Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
    "co złego jest w C3"
    Masz rację jest trochę złego i trochę dobrego. Teraz już dojezdze do konca na tym oleju i w przyszlym roku zmieniam na Olej Syntetyczny MOTUL 8100 X-cess 5W40 chyba, że nadal się myle co do tego oleju to prosze mnie poprawic

Comment

Amek, duży rozstrzał olejowy miałeś.
      Wiem - pytanie co teraz najmądrzej jest zrobić?
      Na pewno przy C3 nie zostanę. Kwestia czy dojeździć nim jeszcze (świeżutki), czy natychmiast wymienić. I na co... Tego Motula lałem do VII gen. i w sumie służył, zauważalne mniejsze pobieranie oleju.
      Last edited by Amek; 11-01-2018, 14:06.
      FK2 R18A2 Crystal Black Pearl NH-731P by-Faraam

Comment

• Zamieszczone przez Amek Zobacz posta
        Tego Motula lałem do VII gen. i w sumie służył, zauważalne mniejsze pobieranie oleju.
        Skoro służył i nie działo się nic niepokojącego to może znów do niego powróć. Motul z tego co czytałem jest polecany

Comment

• Dojeździć można, wymień jak temp, zewnętrzne będą sięgać regularnie +15stC.
          Każdy z was musi to rozważyć po swojemu i pod swoje warunki użytkowania zgodnie z Instrukcją Obsługi i własnym doświadczeniem. Proponuję się zapoznać z poniższym wątkiem, Wasza instrukcja 8 gen mówi dokładnie to samo.
          Rozważcie sami pod siebie, Niektórym użytkownikom pasuje Norma A5 innym Norma A3 jeszcze innym OEM 0W-20. Kwestia co kto potrzebuje. Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Dojeździć można, wymień jak temp, zewnętrzne będą sięgać regularnie +15stC.
            Każdy z was musi to rozważyć po swojemu i pod swoje warunki użytkowania zgodnie z Instrukcją Obsługi i własnym doświadczeniem. Proponuję się zapoznać z poniższym wątkiem, Wasza instrukcja 8 gen mówi dokładnie to samo.
            Rozważcie sami pod siebie, Niektórym użytkownikom pasuje Norma A5 innym Norma A3 jeszcze innym OEM 0W-20. Kwestia co kto potrzebuje. Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.
            Pytania
            1.Dlaczego z definicji nie powinienem stosować oleju LL do LPG? W czym ten olej będzie gorszy, z definicji, jeśli będę go wymieniał w ufo 1.8 co 10k.
            2. Czy oglądałeś może testy tarcia olejów zamieszczone na youtube przez gościa o nicku piotrtester - to jest bardzo ciekawy materiał-no ciekaw byłbym bardzo jak Castrol broniłby swoje fst w stosunku do kilku innych (prawie wszystkich innych ) marek olejów. Chyba nie ma gorzej wypadającego oleju. Niestety motul, którym tak wielu się podnieca też tak cudnie nie wypada (sam go też parę razy użyłem) .

Patrząc na testy Piotra testera, można się zastanawiać jak do tego mają się te wszystkie normy-mam na myśli zabezpieczenie silnika przed zużyciem mechanicznym-a chyba o to zdecydowana większość tutaj pyta. Co innego zużycie dpf czy turbo, ale w hankach to mniejszość.

Pod filmami można znaleźć tabelkę w Excelu z danymi z wszystkich testów. Chyba najciekawszy materiał na youtube.

Comment

• Zamieszczone przez rysiol1 Zobacz posta
              Niestety motul, którym tak wielu się podnieca też tak cudnie nie wypada (sam go też parę razy użyłem)
              I co w nim bylo nie tak?

Comment

• Zamieszczone przez kamillm Zobacz posta
                I co w nim bylo nie tak?
                Nic strasznego , nic cudnego - to oczywiście testy o ograniczonym zakresie -testy tarcia i "czystości" po podgrzaniu do wysokiej temperatury-zachęcam do obejrzenia filmików Piotra-przerobił niezłą ilość olejów. Wielu po tym, co zobaczy zmieni swoje uczucia do ukochanego oleju i nazwach marketingowych typu: super plus Gold Premium Platinum pro i jeszcze może fst. , a może zwłaszcza fst.

Comment

• Popatrzyłem na te tabelki z Youtuba i spodobał mi się olej:
                  Mobil 1 New Life™ 0W-40, ACEA A3/B3, A3/B4, API SN/SM/SL/SJ
                  HTHS - 3,8

Czy ktoś w Was go stosował?

Comment

• No jeździ już jeden nasz kolega na nim..
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Ponieważ ciekawy temat olejowy został już zamknięty i sporo było tam powiedziane na temat jakości i rodzajów olei itp.., chciałbym zebrać, w jednym miejscu, trochę informacji odnośnie olejów na jakich jeździmy, oraz tego co zauważyliśmy w zachowaniu naszego silnika zalanego danym olejem, np. czy silnik bierze olej, głośniej/ciszej pracuje, więcej/mniej pali, oraz inne uwagi. Myślę, że będzie to pomocne dla osób które zastanawiają się nad tym jaki olej wlać do swojej Hondzi. Proponuje

post #26 i #21
                      FS zastąpił New Life'a.

Comment

• Zamieszczone przez roar Zobacz posta
                        FS zastąpił New Life'a.
                        kurcze, ale przy zastępowaniu nie utrzymał parametrów - HTHS spadło do 3,6 :/

Comment

• Ale jest wyższy TBN z 11,8 na 12,6 oraz lepszy MRV z 31000 na 21600.

Comment

• Dajcie spokój, olej jest ok w porównaniu do ECO olei gdzie hths wynosi 2,8-3,0.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                              Dajcie spokój, olej jest ok w porównaniu do ECO olei gdzie hths wynosi 2,8-3,0.
                              Zgadza się, HTHS jest wystarczające aż nadto. Z obserwacji to olej szybko płynie na starcie. silnik szybko się wycisza przy obecnych temperaturach.

Z 0W40 całkiem fajnie wygląda ten

0W30 również bywają A3 i też mają wysoki HTHS.

Są pewnie i inne.
                              Tak więc spokojnie można wybrać olej pod swój but i temp otoczenia, regularnie i nie za rzadko wymieniać olej oraz filtr i tyle.
                              Last edited by roar; 12-01-2018, 11:17.

Comment

• 0W30 mają tez hths na poziomie 3,5-3,6, tak więc do wyboru do koloru
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X