Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez kepa416 Zobacz posta
    Jeszcze o tym myślałem:
    ale pomyślisz później... najpierw poczytaj co podałem, bo nikt za Ciebie tego nie zrobi. Podajesz oleje "z rękawa" nie zastawiając się nad Wymaganiami. Jeśli pytasz, a podajesz oleje niezgodne, to równie dobrze możesz zapytać o olej w piekarni. Po co zatem pytasz tutaj?
    Czy wiesz do czego jest olej "LL"? a czy wiesz że w IO jest niedopuszczony olej "C3" ... po co pytasz nas o te oleje skoro nie znasz nawet Instrukcji Obsługi w zakresie doboru oleju?
    Zależy Ci na odpowiedzi? to wróć i poczytaj to co podałem Ci w "pigułce".
    No tu nikt oleju niezgodnego z IO Ci nie poleci. Jeśli pytasz o oliwę najpierw musisz wiedzieć o co pytasz.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Olej Hondy do analizy pobrany

Pierwsze wrażenie na Ravenol ASO 0w30 , trochę ciszej w kabinie .
      A co ciekawe średnia do Rzeszowa 7,8 L jazda noromalna.
      Powrót bardzo szybko autostradą do 180 km h , średnia spadła do 7,3 L . ??
      Powinna wzrosnáć.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
      Last edited by Bodex1; 29-10-2018, 19:04.

Comment

• Ciszej bo świeży olej jak jechałeś dokładnie w takich samych warunkach pogodowych tzn temp. powietrza, gęstość i wilgotność do tego ruch na drodze ilość oraz zakres użycia potencjometrów gazu i hamulca jest taka sama. Wiatr oraz ilość aut jadących z naprzeciwka również została osiągnięta tak samo no i oczywiście dociążyłeś auto auto brakującymi kg z baku oraz zatankowałeś go idealnie tym samym paliwem to tak powinna wzrosnąć...

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          ale pomyślisz później... najpierw poczytaj co podałem, bo nikt za Ciebie tego nie zrobi. Podajesz oleje "z rękawa" nie zastawiając się nad Wymaganiami. Jeśli pytasz, a podajesz oleje niezgodne, to równie dobrze możesz zapytać o olej w piekarni. Po co zatem pytasz tutaj?
          Czy wiesz do czego jest olej "LL"? a czy wiesz że w IO jest niedopuszczony olej "C3" ... po co pytasz nas o te oleje skoro nie znasz nawet Instrukcji Obsługi w zakresie doboru oleju?
          Zależy Ci na odpowiedzi? to wróć i poczytaj to co podałem Ci w "pigułce".
          No tu nikt oleju niezgodnego z IO Ci nie poleci. Jeśli pytasz o oliwę najpierw musisz wiedzieć o co pytasz.
          A co złego jest w tym oleju?:

Ma normę A3/B3

O Shella chodziło o to: Shell Helix Ultra Professional AF 5W30 5L tylko wyświetliło mi inny w 4l opakowaniu.

Comment

• Top Fuel ekonomy. Olej silnikowy Fuchs Titan Supersyn 0W30 Longlife 4
            Nie mam nic przeciwko, jest zgodny z IO.
            Odradzam oleje ACEA "C3".

Nie jestem zwolennikiem strony sprzedawcy którego podałeś, bo jest niekompetentny, drogi i mam o niej marne zdanie. Można kupić taniej i też z pewnego źródła przykładowo (pokazuję cenę nie lansuję sprzedawcy)
            Fuchs Titan Supersyn Longlife 0W30 4L w pełni syntetyczny, najwyższej jakości olej silnikowy redukujàcy zużycie paliwa, przeznaczony do pojazdów z wydłużonym standardowym okresem wymian.
            Last edited by rambo7; 30-10-2018, 08:36.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Witam. Panowie mam pytanie odnośnie użycia oleju z zeszłego roku.Kupiłem rok temu Motul X cess 5W30, ale z baniaka 5l zostało mi około litra jeszcze. Olej przechowywany był cały czas w chłodnym garażu i oczywiście zakręcony.Czy mogę go użyć teraz do wymiany oleju dokupując np 3l w baniakach 1 litrowych? Z góry dziękuję za odpowiedź

Comment

• Ja tak robię
                Jak resztki nie pójdą na dolewki do używam je do wymiany.

Comment

• Dzięki Trafo! Pamiętacie może jeszcze dokładnie ile oleju wchodzi przy wymianie?

Comment

• 3,8 litra wystarczy do wymiany.

Comment

• A na jakim oleju jeździsz ??
                      Zamieszczone przez TRAFO Zobacz posta
                      Ja tak robię
                      Jak resztki nie pójdą na dolewki do używam je do wymiany.

Comment

• Na czymś takim jeżdżę;

olej.jpg

Comment

• Witam!
                          Chcę wymienić olej na zimę w swojej hondzie ale niestety nie wiem na jaki.
                          Kupiłem ją niedawno a pod maską nie ma żadnej przywieszki
                          Nie wiem jaki olej jest zalany i kiedy był wymieniany. Przed zimą dobrze by było go wymienić tylko na jaki? Można to jakoś sprawdzić czy po prostu wymienić na jakiś polecany?
                          Dodam jeszcze że oleju nie ubywa.
                          z góry dzięki za pomoc

Comment

• Zamieszczone przez paruwa Zobacz posta
                            Kupiłem ją niedawno (...) Dodam jeszcze że oleju nie ubywa.
                            a tego jeszcze nie wiesz.
                            Wiem, jest 1197 wpisów, ciężko to przeczytać w 2 tygodnie.
                            Zanim ktoś podpowie "jaki polecany" to chociaż przeczytaj te tematy, bo nie ma czegoś takiego jak "polecany".
                            Jak przeczytasz to zrozumiesz dlaczego tak napisałem a twoje pytanie poprawisz i będzie już bardziej precyzyjne.
                            Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.

tu kolega pytał dokładnie o to samo co ty: Jazz IV jaki olej.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Witam
                              Pytanko do znawców, do bardziej oblatanych w tematyce olejowej
                              Co sądzicie o oleju Total Quartz Energy 9000 0w30 A3/B4? Ktoś jeździł, jakieś wrażenia, opinie, plotki?
                              Jest to hydrokrak, w nomie A3/B4, o dość paliwooszczędnym SAE i dość tani a na takim mi zależy, tzn. na oleju A3 z SAE 0w30 syntetyk/HC nie najdroższym..dlaczego? bo lubię eksperymentować i przez ten wątek trochę zwichrowałem...aktualnie silnik smarowany jest Ravenolem SSL A3 0w40 i sprawuje się wspaniale-ubytków nie odnotowuje, może 100-150 ml na 5 tys. km. Olej zmieniam dwa razy do roku-pisałem już, że zwichrowałem?-średnio co 8-10 kkm jest wymiana. Teren górski, bardzo krótkie odcinki, ostre podjazdy, dość mroźna zima.
                              Ravenol SSO A3 0W30 jest drogi niestety, może specol A3 0w30, może elf 0w30 A3? niewiele jest takich olejów 0w30 z normą A3 a taki bym chętnie zastosowała w ramach doświadczeń...i obiecuje się pochwalić wrażeniami na forum!, więc proszę o jakieś porady

Z góry dzięki za rady
                              dareq

Comment

• ok. nikt nie jezdzil albo nikomu sie nie chce napisac, dobra, spoko, wleje jakikolwiek 0w30 a3 i sam sobie odpowiem czy warto.pozdr. i dzięki

Comment

Working...
                                X