Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jutro chciałem wymienić oleum. Kupiłem filterek OEM ale jak gość zaczął mnie namawiać na MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W30 A5/B5 za 40zł litr to podziękowałem i wyszedłem
    Już miałem kupować via net Motul 8100 X-Cees 5W40 A3/B3 ale wpadł mi w oko VALVOLINE SYNPOWER 5W40 A3/B3 w cenie 84,50zł za 5litrów!
    Ktoś na pewno w tym wątku wspominał, że zalewa swój silnik właśnie tym olejem. Jednak tak niska cena trochę zastanawia.
    Ja spokojnie jeżdżę, delikatnie raczej a trasy różnie. Pod miastem mieszkam, więc krótszych niż 25km w zasadzie nie ma.
    Last edited by eror; 12-05-2019, 21:52.

Comment

• Zamieszczone przez eror Zobacz posta
      Jutro chciałem wymienić oleum. Kupiłem filterek OEM ale jak gość zaczął mnie namawiać na MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W30 A5/B5 za 40zł litr to podziękowałem i wyszedłem
      Już miałem kupować via net Motul 8100 X-Cees 5W40 A3/B3 ale wpadł mi w oko VALVOLINE SYNPOWER 5W40 A3/B3 w cenie 84,50zł za 5litrów!
      Ktoś na pewno w tym wątku wspominał, że zalewa swój silnik właśnie tym olejem. Jednak tak niska cena trochę zastanawia.
      Nie wiem czy powinienem ale napiszę, że to na petrostar.pl znalazłem.
      Ja spokojnie jeżdżę, delikatnie raczej a trasy różnie. Pod miastem mieszkam, więc krótszych niż 25km w zasadzie nie ma.
      Cena jest pertrostarowa. Tam takie ceny są. Ja za trzy litry w litrowych baniakach zapłaciłem miesiąc temu 79 zł. Może mają jakieś promo. Mój ojciec ma zalanego jazza 1,4 tym Valvo. Bardzo sobie chwali, zero problemów, zero poboru - a nie jeździ emerycko mimo swoich 83 lat Dobry olej. Sam mu go wybierałem Bierz, przy następnej wymianie dokupisz trzy literki i będzie dobrze.

Comment

• Zamieszczone przez eror Zobacz posta
        via net Motul 8100 X-Cees 5W40 A3/B3 ale wpadł mi w oko VALVOLINE SYNPOWER 5W40 A3/B3 w cenie 84,50zł za 5litrów!
        faktycznie cena jak za jabola, kupując w internecie trzeba kupować z wiarygodnego i długo prosperującego źródła, cena jest przesadnie niska. (sam olej ok).
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• No to poszukałem tego oleum u różnych innych dostawców, również w dużych hurtowniach motoryzacyjnych i jego cena wszędzie podobna.
          No to kupię, odrobinę drożej ale bezpieczniej, 2x4litry i będę miał i do Hondy i do Seata.

Comment

• 84,50 zł. ale za 4 litry

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
              faktycznie cena jak za jabola, kupując w internecie trzeba kupować z wiarygodnego i długo prosperującego źródła, cena jest przesadnie niska. (sam olej ok).

Comment

• Tak, w bezpieczniejszym (mam nadzieję sklepie) 4 litry nawet za 87zł O kilka złotych nie będę się bił.
                W tanim sklepie 84,50zł za 5 litrów ale nie znam sklepu a potrzebuję w sumie 7 litrów, więc jest git.

Comment

• Czy do R18a2 moze byc 5w30 castrol magnatec A5 B5 ?

Comment

• tak może pod warunkiem że znasz reguły opisane w Linku #1334 jak wrócisz o 1 stronę wstecz w tym Wątku.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Comment

• ...no ja wątpię w to dobrze, może i dobrze, ale na pewno niezgodnie z wymaganiami.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez dariusz77 Zobacz posta
                          84,50 zł. ale za 4 litry
                          do motoru za 4 litry płacę wiecej ,a do samochodu nie kupilbym oleju za taka podejrzana kasę....
                          z racji tego ze wiecej czasu spedzam za Odra wiec od kilkunastu lat wszystko kupuje tam i musze powiedziec ze za tak smieszne pieniadze nawet na ebayu dobrego oleju nie kupisz aczkolwiek jest duzo taniej niz w sklepie

Comment

• No bo niby tak honda olej fabryczny niby 0w20 i taki powinno się lać bo tam film smarny itd, w serwisie leja jakiś shell 5w30. ALE olej producenta A typu 5w30 a producenta B typu 5w30 to nie jest olej tej samej specyfikacji oznaczenia typu 5w30 nie są znormalizowane więc dobór odpowiedniego oleju tylko na stronie producenta oleju.

Comment

• Zamieszczone przez eragon73 Zobacz posta
                              więc dobór odpowiedniego oleju tylko na stronie producenta oleju.
                              Nigdy w życiu. To jeden z poważniejszych błędów jakie można popełnić wybierając olej.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Cześć,

Auto mamy- Civic VIII 1,8 (wersja usa) 160tys. przejechane. Poprzedni właściciel zalewał Valvoline Synpower 5w30. Silnik coś tam łyknie oliwy ale nie na tyle, żeby robić dolewki (wymiana co 10 tys.). Ja u siebie od lat jeżdżę na Amsoilu 5w30 SS i taki też chciałbym zalać do Hondy. Jakieś przeciwwskazania?

Comment

Working...
                                X