Jeżeli komuś zależy na dobrym płynięciu, na zimno, to trzeba nalać 0W20. Jakby nie patrzeć, Honda, od dawna, zaleca olej o tej lepkości do swoich silników.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki olej do Civica 8gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta0W-jest bardziej płynny przez co lepiej rozprowadza temperaturę.
weź SAE 0W-20, 0W-30, 0W-40. W/g tego co mówisz każdy ma 0W czyli to każdy jest tak samo płynny, weź butelki w markecie i porównaj.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez fazi75 Zobacz postaZanim się dobrze rozgrzeje, to już kończy trasę. Zapewne na odległości 10 km nie osiąga temperatury przy której czuje się najlepiej.
0W-jest bardziej płynny przez co lepiej rozprowadza temperaturę. Skoro tak, to silnik szybciej osiąga warunki nominalne, mniej się męczy.
Comment
-
Jest tego dużo, ja zamawiam najczęściej ze sklepu filtrytotu bo można tam kupić komplet filtrów z olejami, allegro, motostacja, petrostar, galonoleje, oficjalny dystrybutor shell na allegro, strefakierowcy, superparts. To takie pierwsze z brzegu4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
Szybkie pytanie zakupiłem Shell Helix Ultra 5W-40 w jednym z wymienionych wyżej sklepów. Olej wyprodukowany był w 2017, odesłać czy lać do silnika? Mała butelka ma dolewkę nie ma daty (przetarta?...)... Mała na dnie ma wytłoczona jeszcze inna datę 03/06. IMG_20200330_212101.jpgIMG_20200330_212254.jpg
Last edited by krzych_u; 30-03-2020, 23:03.
Comment
-
Zamieszczone przez Panicz Zobacz postaW jakim sklepie kupowałeś ?
Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka
Co powiecie na zdjęcie denka małej butelki, data produkcji opakowania ?
Comment
-
Wyślij zapytanie do Shella, może raczą coś opowiedzieć w tej kwestii.. wiele by się wyjaśniło. Ale może być tak, że na denku jest to data produkcji opakowania. Ktoś im dostarcza opakowania i te też mają swoje znakowanie..Last edited by Grzechu; 31-03-2020, 10:30.
Comment
-
Zamieszczone przez Panicz Zobacz postaKoledzy gdzie zamawiacie olej i filtry ? Ważne by kupić oryginały z pewnego źródła.Kiedyś po zakupie auta gdzieś w innym temacie pytałem o olej do skrzyni bo gdzieś w necie znalazłem taką markę jak yacco jednak nie zdecydowałem się bo wiadomo...zawsze jest troche strachu przed nieznanym. Ale muszę powiedzieć, że właśnie w petrobazie wyłożyli kawe na ławe, bo pojechałem tam po coś innego i opowiedzieli mi trochę co i jak i nie ma strachu - już kilka msc temu kupiłem do silnika
olej nazywa się galaxie 5W40, jest na estrach i faktycznie czuć różnicę. Proponowali mi jeszcze jakiś inny 5W40 trochę tańszy dla cywilnych aut ale lubię trochę przegonić hankę więc wziąłem ten z estrami. Więc nawet jak ktoś nie z Wrocka to polecam sobie zadzwonić do nich bo wysyłkowo też działają a sam olej też mogę polecić, są oficjalnym dystrybutorem regionalnym yacco wiec olej oryginalny ale mają też motula, ravenola i millersa, filtry zdaje się też mają.
Comment
-
Zamieszczone przez MarcinFN2 Zobacz postataką markę jak yaccook .
Comment
Comment