Jest olej dedykowany Castrol 0W20 do jakiejś Hondy? skąd ta informacja? możesz ją potwierdzić dowodami?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
To jest zapis z instrukcji do X z silnikiem 1.5 turbo.Podczas wymiany oleju w ASO chcieli wlać Castrola 0W20, (ten olej jest lany do silnika między innymi 1.8 nie wiem czy jest gdzieś napisane czy jest dedykowany czy nie jest ale taki ASO leją do dziś), kiedy to zobaczyłem zapytałem mechanika dlaczego chce wlać taki olej ,zapytał zdziwiony a jaki mam wlać.Poszedłem do kierownika z instrukcją pokazałem zapis jaki olej ma być wlany, troszkę się zmieszał i powiedział że Honda Polska dopuszcze tego Castrola do tego silnika ,uparłem się i musiałem poczekać na dedykowany olej .Zadzwoniłem potem do Honda Polska i oczywiście Honda Polska nic nie wie o takim dopuszczeniu, czekam jeszcze na oficjalną odpowiedz na piśmie,z tąd moje pytanie czy jest jakaś róznica między tymi olejami.Kierownik stwierdził jeszcze że to te same oleje tylko różnych producentówLast edited by Gość; 26-11-2018, 12:51.
Comment
-
Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz postaJaka jest różnica między olejem 0W20 Type2.0 Engine oil zalecanym przez instrukcję do X gena, a olejem Castrola 0W20 detykowanym do Hondy między innymi do 1.8 z IX gena
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaTego to chyba się nie dowiesz. Też chciałbym wiedzieć, ale nie ma szans. Jakkolwiek karta charakterystyki dla Castrol 0W20 podaje kilka istotnych danych, to karta dla 0W20 Type2.0 Engine oil jest jakaś uboga i "owiana tajemnicą"
Comment
-
Tutaj: https://www.civicforum.pl/showthread...X-gen%29/page6
Post 51.
Bez rewelacji.. W większości baza mineralna.. Punkt zamarzania słaby, mój LM 0W30 ACEA A3 ma dużo lepszy.Last edited by Grzechu; 26-11-2018, 13:57.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaPunkt zamarzania słaby, mój LM 0W30 ACEA A3 ma dużo lepszy.
-temperatura krzepnięcia = Punkt pour : -42,5°C => czyli albo na Koło Podbiegunowe, albo przekładamy to na oszczędności paliwa.
Comment
-
Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz postaten olej jest lany do silnika między innymi 1.8 nie wiem czy jest gdzieś napisane czy jest dedykowany
Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz postaa olejem Castrola 0W20 detykowanym do Hondy
Spodziewałem się że masz jakąś instrukcję z taką informacją.
Moim zdaniem ASO dysponuje jednym rodzajem oleju 0W-20.
Zamieszczone przez katana Zobacz postaNa stronie Hondy, są oleje Castrol rekomendowane przez Hondę, więc może o to chodzi.
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postakarta dla 0W20 Type2.0 Engine oil jest jakaś uboga i "owiana tajemnicą"
Dorzucę tę twoją instrukcję tutaj: Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.
tak czy siak .. Gienio medal, załatwiłeś ich pięknie. Bravo ode mnie.... z tą Książką ..to mi się podoba
Last edited by rambo7; 26-11-2018, 14:35.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaDorzucę tę twoją instrukcję tutaj: Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaMoim zdaniem ASO dysponuje jednym rodzajem oleju 0W-20.
Comment
-
nie rozwijam tego bo już rozwijałem 65 razy, co nie oznacza że nie można nalać lepszego* oleju.
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaco w takim razie znaczy magiczne Type 2.0 ?
Gdyż ten sam olej "2.0" jest przewidziany do modeli z GPF. a nie narażali by się na zatkanie tego filtra.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Rambo moim zdaniem bardziej zgodność z ACEA C5 by pasowała. Aczkolwiek, jeżeli ten Hondowski 0W20 Type 2.0 jest podobny lub niemal taki sam jak Castrol Edge Professional H 0W20, to dla nich ACEA nie przyznaje żadnej z norm. Ten Castrol jest sklasyfikowany przez API, ma klasę jakości SN.
Karta charakterystyki Castrol Edge Professional H 0W20:
https://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/A6D8623C40EA70C480257F1F004E33F0/$File/BPXE-A5MN69.pdfLast edited by Okonio; 26-11-2018, 15:32.
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaprawdopodobnie znaczy = ACEA C3.
"Nie jest dopuszczony dla silnika benzynowego żaden z olejów z grupy Norm ACEA C. (C4, C3, C2, C1). (chyba że ma katalizator GPF, /od roczników 2018/ i ze względu na ten GPF (Wymagania środowiskowe) jest wymagany.)
Chyba tak.Last edited by Stach13; 26-11-2018, 15:16.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaTo nie powinni mi go lać do mojego silnika bo nie mam filtra GPF. W IO nie mam takiego oleju w opisie. Pogubiłem się ?
.
Comment
Comment