Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Że co ? Czujniki nie widzą oleju ???
    Mierzą ciśnienie oleju .
    Tak na oleju o wysokiej lepkości ciśnienie będzie większe na pompie ale nie na końcu magistrali , bo to ciśnienie będzie to opór gęstego oleju , chodzi o pompowalność .
    Oleje o niskiej lepkości mają bardzo wysoki wskaźnik pompowalności , czyli stawia niskie opory toczenia w rurkach , tak niskie , że na pompie będzie niemal takie samo jak na najdalszym punkcie..

Regulacja pompy oleju wygląda tak , nie wiem czy akurat honda ma takie rozwiązanie , ale obstawiam że nie gorsze , w silnikach IX i X.gen

Ja sądzę , że się mylicie co do 0w20 .
    Tu sam olej i niska lepkość w tych silnikach nie jest przeszkodą , a dużej mierze paliwo , które go rozrzedza, a mało kto o tym pamięta .

Pod koniec roku będę zmieniał olej , wyślę próbki do analizy i udostępnię, sam jestem ciekaw wyniku .

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
    Last edited by Bodex1; 11-08-2020, 11:41.

Comment

• Tak się zastanawiam jak na zdrowy rozum zakwalifikować olej Honda OEM Type 2.0 - czyżby C5?, no bo C2 to 0w30... Wiem, że Honda nie wykupiła specyfikacji ACEA, ale tak na logikę....

Comment

• Zamieszczone przez kony74 Zobacz posta
        Tak się zastanawiam jak na zdrowy rozum zakwalifikować olej Honda OEM Type 2.0 - czyżby C5?, no bo C2 to 0w30... Wiem, że Honda nie wykupiła specyfikacji ACEA, ale tak na logikę....
        Jeśli masz filtr cząstek stałych to nie ma wyboru , chyba że poświęcisz filtr ...

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
          chyba że poświęcisz filtr ...
          ... zawsze możesz poświęcić silnik.
          Bodex, Nadal opowiadasz pierdoły. Podaj jeden przykład problemu z filtrem w benzyniaku od oleju innego niż niskopopiołowy.

Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
          Że co ? Czujniki nie widzą oleju ???
          nie że czujniki... że Ty wiesz lepiej niż Producent silnika, producent oleju i przedstawiciel Honda Polska. Tak ... Ty wiesz lepiej ? Karta Charakterystyki oleju 0W-20 pisze że nie jest to syntetyk ..a Ty twierdzisz że jest ?
          ... naprawdę daj luz... bo mi się cierpliwość kończy.

Ja sądzę , że się mylicie co do 0w20 .
          na tym forum nie piszemy w domysłach. Masz fakty więc to poczytaj zapoznaj się i podyskutuj z Honda Polska z inżynierem co pisał Kartę Charakterystyki oleju 0W-20. Pisz do nich i ich przekonuj że są w błędzie.
          Ty nie polemizuj z nami bo nasza wiedza tutaj to nie co my myślimy, ... ja np. nic nie myślę, biorę Kartę charakterystyki i czytam. Biorę teść emalia od przedstawiciela Honda Polska i czytam, biorę Normę i czytam biorę literaturę fachowa i czytam, ja tu niczego nie twierdze bo mi się tak wydaje ... dyskutuj sobie z faktami. Tylko nie dręcz po raz N'ty tematu, bo wszystko jest dawno wyjaśnione a wprowadzając zamęt chcesz mnie uruchomić? czy co ...

Pod koniec roku będę zmieniał olej , wyślę próbki do analizy i udostępnię,
          wyślij tez próbki moczu, bo wątpię czy to co pijesz to na pewno napój dozwolony.
          Last edited by rambo7; 11-08-2020, 21:40.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez kony74 Zobacz posta
            Tak się zastanawiam jak na zdrowy rozum zakwalifikować olej Honda OEM Type 2.0
            Raczej ILSAC -GF-5. Poniżej analiza. Co ciekawe, żaden olej 0W20 - nie sygnowany marką własną auta - nie posiada w składzie tyle modyfikatora tarcia (molibden) co oleje OEM 0W20 Hondy, Mazdy i Toyoty.. tak wiec, po tym fakcie można się domyślać, czemu Honda nie zaleca stosowania innych olei 0W20 niż swój OEM! W poniższym składzie widać jednoznacznie, że jest to olej nisko-popiołowy. Ochrona GPF, DPF i na dodatek ECO. Lepkość strukturalna CCS na poziomie 6200cP wskazuje na zastosowanie bazy mineralnej II lub III grupy, a więc technologia syntetyczna - nie mylić z full syntetykiem czyli PAO, Estry. Generalnie osobiście nie nalewałbym do swojego silnika oleju 0W20 innego niż OEM - zamiennie można lać olej Toyoty lub Mazdy - skład praktycznie taki sam jak oem Hondy. Brak zawartości modyfikatora tarcia podnosi ryzyko przytarcia silnika podczas ciężkich warunków pracy.

Honda Synthetic Engine Oil TYPE 2.0 0W-20.jpg
            Last edited by Grzechu; 12-08-2020, 10:01.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• Dzięki Grzechu za logiczne wyjaśnienie.

Comment

• Fajnie gdyby jeszcze honda pozwolila stosowac je zamiennie. Mazda supra 0w20 5L za 160 pln masakryczna roznica

Comment

• No to ciekawa alternatywa ten olej Mazdy i Toyoty, przydały by się jakieś opinie, doświadczenia z używania tego oleju

Comment

• Jeszcze dla porównania analizy olejów Mazdy i Toyoty, tak żeby było widać, że wszystkie te 3 marki są do siebie bardzo zbliżone:

Oem Mazda 0W20 Supra
                    Mazda_0w-20.jpg

Oem Toyota 0W20
                    Toyota 0w-20.jpg

Na plus dla Mazdy i Toyoty za większą ilość datków myjących wapna i magnezu - jest ciut więcej niż w 0W20 Hondy, to samo ZDDP, chodź są to minimalne różnice.
                    Last edited by Grzechu; 12-08-2020, 14:05.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

• noi TBN 10 w toyce na plus, i plyniecie o wiele nizsze

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                        Generalnie osobiście nie nalewałbym do swojego silnika oleju 0W20 innego niż OEM - zamiennie można lać olej Toyoty lub Mazdy - skład praktycznie taki sam jak oem Hondy.
                        Czemu oleje są tak podobne? Odpowiedź jest tutaj - https://www.idemitsulubricants.com/a...s/why-idemitsu
                        Chyba jeszcze Subaru od nich brało oliwę.

Comment

• Coś ala test Idemitsu 0w20
                          Can you make significant power gains just by changing oil?  In the past, we have proven that switching from a lower grade mineral oil to a premium synthetic oil can…

Comment

• Zamieszczone przez gabler Zobacz posta
                            Bardzo fajny artykuł, taki wręcz prawdziwy i można powiedzieć potwierdzający pewne tezy które były stawiane tutaj na forum, dotyczące oleju oem 0W20.. pozwolę sobie przetłumaczyć kilka najważniejszych fragmentów:

"Receptura ZEPRO 0W-20 została opracowana z myślą o samochodach wykorzystujących technologię oszczędzania paliwa w trybie stop-start, która wyłącza silniki na światłach, aby oszczędzać paliwo."

"Ze względu na nasze osiągi uznaliśmy, że molibden, który miał dobrze działać przy ciągłym uruchamianiu i zatrzymywaniu się, zapewni dodatkową ochronę przed zużyciem podczas ciężkiej jazdy!"

"Aby spojrzeć na to, co robi ten olej z perspektywy, ten poziom przyrostu mocy jest generalnie większy niż to, czego można by się spodziewać po silniku wolnossącym"

"Mamy pewne obawy, że rzadki olej może nie chronić tak, jak grubszy, najwyższej jakości syntetyczny olej wyścigowy do zastosowań wymagających dużej mocy, więc w takich przypadkach będziemy eksperymentować z ostrożnością."
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Trochę poczytałem po forum Mazdy 6 i wychodzi na to, że na 0w20 chłopaki porobili po ponad 300tyś km, więc może nie jest tak źle

Comment

• pytanie co to dlugotrwala jazda autostrada ? 2h, 4h, 6h?

Comment

Working...
                                X