Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Crisownik Zobacz posta
    Czy mozna wiec przyjac ze przy dlugotrwalej jezdzie z w miare stalymi predkosciami sprawia ze nalezy szukac oleju o wyzszym indeksie lepkosci? Dobrze rozumiem?
    Nie, to raczej się przekłada na to, że wysoki wskaźnik lepkości pozwala użytkować olej w szerokim zakresie temperatur otoczenia.. a więc 0W40 będzie lepiej płynął przy -20 od 5W30, ale już w temp. pracy silnika czyli np. 90-100st.C lepkość będzie na zbliżonym poziomie. Przyczynę tegoż ubytku niestety będzie ciężko ustalić, być może Shell ma ciut większą odparowalność w porównaniu do tego Mobila.. Generalnie Mobil a właściwie ExxonMobil produkuje bdb bazy olejowe z których blenduje swoje oleje.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      Przyczynę tegoż ubytku niestety będzie ciężko ustalić, być może Shell ma ciut większą odparowalność w porównaniu do tego Mobila..
      Ja po przejściu na Shell 5W40 też zauważyłem duże ubytki oleju około 3l/10.000km szczególnie uwidoczniło się spalanie oleju przez silnik po zrobieniu trasy kilkuset km z cegłą na gazie. Chyba jednak ten olej nie daje sobie rady z jazdą z długotrwałym obciążeniem jak jazda autostradowa z ciągłymi przyspieszeniami i max prędkościami. Wcześniej jeździłem kilka lat na LM 5W40 i brał około 1l/10.000km. Natomiast po LM silnik nie był może bardzo zagarowany ale na pewno nie był czysty.
      Last edited by hiro77; 22-01-2021, 11:30.

Comment

• Zamieszczone przez hiro77 Zobacz posta
        Shell 5W40 też zauważyłem duże ubytki oleju około 3l/10.000km
        opinia ta nie może być opinią obiektywną, zastanówmy się 3L... to nie jest 300ml, a 3L. Żeby ubyło w silniku aż3L oleju na dystansie 10 tys km to choćby nie wiem jak jechać, to za ubytek nie można winić tylko olej.
        Kondycja silnika też trzeba wziąć pod uwagę.
        Ja z kolei mogę powiedzieć że w upały jeździłem ostro i autostradami i po 2 godz non stop nie mniej jak 160km/h potem jeszcze cały rok i w moim ni ubyło ani 5mln w kieliszku zmieściłbym to co ubyło.
        Tak że nie ma co lansować że to olej który odparowuje jak woda.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• No właśnie do tego dążę, że w moim przypadku kondycja silnika pogorszyła się znacząco po zmianie oleju na Shell 5W40 i zrobieniu trasy wyczerpującej olej/silnik. Przed Shellem brał 1litr /10kkm przez wiele lat a po zmianie na Shell w przeciągu 10.000 km zaczął brać 3 litry. Ubytek oleju pogłębił się po zrobieniu kilkugodzinnej trasy z ciągłymi max przyspieszeniami i prędkościami.
          Nigdy mi olej olej nie parował
          Last edited by hiro77; 22-01-2021, 20:12.

Comment

• Może ten Shell to podróba.

Comment

• Zamieszczone przez hiro77 Zobacz posta
              kondycja silnika pogorszyła się znacząco po zmianie oleju na Shell 5W40 i zrobieniu wyczerpującej olej/silnik trasy.
              Ubytek oleju pogłębił się po zrobieniu kilkugodzinnej trasy z ciągłymi max przyspieszeniami i prędkościami.
              Ja tu zauważam pałowanie silnika i tego konsekwencje.
              Zapewne czuć było przepalony olej w kabinie, ale właściciel miał to gdzieś.
              Domniemam (nie wiem czy słusznie) że właściciel wcześniej nie jeździł długich tras, stąd mniejsze zużycie oleju.
              Po zmianie oleju - trasa i wyścigi z innymi "z ciągłymi max przyspieszeniami i prędkościami."

Comment

• Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                Może ten Shell to podróba.
                kupiony w petrostar więc pewne źródło

Comment

• Zamieszczone przez Waflo Zobacz posta
                  Ja tu zauważam pałowanie silnika i tego konsekwencje.
                  jazda na pewno była obciążająca dla silnika ale nie nazwałbym tego pałowaniem, w aucie była rodzina i pełen bagażnik a konsekwencją kondycji silnika jest raczej to, że Shell się w tym przypadku nie sprawdził.

Zamieszczone przez Waflo Zobacz posta
                  Zapewne czuć było przepalony olej w kabinie, ale właściciel miał to gdzieś.
                  Poważenie ? Myślisz że bym nie zareagował na smród oleju w aucie, mimo wszystko dbam o auto

Zamieszczone przez hiro77 Zobacz posta
                  właściciel wcześniej nie jeździł długich tras, stąd mniejsze zużycie oleju.
                  nie mam 20 lat aczkolwiek chciałbym i tym autem zrobiłem ponad 100 kkm i wierz mi w ciągu tego przebiegu wielokrotnie robił takie trasy z cegłą na gazie
                  Last edited by hiro77; 22-01-2021, 20:11.

Comment

• Nie chcesz spróbować Elfa? To dobry olej,jak go wpierdzieli to będzie wiadomo że winić należy auto.

Comment

• Rambo to na jakim oleju pomykasz. Mniemam że piszesz o oleju w Ufo.

Comment

• Weź Valvoline MaxLife - podobno rewelacja, nie ubywa go prawie w ogóle. (Opinia mojego kumpla, który go używa) .

Comment

• Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                          Nie chcesz spróbować Elfa? To dobry olej,jak go wpierdzieli to będzie wiadomo że winić należy auto.
                          Myślę, że teraz to już olejem wiele nie zwojuję bo jednostka dostała po dupie ale trzeba się na coś zdecydować.
                          Używam ELFa do kosiarki i nic nie bierze

Zamieszczone przez Skiper Zobacz posta
                          Weź Valvoline MaxLife - podobno rewelacja, nie ubywa go prawie w ogóle. (Opinia mojego kumpla, który go używa) .
                          Też go biorę go pod uwagę.

Comment

• Znalazłem gdzieś dyskusję na temat olejów Motul i taki wycinek z dyskusji:

Różnice na opakowaniach polskich i niemieckich-

Dlaczego na opakowaniu polskim opis brzmi "100% Synthetic" a na niemieckim już tylko "Synthoso-Technologio"?
                            Czy producent ukrywa jakąś prawdę o tym oleju na rynkach, które mają mniej restrykcyjne prawo?
                            Jest to olej syntetyczny czy produkowany syntetycznie? W końcu - jest w pełni syntetyczny czy nie?
                            i taka odpowiedź:
                            Nie jest to olej w pełni syntetyczny. W Polsce "nie syntetyki" można nazywać syntetykami. U zachodnich sąsiadów nie. Kluczem są bazy olejowe. To nie zmienia faktu, że olej ten wyprzedza w niezależnych badaniach oleje w pełni syntetyczne i posiada jeden z najlepszych stosunków jakości do ceny.

Czy to prawda?

Comment

• LM na swojej stronie nie ukrywa, które oleje są w technologi syntetycznej a które syntetyczne

Comment

• Witam
                                Jakies opinie na temat Revenol ssl 0w40 ewentualnie w porównaniu do Revenol sso 0w30.
                                Nadaje sie to do naszych ufoków?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                                X