Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
    W Białostockiem to bym na sikał do silnika też rzadkie i się nie zatrze. Warunki testu regularnie to w lato 90 dni Wrocław lub Opole lub Katowice, dowolnie po mieście do odcinki jak będzie +38stC a na asfalcie 56stC.
    Zapraszamy .
    Co to jest "Białostockiem"? Zapraszam, stawiam nocleg i najdroższą knajpę jak nasikasz do swojego silnika, po co w ogóle takie teksty? Do tej pory trzymałeś poziom, po co to zmieniasz? Ruszasz się czasem poza swoje miejsce zamieszkania? Bo ja cały czas. Zobacz średnią temperaturę tego lata w Podlaskim i Dolnośląskim... jaka była różnica w ciągu dnia?

Z powyższego wpisu wynika ze OW-20 w północno wschodniej polsce nadaje się doskonale tak?

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      Wiesz Lukas, że wiem co to jest Noack.. przecież pisaliśmy o naszych ubytkach na LM jakiś czas temu..
      No właśnie, więc sugerowanie zużycia pierścieni przy takim przebiegu jest delikatnie mówiąc ... niepoważne

Ja mam inny ekstremalny przykład: Honda CR-V 2.0, 2016 + hak - jazda po Szwajcarii a więc ciężkie warunki, górzysty teren. Wymiana oleju OEM po 32000 km! Do teraz, przebieg około 60 kkm, zalewany 0W20 i brak ponadstandardowego zużycia oleju według zeznań kolegi z pracy.

Comment

• Lukas, kolega z pewnością kłamie "bo chwali co ma". Bankowo już 3 silnik a przynajmniej 2 po remoncie. Zresztą w Szwajcarii nie jest tak gorąco jak w niektórych południowych miejscach w naszym kraju gdzie na asfalcie jest 56 stopni!!!!!

Comment

• Zamieszczone przez Lukas Zobacz posta
          więc sugerowanie zużycia pierścieni przy takim przebiegu jest delikatnie mówiąc ... niepoważne
          Tylko, że ja tego nie sugerowałem, tylko opisałem przykładowy proces powstawania zużycia oleju na przełomie lat użytkowania auta.. oczywiście przyczyn może być dużo innych..

Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
          Lukas, kolega z pewnością kłamie "bo chwali co ma". Bankowo już 3 silnik a przynajmniej 2 po remoncie.
          Sam nawet je wymieniam i remontuje, lubię to ! hehe
          Last edited by Grzechu; 16-11-2018, 13:47.
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
            Lukas, kolega z pewnością kłamie "bo chwali co ma". Bankowo już 3 silnik a przynajmniej 2 po remoncie. Zresztą w Szwajcarii nie jest tak gorąco jak w niektórych południowych miejscach w naszym kraju gdzie na asfalcie jest 56 stopni!!!!!
            Dokładnie - na południu CH, bywają całe miesiące letnie gdzie temperatura w dzień nie spada poniżej 35st C! Na asfalcie pewnie ~60C. Teren bardzo górzysty. Ludzie mają oleje w dupie, interwały wymiany też, po prostu traktują auta jak sprzęt AGD, co w pewnym sensie rozumiem.
            Last edited by Lukas; 16-11-2018, 19:51.

Comment

• Czytam czasami różne fora i tam to dopiero jest kicha. Nie dość, że niefachowe to jeszcze wulgarne.
              Nasze forum jest inne. Tutaj są mądrzy ludzie (nie mówię o sobie), z wiedzą, doświadczeniem i kulturą. Czasem muszą się zdarzać lekkie przekomarzania i dobrze bo inaczej by wiało nudą.
              Ale byłoby jeszcze lepiej, gdybyśmy trochę inaczej pochodzili do tych dyskusji. Jeżeli ktoś pisze, że u niego jest tak i tak bo tego doświadczył to przyjmijmy że tak jest. Po co ma mówić nieprawdę. Chyba ,że powie że czarne jest białe.
              Ale to skrajny przypadek. Natomiast jak czegoś nie wiemy bo nie sprawdziliśmy tego fizycznie, ale mamy do tego przekonanie to nie piszmy ,że stanie Ci się to czy tamto, zniszczy, zatrze, zerwie... itp. Może lepiej pisać, może Ci się tak stać, są ku temu przesłanki czy coś w tym stylu.
              Chyba będzie bardziej miło.

Comment

• Zamieszczone przez Lukas Zobacz posta
                Dokładnie - na południu CH, bywają całe miesiące letnie gdzie temperatura w dzień nie spada poniżej 35st C! Na asfalcie pewnie pod 60. Teren bardzo górzysty. Ludzie mają oleje w dupie, interwały wymiany też, po prostu traktują auta jak sprzęt AGD, co w pewnym sensie rozumiem.
                Oczywiście, tak też są użytkowane auta. Dodajmy jeszcze do tego niesprawdzanie poziomu oleju w silniku, jazdę ze zbyt niskim stanem oleju, czy wrzucanie na obroty i „ciśnięcie” zimnego silnika. Różne są podejścia do użytkowania auta.

Comment

• Zamieszczone przez Okonio Zobacz posta
                  Oczywiście, tak też są użytkowane auta.
                  Jak będę zarabiał tyle, co mój kolega po fachu Szwajcar to też będę miał olej gdzieś. A póki co czytam forum i leję co uważam za najlepsze dla autka

Comment

• W jakim sklepie internetowym polecacie zakup olej firmy Motul? motul-olej.pl ?

Comment

• Ja Motula kupuję w Filtrytotu. Jeszcze się nie zawiodłem a chyba czwarte czy piąte zakupy niedawno zrobiłem.

Comment

• A galon olej.pl?

Comment

• przypominam że warto weryfikować sprzedawców którzy reklamują się na naszej stronie przynajmniej z 2 powodów, są to sklepy polecane przez forumowiczów wiarygodne i co najważniejsze dające zniżki.
                          tutaj: https://www.civicforum.pl/forumdispl...3%B3lnopolskie

Interesuje mnie Wasza opinia o sklepach, czy faktycznie mają konkurencyjne ceny. Każdy ze sprzedawców na Hasło Civicforum daje upust, warto spróbować i napisać opinię. (Sprzedawcy Motula też są).
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Gdzie można zaopatrzyć się w dobry (czyt. Z pewnego źròdła) olej ravenol sso 0w30?

Comment

• Zamieszczone przez kazno1989 Zobacz posta
                              Gdzie można zaopatrzyć się w dobry (czyt. Z pewnego źròdła) olej ravenol sso 0w30?
                              Ja kupowałem w petrostar tyle, że 5W30. Dokładnie ten, ale mają też SSO 0W30

Przed zakupem upewnij się czy mają na stanie. Jeśli nie, trzeba kilka dni poczekać na dostawę. Tak było u mnie. Jeśli dobrze kojarzę to na każdej butelce jest unikalny kod i można na stronie producenta sprawdzić czy olej jest ok, czy podróbka.
                              Pozdrawiam Czarodziej
                              Mój Szogun

Comment

• Zalewał ktoś fuchs titan supersyn 0w30?

Comment

Working...
                                X