Zamieszczone przez rambo7
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki olej do Civica 8gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaAmek, duży rozstrzał olejowy miałeś.
Na pewno przy C3 nie zostanę. Kwestia czy dojeździć nim jeszcze (świeżutki), czy natychmiast wymienić. I na co... Tego Motula lałem do VII gen. i w sumie służył, zauważalne mniejsze pobieranie oleju.Last edited by Amek; 11-01-2018, 14:06.
Comment
-
Zamieszczone przez Amek Zobacz postaTego Motula lałem do VII gen. i w sumie służył, zauważalne mniejsze pobieranie oleju.
Comment
-
Dojeździć można, wymień jak temp, zewnętrzne będą sięgać regularnie +15stC.
Każdy z was musi to rozważyć po swojemu i pod swoje warunki użytkowania zgodnie z Instrukcją Obsługi i własnym doświadczeniem. Proponuję się zapoznać z poniższym wątkiem, Wasza instrukcja 8 gen mówi dokładnie to samo.
Rozważcie sami pod siebie, Niektórym użytkownikom pasuje Norma A5 innym Norma A3 jeszcze innym OEM 0W-20. Kwestia co kto potrzebuje. Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaDojeździć można, wymień jak temp, zewnętrzne będą sięgać regularnie +15stC.
Każdy z was musi to rozważyć po swojemu i pod swoje warunki użytkowania zgodnie z Instrukcją Obsługi i własnym doświadczeniem. Proponuję się zapoznać z poniższym wątkiem, Wasza instrukcja 8 gen mówi dokładnie to samo.
Rozważcie sami pod siebie, Niektórym użytkownikom pasuje Norma A5 innym Norma A3 jeszcze innym OEM 0W-20. Kwestia co kto potrzebuje. Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.
1.Dlaczego z definicji nie powinienem stosować oleju LL do LPG? W czym ten olej będzie gorszy, z definicji, jeśli będę go wymieniał w ufo 1.8 co 10k.
2. Czy oglądałeś może testy tarcia olejów zamieszczone na youtube przez gościa o nicku piotrtester - to jest bardzo ciekawy materiał-no ciekaw byłbym bardzo jak Castrol broniłby swoje fst w stosunku do kilku innych (prawie wszystkich innych) marek olejów. Chyba nie ma gorzej wypadającego oleju. Niestety motul, którym tak wielu się podnieca też tak cudnie nie wypada (sam go też parę razy użyłem) .
Patrząc na testy Piotra testera, można się zastanawiać jak do tego mają się te wszystkie normy-mam na myśli zabezpieczenie silnika przed zużyciem mechanicznym-a chyba o to zdecydowana większość tutaj pyta. Co innego zużycie dpf czy turbo, ale w hankach to mniejszość.
Pod filmami można znaleźć tabelkę w Excelu z danymi z wszystkich testów. Chyba najciekawszy materiał na youtube.
Comment
-
Zamieszczone przez rysiol1 Zobacz postaNiestety motul, którym tak wielu się podnieca też tak cudnie nie wypada (sam go też parę razy użyłem)
Comment
-
Zamieszczone przez kamillm Zobacz postaI co w nim bylo nie tak?, nic cudnego
- to oczywiście testy o ograniczonym zakresie -testy tarcia i "czystości" po podgrzaniu do wysokiej temperatury-zachęcam do obejrzenia filmików Piotra-przerobił niezłą ilość olejów. Wielu po tym, co zobaczy zmieni swoje uczucia do ukochanego oleju i nazwach marketingowych typu: super plus Gold Premium Platinum pro i jeszcze może fst.
, a może zwłaszcza fst.
Comment
-
Popatrzyłem na te tabelki z Youtuba i spodobał mi się olej:
Mobil 1 New Life™ 0W-40, ACEA A3/B3, A3/B4, API SN/SM/SL/SJ
HTHS - 3,8
Czy ktoś w Was go stosował?
Comment
-
No jeździ już jeden nasz kolega na nim..
Comment
-
Ponieważ ciekawy temat olejowy został już zamknięty i sporo było tam powiedziane na temat jakości i rodzajów olei itp.., chciałbym zebrać, w jednym miejscu, trochę informacji odnośnie olejów na jakich jeździmy, oraz tego co zauważyliśmy w zachowaniu naszego silnika zalanego danym olejem, np. czy silnik bierze olej, głośniej/ciszej pracuje, więcej/mniej pali, oraz inne uwagi. Myślę, że będzie to pomocne dla osób które zastanawiają się nad tym jaki olej wlać do swojej Hondzi. Proponuje
post #26 i #21
FS zastąpił New Life'a.
Comment
-
Zamieszczone przez roar Zobacz postaFS zastąpił New Life'a.
Comment
-
Dajcie spokój, olej jest ok w porównaniu do ECO olei gdzie hths wynosi 2,8-3,0.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaDajcie spokój, olej jest ok w porównaniu do ECO olei gdzie hths wynosi 2,8-3,0.
Z 0W40 całkiem fajnie wygląda ten
0W30 również bywają A3 i też mają wysoki HTHS.
Są pewnie i inne.
Tak więc spokojnie można wybrać olej pod swój but i temp otoczenia, regularnie i nie za rzadko wymieniać olej oraz filtr i tyle.Last edited by roar; 12-01-2018, 11:17.
Comment
-
0W30 mają tez hths na poziomie 3,5-3,6, tak więc do wyboru do koloru
Comment
Comment