Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Grzechu
    A co powiesz o Specol Golf 5w40? Co widać w jego tabelkach?

Comment

• Zamieszczone przez rat4 Zobacz posta
      Tak wielu specjalistów olejowych na necie się wypowiada, im zakres mniej rozpięty tym olej stabilniejszy dlatego taki 5W50 szybko traci swoje właściwości. To oczywiście cytat a nie moje słowa. Szkoda że u nas 10W30 dostępny jest bodajże tylko z ENEOSa a tak to można dostać tylko 10W40, co ciekawe 10W30 u nas w PL chyba zarezerwowany do kosiarek traktorów ATV motocykli i ciężkiego transportu gdzie szeroko stosowanym jest właśnie 10W30 często z API: CG-4 czy ACEA: E3.
      Rat4 jest jeszcze Ravenol.
                                                                                                  Opis produktu:                                          RAVENOL TSJ SAE 10W-30 to półsyntetyczny, wysokowydajny olej silnikowy o niskim współczynniku tarcia, w technologii CleanSynto®. Przeznaczony do silników benzynowych i wysokoprężnych, również z turbodoładowaniem i bezpośrednim wtryskiem paliwa. Minimalizuje tarcie i zużycie paliwa zapewniając doskonałe właściwości rozruchu zimnego silnika oraz wydłużone okresy między wymianami oleju zgodnie z zaleceniami producenta.   Wskazówki […]

Comment

• Zamieszczone przez Xxsoft Zobacz posta
        Grzechu
        A co powiesz o Specol Golf 5w40? Co widać w jego tabelkach?
        Nic ciekawego nie widać mało danych podają.. ale po noacku, temp. zapłonu oraz CCS -olej nie warty uwagi.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• @Grzechu mam taki pomysł racjonalizatorski to tej tabeli na stronie https://www.civicforum.pl/showthread...ykochemicznych.
          Co powiesz na zaznaczenie dla każdego SAE oleju
          - power, czyli najlepsze parametry bez względu na cenę
          - econo, czyli kompromis pomiędzy ceną, a właściwościami oleju
          Takie dodatkowe oaznaczenie ograniczyło by powtarzające się pytania

Comment

• to będzie trudne, bo niektóry szukają najlepiej ekonopower;a .
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• temp. zapłonu oraz CCS -olej nie warty uwagi.
              Właśnie na wiosnę zalałem specol gold 5W30, nie ubywa go nie ma niepokojących oznak słabego oleju, na forum oil-club był jego test laboratoryjny i wcale nie jest złym olejem jak za tę cenę to bardzo przyzwoity. W ogóle polskie oleje typu Lotos, Orlen, Specol, Revline i Qualitium nie sa złe i można z powodzeniem używać, ale nie będę przekonywał nikogo do tych naszych dobrych rodzimych produktów bo wiem że hejt się zaraz poleje.
              https://www.oil-club.pl/index.php?th...liza-2020.874/
              Luzny41 napisał:
              Rat4 jest jeszcze Ravenol.

No rzeczywiście zapomniałem o ravenolu tak ten nie jest do kosiarki
              Last edited by rat4; 18-05-2020, 07:43.
              4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
              Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
              https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Zamieszczone przez rat4 Zobacz posta
                Właśnie na wiosnę zalałem specol gold 5W30, nie ubywa go nie ma niepokojących oznak słabego oleju, na forum oil-club był jego test laboratoryjny i wcale nie jest złym olejem jak za tę cenę to bardzo przyzwoity.
                Pod kątem analizy zawartości DI faktycznie olej jest niczego sobie- tego akurat nie sprawdzałem, tutaj muszę się przyznać do błędu tylko z bazą gorzej.. widać, że jest używana o niskiej lepkości.. - tutaj bardziej określiłem ten olej właśnie pod kątem bazy.. wiadomo im większy noack i mniejsza temp. zapłonu, tym użyta baza ma mniejszą lepkość.. a jeśli CCS jest większy niż ma np. olej o podobnym SAE tzn. że grupa bazy jest niższa.. a wiec może być np. II.

Zamieszczone przez Cojakco Zobacz posta
                @Grzechu mam taki pomysł racjonalizatorski to tej tabeli na stronie
                Nie wiem, aż takim jasnowidzem to nie jestem Power na pewno można dopisać do wszystkich olei w danej kategorii SAE tam gdzie jest mało tych kresek - ich stabilność spadku lepkości jest na wysokim poziomie - widać to np. w V300 czy Ravenolu VST.. Dodatkowo, żeby to było miarodajnie to by przydała się analiza pod kątem zawartości DI danego oleju.. a tutaj do wszystkich pozycji tego niestety nie mamy..
                Last edited by Grzechu; 18-05-2020, 12:05.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez krzych_u Zobacz posta
                  Szybkie pytanie zakupiłem Shell Helix Ultra 5W-40 w jednym z wymienionych wyżej sklepów. Olej wyprodukowany był w 2017, odesłać czy lać do silnika? Mała butelka ma dolewkę nie ma daty (przetarta?...)... Mała na dnie ma wytłoczona jeszcze inna datę 03/06. [ATTACH]51927[/ATTACH]
                  kolego, kupiłem też w motostacji i mam nawet taki sam nr 11015129D133 04Mar.17..... dodatkowo na etykiecie są błędy językowe...... zacząłem mieć wątpliwości co do pochodzenia oleju

Comment

• No to ciekawe, wypadałoby napisać do producenta co on o tym sądzi.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Comment

• Witam , jakis czas temu zakupilem moja pierwsza honde civic 1.8 2010 r 93 tys przebiegu. Jak myslicie czy ten olej bedzie ok ?

Wystarczy banka 4L ?

Jesli sa lepsze oleje mozna prosic o konkretnego linka na np allegro

Comment

• Bańka 4 wystarczy.
                        Co do oleju to każdy bierze co lubi. Ja mam zalany Shell helix ultra 5w30 a3. Teraz zaleje specol 5w40 a3.

Comment

• Nie chodzi mi generalnie o marke oleju tylk oczy ten co podeslalem spenia normy i nadaje siedo tego silnika

Comment

• Tak.......

Comment

• Witam.
                              Czytając opinie na temat olejów powiem ze jestem rozbiegany co do poprawnego wyboru.
                              Chce wymienić olej ale nie wiem jaki był wcześniej zalany.
                              Autko to benzyna 1.8 FN 2007 rok, przebieg 165tys km i jaki byście zaproponowali zalać olej?
                              Bo naprawdę nie znam się na takich zeczach.

Comment

• Chce wymienić olej ale nie wiem jaki był wcześniej zalany.
                                Nie ważne jaki był lany nic się nie stanie jak wlejesz inny, to nie jest silnik specjalnej troski nie wymaga cudownego środka smarnego, do tego silnika szukaj oleju o oznaczeniu ACEA A3 i tyle, można lać do niego bardzo szeroki zakres SAE, jak jeździsz cywilnie to 5W30 lub 5W40 dla większej ochrony i tyle. (możliwe zakresy SAE do silnika R18A2 to : 0W20 0W30 5W20 5W30 5W40 10W40). Wymiana co 10-15 tyś km lub rok i będzie dobrze.
                                4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                                Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                                https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Working...
                                X