Zamieszczone przez damianm232
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez montada Zobacz postaNadrzędną cechą KAŻDEGO oleju jest ochrona silnika.
Dziś nadrzędną rolą oleju jest zapewnienie odpowiedniej emisji spalin i oszczędzanie energii silnika - economy conserving, a przy okazji smarowanie silnika, nie ma na żadnym oleju Eko - ekonomy informacji o walorach ochronnych silnika. Takie informacje są tylko i wyłącznie na olejach do tego celu przeznaczonych.
Przykładem jest olej do wersji z filtrem GPF, priorytet jest stosować olej ACEA C3, C2 ... Cel? - celem jest ochrona katalizatora. Ochrona silnika schodzi na drugorzędny plan.
Widzę że nie oglądałeś filmu SONDA "krew silnika" ... jest tam wzmianka o dodatkach siarka i fosfor które są głównymi czynnikami ochrony silnika, oleje ACEA C są tego pozbawione, są "wyjałowione".
Czyli są bardzo dobre dla ochrony GPF/DPF, ale słabe dla żywotności silników.
Dodam jeszcze że do takiego silnika jak 1,0T gdzie inżynierowie walczyli o każdego konia, nie z powodu zajebistosci silnika, a z powodu ekonomicznego i ekologicznego.
Silnik 3 cylindrowy, jego przeznaczeniem są oleje niskooporowe, aby "miał lżej" aby spalanie było niższe, w czym pomóc mają oleje niskooporowe.
Zaletą jest to że potencjalnie mniej spalisz, ale jak przekroczysz określone wartości pracy silnika np jazda z dużymi prędkościami, radykalnie, znacząco silnik ten staje się nieekonomiczny. Ten silnik zachęca do jazdy z niskimi obrotami wtedy masz ten "złoty środek" niskie spalanie, w miarę dynamikę i niski obroty silnika - taka jest charakterystyka silnika dowsowzingowego.
Do takich warunków pracy tego silnika nadaje się olej niskooporowy ale nie dlatego że jest najlepszy, tylko że jest optymalny.
Czyli w warunkach, niskich obrotów, czyli ekonomiki jazdy co jest naturalne, dla tego silnika oleje niskooporowe są zalecane, ale nie mylić z najlepsze, a już na pewno chronią silnik, to jest jasne, mimo że nie jest to priorytetem tego oleju, ale jeśli będziesz się trzymał charakterystyki która jak sam czujesz "zmusza" do takiej jazdy, bo wiesz dobrze tak jak ja to wiem że nie ma sensu gonić ten motor ostro, bo ani wcale szybciej nie dojedziesz a spalisz naprawdę więcej.Last edited by rambo7; 10-12-2018, 13:00.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaPrzykładem jest olej do wersji z filtrem GPF, priorytet jest stosować olej ACEA C3, C2 ... Cel? - celem jest ochrona katalizatora.Moje auto jeździ na oleju wytrzymałościowym, tak więc drugi właściciel nie będzie martwił się o silnik, tylko prędzej o budę, że mu ruda będzie zżerać
Last edited by Grzechu; 10-12-2018, 13:04.
Comment
-
Żywotność silnika zależy głównie od sposobu eksploatacji. Przyznasz, że bez problemu uwalisz każdy silnik w bardzo krótkim czasie na najlepszym A3? Tak naprawdę prawdopodobnie rozmawiamy o 10-30 tys km( a może nawet nie) różnicy przebiegu przy jednakowym użytkowaniu ( racjonalnym).
Zamieszczone przez montada Zobacz postaMoje auto jeździ na oleju wytrzymałościowym, tak więc drugi właściciel nie będzie martwił się o silnik, tylko prędzej o budę, że mu ruda będzie zżeraćLast edited by rambo7; 10-12-2018, 13:18.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaTo jest bardzo dobry przykład pokazujący na czym zależy Hondzie w okresie gwarancyjnym, przed wprowadzeniem GPF
Zamieszczone przez montada Zobacz postaPoczytaj na HondaKarma, na "wodziance" chłopaki przekroczyli przebiegi 200tys i silnik nie wykazuje oznak zmęczenia czy poboru oleju. Jak to możliwe?. Takie pisanie niczego nie udowadnia. Ja nie mam pojęcia w jakich warunkach użytkowane było dane auto, bo tam nie wszystkie nie 100% używa 0W-20. Internet wszystko wytrzyma. Oczywiście zgadzam się że nie ma oleju który ochroni silnik kiedy chcemy go zdemolować.
Tego w moich wpisach nie znajdziesz że olej 0W-20 psuje silniki, ja twierdzę że jest to olej "specjalny" zaprojektowany w określonym celu. To nie ja to wymyśliłem, to wymyślili ekolodzy wraz z innymi lobbystami aby żyło się lepiej, tzn czyściej. Nie wiem tylko dlaczego są kwestionowane fakty mówiące niezbicie że najlepszy olej do ochrony silnika ma określone parametry, a olej do ekonomicznej jazdy ma określone parametry.
Część osób zaczęła widzieć w olejach ekonomy conserwing cechy olejów wytrzymałościowych ... ja tego nie widzę, testy tego nie potwierdzają, nie ma żadnych dowodów aby było jak mówisz.
To że chłopaki twierdzą co twierdzą to jeszcze niczego nie rozstrzyga. No dla nie opinie kogoś nie mają znaczenia. Wolę się skupić na tym co mówią wymagania i zalecenia i wg nich postępować.Last edited by rambo7; 10-12-2018, 13:28.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez montadaPoczytaj na HondaKarma, na "wodziance" chłopaki przekroczyli przebiegi 200tys i silnik nie wykazuje oznak zmęczenia czy poboru oleju. Jak to możliwe?
Zamieszczone przez montada Zobacz postaPrzyznasz, że bez problemu uwalisz każdy silnik w bardzo krótkim czasie na najlepszym A3?
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaI chyba o to wszystko w tym chodzi. Nie wkręcam Hondy co chwilę na czerwone pole, nie ścigam się na zawodach, nie sprawdzam kilka razy dziennie czy do setki mam 8,2 czy 7,8, autostradą nie jadę kilka godzin 180/godz bo bym nie wyrobił na mandaty i dostał zakrzepicy, więc dlaczego 0w20 ma mi zaszkodzić ?
Comment
-
Zamieszczone przez montada Zobacz postaŻywotność silnika zależy głównie od sposobu eksploatacji. Przyznasz, że bez problemu uwalisz każdy silnik w bardzo krótkim czasie na najlepszym A3?
Zamieszczone przez montada Zobacz postana "wodziance" chłopaki przekroczyli przebiegi 200tys i silnik nie wykazuje oznak zmęczenia czy poboru oleju. Jak to możliwe?
Comment
-
Wśród znajomych wiem dokładnie od kogo bym samochodu nie kupił. I nie ma dla mnie pierwszorzędnego znaczenia na jakim oleju jeździł. Gdy kupowałem używki zawsze chciałem aby właściciel mnie przewiózł w pierwszej kolejności. Czasami po 5 km jazdy wiedziałem , że nie kupię i już nie potrzebowałem jazdy próbnej
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaW karcie charakterystyki do 0w20 Type 2.0 jest napisane m.in. "Doskonały w stosunku do konwencjonalnych olejów silnikowych do zużycia i ochrony silnika w wysokich i niskich temperaturach"
...na olejach ACEA A3 pisze inaczej:
"Doskonały w stosunku do konwencjonalnych olejów silnikowych do ochrony silnika w wysokich i niskich temperaturach i zapewniający niskie spalanie"
Priorytety w olejach Ekonomicznych i wytrzymałościowych są zmienione i jest to wyraźnie napisane.
Tak jak w markecie sok, są opisy zaczynające się od: woda, zagęszczony sok z ... itd. a są produkty zaczynające się od: zagęszczony sok, woda itd.. i nikomu nie trzeba tłumaczyć o co chodzi.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaKwestia "ciasno spoasowanych silników" to jest ukute przez sprzedawców i lansiarzy trendu ekologicznego na potrzeby sprzedaży olejów ekonomicznych.
Ale nikt nie odniósł się do innych faktów we wspomnianym poście, choćby o rozwiązaniach odprowadzających ciepło, podwójnego systemu chłodzenia czy pakiety dodatków ochronnych. Czy to nie jest kluczowe w zestawieniu 0w20- silnik 1,0T, 1,5T ,2,0T ?
Comment
-
Przeznaczenie dla silników bez filtra GPF
Zamieszczone przez boski_1 Zobacz postaAnalizując wasze wypowiedzi, zamieszczone linki oraz kilka kontaktów z hurtowniami olejowymi zajmującymi stricte olejami mogę podsumować dla gen. X 1.5T
0W20 - olej dla użytkownika eksploatującego samochód w sposób normalny. Dbając o niskie spalanie oraz ochronę środowiska (tak zalecaną przez producentów i nowe normy).
"Normalna jazda po ulicach - dojazdy, podróże autostradą itp. Nawet sporadyczne szybkie uderzenie w krętą drogę kwalifikuje się jako normalne użytkowanie uliczne z niezmodyfikowanym samochodem. Po prostu nie można zastosować pełną przepustnicę wystarczająco długo na ulicy, aby podnieść temperaturę oleju na tyle wysoko, że kwalifikuje się jako intensywne użytkowanie, które może wymagać lepszego oleju."
0W30 - olej który nadaje się również do normalnej eksploatacji pojazdu lecz posiadający dodatkową ochrona dla silnika kiedy częściej wykorzystujemy potencjał tego co mamy pod maską (przy wyższych prędkościach, obciążeniach i obrotach)
Poprzez to że olej pracuje w wyższej temperaturze mamy ochronę w większej rozpiętości
5W30 - jest olejem gęstszym od powyższych . Idealny dla użytkowników którzy eksploatują samochód m.in. w terenie górzystym, holowanie przyczepy itd
UWAGI
-5W30 otrzymałem informację (nie w jednym miejscu) ze w związku z ciasnym spasowaniem elementów silnika nie do końca jest zalecany dla zimnych startów, krótkich dystansów i spokojnej miejskiej jazdy...
-film olejowy - przestrzegając powyższych wytycznych użytkowania 0W20, 0W30 nie ma możliwości o jego przerwaniu (podobno aktualne technologie produkcyjne w odpowiedni sposób chronią silnik)
Nie negujmy tutaj żadnej specyfiki tylko każdy użytkownik powinien dobrać go odpowiednio do swoich wymogów i stopnia eksploatacji pojazdu.
Chyba najbardziej optymalną opcją będzie zakup 0W30 posiadający formalne aktualne certyfikaty A5
*aktualne certyfikaty tyczą się każdej specyfikacji i producentów (nie każdy producent posiada papier na daną normę)
-niektórych ważność się skończyła
-niektórzy spełniają normę ACEA ale nie maja jej wykupionej (a norma ma być wykupiona!)
Chcecie mieć tak zwany dupochron gwarancyjny sprawdźcie również i to w razie W przy długiej np 5 letniej gwarancji producenta
Czy w swojej amatorskiej wypowiedzi znajdę aprobatę u bardziej doświadczonych w temacie olejowym?
Ten temat to jest jakaś tragedia... Czytasz od początku i masz w głowie milion myśli, a tym bardzie ze mieszają się w nim tematy i linki do innych genów...
Wiedza z tego tematu jest duża tylko ciężka do ogarnięcia i do poskładania.
Rambo przeglądnij powyższy tekst co umieściłem bo widzę ze wiedziesz prym w tym temacie. Są do niego jakieś poprawki sugestie/poprawki?
Może coś z tego stworzymy i będzie łatwiej innym zacząć przy doborze od tej podstawy. Lepiej stworzyć jeden post i do niego się odnosić niż zaczynać wałkować temat do pożygu milion razy
Comment
-
Zamieszczone przez boski_1 Zobacz postaTen temat to jest jakaś tragedia... Czytasz od początku i masz w głowie milion myśli... trzeba ciągnąć, nie może być nudy w tym temacie, bo forum śpi, a tak ...dzieje się ..
Zamieszczone przez boski_1 Zobacz postaWiedza z tego tematu jest duża tylko ciężka do ogarnięcia i do poskładania..
Masz rację, jest dużo ciekawych wpisów, ale trzeba by je wyłowić, a to jest trudne.
W kontekście powyższego, np. napisałem temat - zamieściłem Skany Instrukcji i zamknąłem temat aby nie stał się kolejnym tasiemcem: Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postagdzieś była K CH. w którymś temacie, nie znajdę teraz, ale jeśli dobrze przepisałeś to się zgadzać powinno, choć nieco jest to niejasne do końca ten fragment nie bardzo to po polsku brzmi: "do zużycia" dyskutowałbym czy tak pisze, dla mnie chodzi o zużycie paliwa, nie silnika.
Po angielsku brzmi: "Superior to conventional motor oils for high and low temperature engine wear and protection". Po "Zużycia nie ma wyrazu "paliwa" więc pewnie chodzi o silnik.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaSuperior to conventional motor oils for high and low temperature engine wear and protection"
"Doskonałe w stosunku do konwencjonalnych olejów silnikowych do zastosowań w silnikach o wysokiej i niskiej temperaturze".
bla, bla, bla... nie czytaj lakonicznych treści zamieszczanych przez producentów, poczytaj specyfikację i zastanów się nad Wymaganiami.
Wystarczy tylko zacząć czytać Wymagania... nie wgłębiając się w szczegóły... od razu wiesz co do czego zastało zaprojektowane.
Czytaj o ACEA A3 potem A5 potem C3 potem C2 i o 0W-20 itd...i wszystko będzie jasne.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment