bo byłby obłęd gdyby na oleju energetycznym ktoś czuł że mu silnik pracuje inaczej, a na innym energetycznym inaczej. Należałoby pogratulować ucha.Last edited by rambo7; 23-11-2018, 14:22.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
@Rambo7 , tak to są subiektywne , jednak gdy wciskam słychać buczenie, jakby z tłumika , tylko na tym 0w30 silnik ucichł , nie ryczy tak od 4 tys RPM więcej możliwe że bardziej słychać tłumik , a przedtem ten tym zagłuszał owe buczenie.
Nie wykluczam też , że tłumik trochę się wypalił na długich bawarskich autostradach , ale tak szybko ? W 15 tyś ? Gdyby miał 100 tys to ok.
Na zimnym nie cisnąć [emoji16]
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu TapatalkaLast edited by Bodex1; 23-11-2018, 15:29.
Comment
Comment