Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• różnica w cenie wynikać może z rożnych przyczyn, ale odrzucając ekonomikę, popyt, mody, przyzwyczajenia itd, skupiając się na specyfice substancji to szerszy zakres = bardziej złożony skład. Przy czym praktycznie zawsze zakres SAE 0W-40 czy 5W-50 to pełne syntetyki a jak wiadomo SAE 5W-40 nie w każdym przypadku.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Hej.
      Prośba
      Podrzucicie mi jakiejś sensowne, nie najdroższe propozycje sprawdzonej parki olejów A3 tj. 0w30 (ostatecznie 5W30)-na zimę i 0W40-na lato, najlepiej jednego producenta?
      znalazłem:
      1. Ravenol sso 0w30 i Ravenol 0w40 ssl, ale zbyt drogie do dwukrotnej w roku zmiany oleju
      2. Total Quartz 9000 energy A3: 0w30 i 0w40, są A3 i tańsze ale nie wiem jak z oryginalnością w sklepach online
      Podrzucicie mi coś jeszcze do przemyslenia:
      Dzięki z góry
      pozdr
      dareq

Comment

• Ja zalewam polski olej o dobrych parametrach, oto i on Revline 5W40 A3/B3 ze stajni Rafineria Jasło, olej tani do wymiany 2 razy w roku jak znalazł no i uzyskał świetny wynik w tym amatorskim teście:

No ale wybór i tak zostawiam wam, no i krytykę też bo naprawdę strasznie mi z tego powodu wszystko jedno.
        Tutaj masa testów różnych smarowideł, oczywiście jest to test amatorski także nie ma co się tak do końca tym kierować ale bardzo ciekawe wnioski można uzyskać po przeczytaniu, polecam

Tutaj karta tego oleju:
        Last edited by rat4; 01-04-2019, 20:48.
        4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
        Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
        https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Zamieszczone przez rat4 Zobacz posta
          Ja zalewam polski olej o dobrych parametrach, oto i on Revline 5W40 A3/B3 ze stajni Rafineria Jasło
          Ciekawa propozycja, olej spełnia wymagania ACEA, tak więc nie odbiega niczym od popularnych marek.
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

• Witam
            Panowie parę dni temu wymieniłem olej w moim CIVIC-u VIII 1,8 bezn., przebieg ok. 140 000km.
            Wybrałem olej : Havoline Energy Synthetic 5W-30; ACEA A5/B5, A1/B1
            Wg książki serwisowej olej: Zawsze stosować oryginalny olej Honda, ACEA A1/B1 lub ACEA A3/B3
            Przejechałem co prawda tylko kilka kilometrów, ale muszę powiedzieć, że auto wchodzi na obroty z lekkością, aż chce się wkręcać.
            Last edited by nowy20; 02-04-2019, 13:34.

Comment

• oznajmiłeś, zakomunikowałeś, sam się utwierdziłeś i usprawiedliwiłeś więc ... wkręcaj.
              (w sprawie Książki to się zorientuj skąd ona jest? tę Książkę to rozumiem kolega skanował na skanerze? To pierwsza taka książka na forum, chyba z jakiegoś innego auta).
              Last edited by rambo7; 03-04-2019, 10:56.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zawsze mnie dziwiło, kiedy użytkownicy są w stanie poczuć lub usłyszeć różnicę w zachowaniu samochodu/silnika przed i po zalaniu nowego oleju. Niezależnie od tego, przy jakim przebiegu i interwale oraz z jakiego na jaki olej zmieniałem, nigdy nie byłem w stanie stwierdzić żadnej różnicy...

Tylko ja tak mam?
                Mój czarny 8gen

Comment

• Może niektórzy mają dodatkowy zmysł i potrafią wyłapać różnice w pracy silnika Niestety mi też tego brakuje.

Comment

• to wszystko wyjdzie po określonym przebiegu... a tak przyjemnie się wkręcał .
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez Bumber Zobacz posta
                      Zawsze mnie dziwiło, kiedy użytkownicy są w stanie poczuć lub usłyszeć różnicę w zachowaniu samochodu/silnika przed i po zalaniu nowego oleju. Niezależnie od tego, przy jakim przebiegu i interwale oraz z jakiego na jaki olej zmieniałem, nigdy nie byłem w stanie stwierdzić żadnej różnicy...

Tylko ja tak mam?
                      Nareszcie ktoś się do tego przyznał
                      Mam tak samo. Przypuszczam że dla innych wymiana jest jak placebo - zapłacone, to uszy inaczej odbierają zbieranie silnika

Comment

• Zamieszczone przez szuwi Zobacz posta
                        Ale jakby zamienić z 0W20 na 5W40, to kto wie, czy dźwięk by nie był jakiś inny Ja u siebie jak zmieniłem oem 0w20 na 5W30 A5, to w sumie też nie pamiętam żeby dźwięk pracy silnika różnił się czymś
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez szuwi Zobacz posta
                          Haha, to teraz możemy robić grupowy coming-out

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                          Ja u siebie jak zmieniłem oem 0w20 na 5W30 A5, to w sumie też nie pamiętam żeby dźwięk pracy silnika różnił się czymś
                          Miałem tak samo, to była pierwsza wymiana oleju w Hondzie po zakupie z 0w20 na 5w30 i nie pamiętam niczego, co zwróciłoby moją uwagę po wymianie.

Pewnie najwięcej racji ma rambo pisząc, że różnica wyczuwalna jest dopiero po iluś tam tysiącach kilometrów - jak silnik zaczyna brać olej
                          Mój czarny 8gen

Comment

• Ja tam przy przejściu z OEM na 5/40 LM słyszałem - ale jestem muzykiem Natomiast z później z 5/40 na 0/40 już nie

Comment

• Ciekawe bo ja też z wykształcenia jestem muzykiem i na 0W20 5W20 było gładko ale na wyższych obrotach to już troszkę jak zażynanie świni, na 5W30/40/50 znacznie ciszej przy wyższych obrotach.
                              Dlatego teraz zalewam 5W40 oba samochody i spokój.
                              4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                              Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                              https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Zamieszczone przez rat4 Zobacz posta
                                Ciekawe bo ja też z wykształcenia jestem muzykiem.
                                O, kolejny na forum Trzeba się na zlot zgadać to pomuzykujemy A co uprawiasz? Bo ja fortepian

Comment

Working...
                                X