Przy CVT odcina i to już powyżej 3k.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
A co jeśli (obym jednak się mylił czego Wam i sobie życzę) w naszych egzemplarzach tj. w Usa, Chinach, Kanadzie, Australii dochodzi jednak do mieszania się paliwa z olejem? Wówczas po np. 5-10kkm z SAE 0w20 robi się 0w10, więc gdyby zakładać taki czarny scenariusz lepiej byłoby lać SAE 0w40, który to po 5-10kkm byłby SAE 0w25/30.
Comment
-
Zamieszczone przez PJW Zobacz postaZ tym, że...przez ile czasu olej ma 0 stopni? 10 sekund? 30? Myślę, że do minuty nie dojdzie
Chodziło mi o to, czy przy znacznych różnicach w lepkości w temp. ok. 0 stopni ( tylko porównując 0w20 i 0w30 ACEA A3- zakładam , że koledzy taki wlali) wprawne ucho może wykryć zmiany w pracy silnika.
Ale Rambo to już wyjaśnił, więc mam odpowiedź że nie.
Comment
-
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaW mojej harfie nie mam wskaźnika tylko kontrolka która świeci na niebiesko gdy jest zimny , a gaśnie przy 53 st C ( sprawdzałem apką ) .
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaZamieszczone przez szuwar1978
Nie nie da się.... próbowałem i nie pamietam konkretnie ale gdzieś w połowie obrotomierza odcina...
wolałbym tą informację mieć potwierdzoną.
Dlaczego tak zapytałem,
Comment
-
Zamieszczone przez pksred Zobacz postaJak szybko olej sie nagrzewa tak ze mozna spokojnie uzywac obrotow do 5k rpm?
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaTo jest tak, że wskaźnik temperatury płynu chłodzącego może pokazać swoją docelową temperaturę już po 3-5km
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaNie przy takich temperaturach jak teraz. Przynajmniej w X gen. Właśnie byłem na zakupach i po ok. 5 km ledwo zaświecił się wskaźnik, jakieś 1/5 do celu.
Comment
-
Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz postaJa mam 5km do pracy i w polowie drogi wskaznik temp wskazuje u mnie optymalna temp i to przy takich temperaturach na zewnatrzn jak teraz....
Przy normalnej jeździe 2,5km to jest ile? 3 minuty pracy silnika? jeżeli na zewnątrz będzie +40C to jest to prawdopodobne.
Bardziej obstawiam, że te wskaźniki w naszych autach pokazują to co mamy zobaczyć, a nie to jaka jest rzeczywistość.
U mnie w tych temp. wyjeżdżam z garażu, zamykam garaż, wsiadam rozpędzam się do 50km/h, opuszczam osiedle, później przez miasto dwupasmówka jak warunki pozwolą 50-70km/h i już po około 6km pokazuje mi temp. cieczy chłodzącej w połowie skali czyli powiedzmy w granicy 90C i to dodajmy jeżeli od razu nie włączę klimy na 20C bo nie ma szans na tym dystansie osiągnąć taką temperaturę przy włączeniu klimy, gdzie automatem włączają się wentylatory na chłodnicę i dodatkowo ciecz chłodząca idzie przez nagrzewnice.
Pozdrawiam.
Comment
Comment