Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• To jest odpowiedż Honda Poland na moje pytanie odnoście stosowania oleju 0W20 Type 2.0 w silnikach 1.5 turbo z filtrem i bez.Prosiłem jeszcze o specyfikacje ale w tym temacie cisza

Szanowny Panie,

Potwierdzamy, że zalecanym olejem silnikowym do Hondy Civic 1.5T z filtrem GPF jest oryginalny olej Honda 0W-20 Type 2.0. Olej ten jest olejem niskopopiołowym i przeznaczony jest zarówno do aut wyposażonych w filtr cząstek stałych jak i bez filtra.
    Last edited by Gość; 30-11-2018, 12:15.

Comment

• Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
      jest olejem niskopopiołowym i przeznaczony jest zarówno do aut wyposażonych w filtr cząstek stałych jak i bez filtra.
      To wszystko nie trzyma się kupy, w instrukcji od auta bez GPF nie ma mowy o stosowaniu olejów z serii ACEA Cx, a tymczasem jednocześnie zalecają stosować nisko-popiołowy 0w20 Type R Czyli jest tak jak pisze cały czas Rambo, marketing, marketing i jeszcze raz marketing tym wszystkim rządzi...
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
        To wszystko nie trzyma się kupy, w instrukcji od auta bez GPF nie ma mowy o stosowaniu olejów z serii ACEA Cx, a tymczasem jednocześnie zalecają stosować nisko-popiołowy 0w20 Type R
        Taka jest prawda ,wysłałem już zapytanie w tym temacie do Honda Poland i czekam

Comment

Taka jest prawda ,wysłałem już zapytanie w tym temacie do Honda Poland i czekam
          Wątpię, że Dostaniesz rzeczową odpowiedź.. raczej zbywającą lub bełkotliwą. Sami sobie strzelili w stopę
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

Olej ten jest olejem niskopopiołowym i przeznaczony jest zarówno do aut wyposażonych w filtr cząstek stałych jak i bez filtra.
            Jest jeszcze ekologiczny i jak odpowiadała Honda Poland "nadający się do pracy w pełnym zakresie temperatur zewnętrznych" więc mamy upragnione 3 w 1. Ale "meksyk" z tym olejem.
            Last edited by Stach13; 30-11-2018, 13:37.

Comment

To jest odpowiedż Honda Poland na moje pytanie odnoście stosowania oleju 0W20 Type 2.0
              musiałbym zrobić osobny temat "odpowiedzi na pytania forumowiczów dot oleju" . Takich zapytań i odpowiedzi jest dużo, i wszystkie są w podobnym tonie mniej więcej "ble, ble, ble.."
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                wszystkie są w podobnym tonie mniej więcej "ble, ble, ble.."
                Mogą tak odpowiadać, ponieważ olej Honda 0W-20 Type 2.0 nie ma norm ACEA a więc może być uniwersalny jak kiedyś "uniwersalny do smażenia". Nie ma normy, więc jest do wszystkiego

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                  Czyli jest tak jak pisze cały czas Rambo, marketing, marketing i jeszcze raz marketing tym wszystkim rządzi...
                  Pół biedy gdyby to był tylko marketing. Bardziej prawdopodobne, że to zwykłe niechlujstwo, spychologia i odpowiedź na odwal.
                  Przez 2-3 lata silniki wytrzymają na wszystkim, a potem niech (kolejni) właściciele się martwią. A może do tej pory Hondy w PL nie będzie?
                  Civików nie tylko w Stanach dużo jeździ. W takich Chinach też.
                  W USA to samochód niższych warstw społecznych, jeżdża nim głównie latynosi, murzyni. W USA cena civika to około 23 tys. USD przy średniej zarobków w okolicy 45 tys. USD. To tak jakby nowe auto w PL kosztowało 23 tys. zł. Kto by szukał 8-letniego opla czy citroena czy VW?
                  Last edited by kajojek; 02-12-2018, 20:05.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                    Mogą tak odpowiadać, ponieważ olej Honda 0W-20 Type 2.0 nie ma norm ACEA a więc może być uniwersalny jak kiedyś "uniwersalny do smażenia". Nie ma normy, więc jest do wszystkiego
                    Tylko dlaczego w IO piszą że olej ma spełniać ACAE A5/B5, jedno zaprzecza drugiemu

Comment

Tylko dlaczego w IO piszą że olej ma spełniać ACAE A5/B5, jedno zaprzecza drugiemu
                      Też jestem w tym pogubiony, dlatego, że w Europie obowiązują normy ACEA a oleje 0W20 nie mają takich norm. Wlewają mi olej do silnika w Europie i nawet nie wiem co to za norma podobna do A1 czy A5 a może żadna z nich.
                      Ale już wiem, że leją go do aut z i bez filtra GPF, dlatego śmieję się ,że uniwersalny.

Comment

• Wczoraj byłem w ASO Honda Petrick w Hamburgu po przeczytaniu wątku "Paliwo w oleju...". Sprawdziłem u siebie i rzeczywiście na bagnecie było ok 0,5 cm powyżej normy. Nadmienię, że auto stoi na równi w garażu. Panowie w serwisie sprawdzili, odessali i powiedzieli mi, że było ok 100-150ml za dużo, ale nie jest to stan, który mógłby zaszkodzić pracy silnika. Spytałem również o olej, bowiem w innym ASO wymieniono mi olej podczas pierwszego serwisu na Castrola 5W30. Miły pan stwierdził, że wprawdzie Honda używa obecnie oleju 0W20, ale zarówno 5w30 jak i 0W30 są również zgodne z zaleceniem producenta (patry instrukcja obsługi) i nie ma to wpływu na utratę gwarancji.
                        Pozdrawiam
                        Było: Honda Civic VIII Sport, Honda Civic IX Tourer Sport, Honda Civic X Sedan Executive
                        Obecnie: Hyundai Kona N

Comment

• Zamieszczone przez kichanadeta Zobacz posta
                          Miły pan stwierdził, że wprawdzie Honda używa obecnie oleju 0W20, ale zarówno 5w30 jak i 0W30 są również zgodne z zaleceniem producenta (patry instrukcja obsługi) i nie ma to wpływu na utratę gwarancji.
                          Pozdrawiam
                          Patrz, Niemiec, miły i mówi prawdę. Ale się porobiło.

Comment

• Swoją Hondę kupiłem w salonie w Hamburgu. Sprzedawca powiedział mi żebym przyjechał za dwa - trzy tyś. km, to wymienią mi olej na LM 5W-30, bo w naszych warunkach jest lepszy. Wymienili gratis.

Comment

• Taka mała ciekawostka dla olejów 5w30 A5 jak zachowując się w temperaturze -30'

Comment

• Znalazłem ciekawe forum i wpis jednego z forumowiczów o olejach, temat obszerny i bardzo ciekawy pozwoli Wam rozwiać wątpliwości z doborem oleju, nie pisał to na pewno żaden laik, stronkę trzeba sobie przetłumaczyć ja skorzystałem z tłumaczenia strony, ciekawej lektury. Proszę czytać ze zrozumieniem.

Comment

Working...
                                X