Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jeżeli komuś zależy na dobrym płynięciu, na zimno, to trzeba nalać 0W20. Jakby nie patrzeć, Honda, od dawna, zaleca olej o tej lepkości do swoich silników.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
      0W-jest bardziej płynny przez co lepiej rozprowadza temperaturę.
      oleje o SAE 0W płyną w temp otoczenia przy około -40stC w Polsce nie ma takich warunków.
      weź SAE 0W-20, 0W-30, 0W-40. W/g tego co mówisz każdy ma 0W czyli to każdy jest tak samo płynny, weź butelki w markecie i porównaj.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
        Zanim się dobrze rozgrzeje, to już kończy trasę. Zapewne na odległości 10 km nie osiąga temperatury przy której czuje się najlepiej.
        0W-jest bardziej płynny przez co lepiej rozprowadza temperaturę. Skoro tak, to silnik szybciej osiąga warunki nominalne, mniej się męczy.
        Paradoksalnie, na mniej lepkim oleju, silnik będzie się rozgrzewał nieco wolniej. To jest kwestia niższego tarcia i niższych oporów przepływu - dotyczy to każdego 0W w stosunku do np. dowolnego 5W, czy tym bardziej 10W. Natomiast w miarę obniżania "letniej" klasy SAE (parametr zależny od lepkości kinematycznej w 100°C) sam olej wcześniej osiągnie parametry, przy których w pełni efektywnie przepływa (a zatem smaruje i chłodzi) przez silnik. W konsekwencji, w normalnej eksploatacji, pewnemu obniżeniu ulega również temperatura robocza całego silnika. Ważne zatem byłoby również wiedzieć, na jaką temperaturę normalnej pracy (tzn. jaki jej zakres) projektowany był silnik. Mam tu na myśli luzy konstrukcyjne i rozszerzalność termiczną użytych materiałów. Oczywiście wystarczy, aby normalny użytkownik stosował się do rekomendacji i dopuszczeń w IO, które uwzględniają wspomniane parametry.

Comment

• Cześć, zauważyłem ostatnio, że olej Motul x-cess 5w40 ma dwie różne etykiety. Na jednej z nich jest dodatkowa specyfikacja LL-01 dla BMW. Klasyfikacje ACEA i API są takie same. Czy można zalać jednym jak i drugim ?

Comment

• Specyfikacja LL-01 jest dla silników BMW po 2002 roku wiec tym się nie sugeruj. Olej spełnia wymagania ACEA więc oba dla Hondy są odpowiednie.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Koledzy gdzie zamawiacie olej i filtry ? Ważne by kupić oryginały z pewnego źródła.

Comment

• Jest tego dużo, ja zamawiam najczęściej ze sklepu filtrytotu bo można tam kupić komplet filtrów z olejami, allegro, motostacja, petrostar, galonoleje, oficjalny dystrybutor shell na allegro, strefakierowcy, superparts. To takie pierwsze z brzegu
                4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Szybkie pytanie zakupiłem Shell Helix Ultra 5W-40 w jednym z wymienionych wyżej sklepów. Olej wyprodukowany był w 2017, odesłać czy lać do silnika? Mała butelka ma dolewkę nie ma daty (przetarta?...)... Mała na dnie ma wytłoczona jeszcze inna datę 03/06. IMG_20200330_212101.jpgIMG_20200330_212254.jpg
                  Last edited by krzych_u; 30-03-2020, 23:03.

Comment

• olej przechowywany w plastiku ma przydatność 5lat czyli jeszcze rok można przyjąć że ma gwarancję. Ja bym nie odsyłał, tym bardziej że to *syntetyk. Nie będzie z nim żadnego problemu.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Edit; nie cytujemy całości wypowiedzi.
                      r7

W jakim sklepie kupowałeś ?

Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka
                      Last edited by rambo7; 01-04-2020, 11:08. Powód: r7

Comment

• Zamieszczone przez Panicz Zobacz posta
                        W jakim sklepie kupowałeś ?

Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka
                        Motostacja...
                        Co powiecie na zdjęcie denka małej butelki, data produkcji opakowania ?

Comment

• Wyślij zapytanie do Shella, może raczą coś opowiedzieć w tej kwestii.. wiele by się wyjaśniło. Ale może być tak, że na denku jest to data produkcji opakowania. Ktoś im dostarcza opakowania i te też mają swoje znakowanie..
                          Last edited by Grzechu; 31-03-2020, 10:30.
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                          Coś na temat olejów..

Comment

• to co tłoczone na denku nie jest datą przydatności oleju. Numer partii oleju to jest czarny nadruk na foto 1.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez Panicz Zobacz posta
                              Koledzy gdzie zamawiacie olej i filtry ? Ważne by kupić oryginały z pewnego źródła.
                              Ja swój olej kupowałem teraz w sklepie Petrobaza.pl wcześniej kupowałem przez internet ale tam chłopaki wiedzą co mówią Kiedyś po zakupie auta gdzieś w innym temacie pytałem o olej do skrzyni bo gdzieś w necie znalazłem taką markę jak yacco jednak nie zdecydowałem się bo wiadomo...zawsze jest troche strachu przed nieznanym. Ale muszę powiedzieć, że właśnie w petrobazie wyłożyli kawe na ławe, bo pojechałem tam po coś innego i opowiedzieli mi trochę co i jak i nie ma strachu - już kilka msc temu kupiłem do silnika olej nazywa się galaxie 5W40, jest na estrach i faktycznie czuć różnicę. Proponowali mi jeszcze jakiś inny 5W40 trochę tańszy dla cywilnych aut ale lubię trochę przegonić hankę więc wziąłem ten z estrami. Więc nawet jak ktoś nie z Wrocka to polecam sobie zadzwonić do nich bo wysyłkowo też działają a sam olej też mogę polecić, są oficjalnym dystrybutorem regionalnym yacco wiec olej oryginalny ale mają też motula, ravenola i millersa, filtry zdaje się też mają.

Comment

• Zamieszczone przez MarcinFN2 Zobacz posta
                                taką markę jak yacco
                                Mam ich olej do narzędzi pneumatycznych i jak najbardziej ok .

Comment

Working...
                                X