Ja podobnie odczytuję , tak widać z obrazka . To zalej shella 5W40 A3 i też będzie git.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki olej do Civica 8gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
da radę kolego4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
Witam wszystkich.
Moje pytanie nieco z innej beczki - ostatnio wymieniałem olej w swoim ufo i "przesiadłem się" z 5W30 na 5W40. O dziwo sam czuję różnicę (nie jestem jakimś specem samochodowym), dźwięk silnika jest jakby głębszy, lepiej wytłumiony, a jego praca jakby bardziej gładka. Jednak zauważyłem, że komputer pokazuje mi znacznie większe spalanie - średnią z ostatnich 2,5k km mam 8.5l, a z ostatnich 200 km jest ponad 10l (olej zmieniałem właśnie jakieś 200km temu). Fakt, że ostatnio jeździłem nieco więcej po mieście, ale też bez przesady...
Dodam, że wymiany dokonywałem na własną rękę, więc żadne majstrowanie przy komputerze i ustawieniach nie wchodzi w grę.
Czy to jest normalne?
Comment
-
lepkościowo to ten sam olej masz 5W i 5W jest to praktycznie identyczny olej co do lepkości niskotemperaturowej takiej różnicy nie mógł spowodować olej, jest to technicznie niemożliwe. Wskaźnik zimowej lepkości jest decydujący w tych olejach jest identyczny, czyli nie ma technicznej możliwości aby to olej był powodem radykalnie zwiększonego spalania. Zmieniłeś jedynie lepkość wysokotemperaturową na korzystniejszą dla silnika w okresie lata które trwa. Ja jeżdżąc UFO po mieście wychodzi mi 9,2L/100km (też mam olej 5W-40 A3 Schell Helix), spalania 8,5 w mieście jeszcze nie miałem nigdy, może tak jeżdżę, ale nie chce mi się robić 8,5L za duża męka.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
płyn hamulcowy to się chwali ale czy wymieniłeś go również w odrębnym układzie sprzęgła? tam też jest DOT4 i tez warto go wymieniać.
Wskazania komputera nie zawsze pokrywają się z rzeczywistym poborem paliwa, wiele zmiennych na to wpływa i komputer zazwyczaj nieco zawyża. ten temat poczytaj: https://www.civicforum.pl/showthread...VIIIgen/page26Last edited by rambo7; 07-08-2019, 09:46.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Panowie, tak przeglądając informacje o silniku R18A2 spotkałem się z informacją, że jego słabością są pierścienie na tłokach.
Podobno po lifcie Civica VIII, tłoki czy pierścienie powleczono (proszę o poprawę, jeśli zastosowano inną technologię lub zrobiono to w innym miejscu) dwusiarczkiem molibdenu.
Jeśli chodzi o zależność pierścienie a olej, to wiadomo: olej zgodnie z normą ACEA, dostosowany też do stylu jazdy i klimatu, regularna wymiana z filtrem, kupiony z pewnego źródła.
Ale chodzi te pierścienie (przed liftem) np. stosowana lepkość - określone SAE, czy coś innego, czy na coś trzeba uważać?
Comment
-
Zamieszczone przez dragster Zobacz postaPanowie, tak przeglądając informacje o silniku R18A2 spotkałem się z informacją, że jego słabością są pierścienie na tłokach.
Podobno po lifcie Civica VIII, tłoki czy pierścienie powleczono (proszę o poprawę, jeśli zastosowano inną technologię lub zrobiono to w innym miejscu) dwusiarczkiem molibdenu.Last edited by gkill; 05-09-2019, 22:04.
Comment
Comment