Zamieszczone przez Crisownik
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki olej do Civica 8gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaPrzyczynę tegoż ubytku niestety będzie ciężko ustalić, być może Shell ma ciut większą odparowalność w porównaniu do tego Mobila..Last edited by hiro77; 22-01-2021, 11:30.
Comment
-
Zamieszczone przez hiro77 Zobacz postaShell 5W40 też zauważyłem duże ubytki oleju około 3l/10.000km
Kondycja silnika też trzeba wziąć pod uwagę.
Ja z kolei mogę powiedzieć że w upały jeździłem ostro i autostradami i po 2 godz non stop nie mniej jak 160km/h potem jeszcze cały rok i w moim ni ubyło ani 5mln w kieliszku zmieściłbym to co ubyło.
Tak że nie ma co lansować że to olej który odparowuje jak woda.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
No właśnie do tego dążę, że w moim przypadku kondycja silnika pogorszyła się znacząco po zmianie oleju na Shell 5W40 i zrobieniu trasy wyczerpującej olej/silnik. Przed Shellem brał 1litr /10kkm przez wiele lat a po zmianie na Shell w przeciągu 10.000 km zaczął brać 3 litry. Ubytek oleju pogłębił się po zrobieniu kilkugodzinnej trasy z ciągłymi max przyspieszeniami i prędkościami.
Nigdy mi olej olej nie parowałLast edited by hiro77; 22-01-2021, 20:12.
Comment
-
Zamieszczone przez hiro77 Zobacz postakondycja silnika pogorszyła się znacząco po zmianie oleju na Shell 5W40 i zrobieniu wyczerpującej olej/silnik trasy.
Ubytek oleju pogłębił się po zrobieniu kilkugodzinnej trasy z ciągłymi max przyspieszeniami i prędkościami.
Zapewne czuć było przepalony olej w kabinie, ale właściciel miał to gdzieś.
Domniemam (nie wiem czy słusznie) że właściciel wcześniej nie jeździł długich tras, stąd mniejsze zużycie oleju.
Po zmianie oleju - trasa i wyścigi z innymi "z ciągłymi max przyspieszeniami i prędkościami."
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaMoże ten Shell to podróba.
Comment
-
Zamieszczone przez Waflo Zobacz postaJa tu zauważam pałowanie silnika i tego konsekwencje.
Zamieszczone przez Waflo Zobacz postaZapewne czuć było przepalony olej w kabinie, ale właściciel miał to gdzieś.
Zamieszczone przez hiro77 Zobacz postawłaściciel wcześniej nie jeździł długich tras, stąd mniejsze zużycie oleju.nie mam 20 lat aczkolwiek chciałbym i tym autem zrobiłem ponad 100 kkm i wierz mi w ciągu tego przebiegu wielokrotnie robił takie trasy z cegłą na gazie
Last edited by hiro77; 22-01-2021, 20:11.
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaNie chcesz spróbować Elfa? To dobry olej,jak go wpierdzieli to będzie wiadomo że winić należy auto.
Używam ELFa do kosiarki i nic nie bierze
Zamieszczone przez Skiper Zobacz postaWeź Valvoline MaxLife - podobno rewelacja, nie ubywa go prawie w ogóle. (Opinia mojego kumpla, który go używa) .
Comment
-
Znalazłem gdzieś dyskusję na temat olejów Motul i taki wycinek z dyskusji:
Różnice na opakowaniach polskich i niemieckich-
Dlaczego na opakowaniu polskim opis brzmi "100% Synthetic" a na niemieckim już tylko "Synthoso-Technologio"?
Czy producent ukrywa jakąś prawdę o tym oleju na rynkach, które mają mniej restrykcyjne prawo?
Jest to olej syntetyczny czy produkowany syntetycznie? W końcu - jest w pełni syntetyczny czy nie?
i taka odpowiedź:
Nie jest to olej w pełni syntetyczny. W Polsce "nie syntetyki" można nazywać syntetykami. U zachodnich sąsiadów nie. Kluczem są bazy olejowe. To nie zmienia faktu, że olej ten wyprzedza w niezależnych badaniach oleje w pełni syntetyczne i posiada jeden z najlepszych stosunków jakości do ceny.
Czy to prawda?
Comment
Comment