Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przy CVT odcina i to już powyżej 3k.

Comment

• A co jeśli (obym jednak się mylił czego Wam i sobie życzę) w naszych egzemplarzach tj. w Usa, Chinach, Kanadzie, Australii dochodzi jednak do mieszania się paliwa z olejem? Wówczas po np. 5-10kkm z SAE 0w20 robi się 0w10, więc gdyby zakładać taki czarny scenariusz lepiej byłoby lać SAE 0w40, który to po 5-10kkm byłby SAE 0w25/30.

Comment

• Mam zalany silnik olejem Ravenol SSO 0W-30 i u mnie nic nie buczy. Oczywiście nie pałuję na zimnym, tylko czekam aż się w pełni nagrzeje i potem już cisnę. Samochód całą dobę stoi na zewnątrz.

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
          Z tym, że...przez ile czasu olej ma 0 stopni? 10 sekund? 30? Myślę, że do minuty nie dojdzie

Chodziło mi o to, czy przy znacznych różnicach w lepkości w temp. ok. 0 stopni ( tylko porównując 0w20 i 0w30 ACEA A3- zakładam , że koledzy taki wlali) wprawne ucho może wykryć zmiany w pracy silnika.
          Ale Rambo to już wyjaśnił, więc mam odpowiedź że nie.

Comment

• Jak szybko olej sie nagrzewa tak ze mozna spokojnie uzywac obrotow do 5k rpm?

Comment

• Na pewno zależy to od temp. zewnętrznej, ale ja nigdy nie wkręcam takich obrotów zanim wskaźnik temp. płynu chłodzącego nie osiągnie poziomu optymalnego tj. tak w połowie skali. Potem jeszcze parę minut i dalej już nie myślę.

Comment

• W mojej harfie nie mam wskaźnika tylko kontrolka która świeci na niebiesko gdy jest zimny , a gaśnie przy 53 st C ( sprawdzałem apką ) .

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                  W mojej harfie nie mam wskaźnika tylko kontrolka która świeci na niebiesko gdy jest zimny , a gaśnie przy 53 st C ( sprawdzałem apką ) .

Kontrolka jak zimny olej? Możesz wrzucić fotę jak ona wygląda? Jaka apka pokazuje Ci temp oleju?

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                    Zamieszczone przez szuwar1978
                    Nie nie da się.... próbowałem i nie pamietam konkretnie ale gdzieś w połowie obrotomierza odcina...
                    wolałbym tą informację mieć potwierdzoną.
                    Dlaczego tak zapytałem,
                    Potwierdzilem Ci że nie da sie wkrecic tak wysoko na luzie.... jutro sprawdze dokladnie czy odcina przy 3 czy 4 tys bo nie pamietam a dzis juz jezdzil nie bede....

Comment

• Zamieszczone przez pksred Zobacz posta
                      Jak szybko olej sie nagrzewa tak ze mozna spokojnie uzywac obrotow do 5k rpm?
                      To jest tak, że wskaźnik temperatury płynu chłodzącego może pokazać swoją docelową temperaturę już po 3-5km, ale olej jeszcze nie jest dobrze rozgrzany, dopiero po przejechaniu około 20km łapie normalną temperaturę. Wtedy można dawać już w palnik.
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                        To jest tak, że wskaźnik temperatury płynu chłodzącego może pokazać swoją docelową temperaturę już po 3-5km
                        Nie przy takich temperaturach jak teraz. Przynajmniej w X gen. Właśnie byłem na zakupach i po ok. 5 km ledwo zaświecił się wskaźnik, jakieś 1/5 do celu.

Comment

• Trochę humoru .
                          Mam weekend to robię sobie serwis [emoji2957][emoji851]
                          Wymiany łoliwy hahaha

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                            Nie przy takich temperaturach jak teraz. Przynajmniej w X gen. Właśnie byłem na zakupach i po ok. 5 km ledwo zaświecił się wskaźnik, jakieś 1/5 do celu.
                            Ja mam 5km do pracy i w polowie drogi wskaznik temp wskazuje u mnie optymalna temp i to przy takich temperaturach na zewnatrzn jak teraz....

Comment

• Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz posta
                              Ja mam 5km do pracy i w polowie drogi wskaznik temp wskazuje u mnie optymalna temp i to przy takich temperaturach na zewnatrzn jak teraz....
                              Nie jest moim zamiarem aby negować to co piszesz, nie wiem w jakich warunkach pokonujesz te 5km, gdzie w połowie czyli po 2,5km masz optymalną temp. cieczy chłodzącej w temp. zewnętrznej oscylującej w okolicy 0C, przynajmniej taka temp. jest teraz u mnie. Zakładam, że po odpaleniu silnika nie kręcisz go do odcinki.
                              Przy normalnej jeździe 2,5km to jest ile? 3 minuty pracy silnika? jeżeli na zewnątrz będzie +40C to jest to prawdopodobne.
                              Bardziej obstawiam, że te wskaźniki w naszych autach pokazują to co mamy zobaczyć, a nie to jaka jest rzeczywistość.
                              U mnie w tych temp. wyjeżdżam z garażu, zamykam garaż, wsiadam rozpędzam się do 50km/h, opuszczam osiedle, później przez miasto dwupasmówka jak warunki pozwolą 50-70km/h i już po około 6km pokazuje mi temp. cieczy chłodzącej w połowie skali czyli powiedzmy w granicy 90C i to dodajmy jeżeli od razu nie włączę klimy na 20C bo nie ma szans na tym dystansie osiągnąć taką temperaturę przy włączeniu klimy, gdzie automatem włączają się wentylatory na chłodnicę i dodatkowo ciecz chłodząca idzie przez nagrzewnice.
                              Pozdrawiam.

Comment

• na pewno 0w20 jednego z producentów olejów jest "olejem" nienewtonowskim, pytanie czy wszystkie 0w20 są nienewtonowskie?

Comment

Working...
                                X