Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kupiłem dzisiaj Liqui Moly Top Tec 4200 5w30 do 1.8 161kkm, i dopiero teraz doczytałem że nie jest to pełen syntetyk... lać czy nie lać?
    Last edited by Grze_chu; 13-05-2016, 09:56.

Comment

• spokojnie da radę zrób max 15 tys km. Informacja na przyszłość, firma LM podzieliła dla ułatwienia swoje produkty i jest to bardzo proste, jeśli pisze TOP TEC - to technologia syntetyczna a jeśli pisze Syntholil - to full syntetyk.
      Specyfikację ma w 100% zgodną z zaleceniami Instrukcji Obsługi ACEA A3-04/B4-04/C3-04; więc nadaje się doskonale.
      Last edited by rambo7; 13-05-2016, 10:14.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Jaki olej będzie odpowiedni do Civica z przebiegiem 110tys km. Nie wiem co było lane wcześniej, auto mam od około tygodnia. A nie chce popełnić błędu. Słyszałem, żeby lać 0W20 albo 0W30, ale nie chce ryzykowac bo to takie nie do końca pewne wiadomości.

Comment

• @kanik...Skorzystałem z wyszukiwarki w tym wątku, i znalazłem kilka tematów zaczynających się identycznie jak Twój. Różnica - rożne przebiegi. Nie róbmy śmietnika z tego wątku, trochę chęci i znajdziesz odpowiedz na pytanie - ja wiem ze się nie chce czytać 44 stron, ale połowa z nich to wynik niepotrzebnych dyskusji wywołanych takimi właśnie kotletami...milej lektury, odpowiedz jest w środku (np: https://www.civicforum.pl/showthread...921#post291921)

a jeśli nie otrzymasz odpowiedzi na postawione pytanie i nadal będzie Cię interesować olej "zalecany" to poświęć czas na wątek https://www.civicforum.pl/showthread...unktu-widzenia a z pewnością wybierzesz właściwie - tzn zgodnie z własnym uznaniem i zgodnie z zaleceniami Producenta.
          Last edited by rambo7; 18-05-2016, 17:41.

Comment

• Moja Honda to diesel 2.2 citd . Nie długo mnie czeka wymiana oleju. Poprzedni jaki miałem zalany to shell helix ultra 5w30 , sprzedawca polecił mi taki ponieważ jest on stosowany do dpf. Jak się później okazało dzwoniąc do serwisu powiedzieli mi że w moim modelu nie ma dpf . I teraz zastanawiam się nad olejem 0w-30 albo 5w40 . Chciałbym przetestować motula ,ale nie wiem jaki by był dobry zastanwiam się nad Best 8100 Eco-clean 0W-30 (a, b) ,Better 8100 Eco-nergy 0W-30 , ale chciałbym też zasięgnąć opini innych użytkowników jaki inny jak nie motul .

Comment

• jak zdecydujesz się na Motula, to szukaj z pewnego źródła - jedne z najczęściej podrabianych olejów (zwłaszcza w wydaniach motocyklowych)

Co do innych marek, prawda jest taka, że każdy chwali swoje. Ja do trzech aut i motocykla leję Fuchsa/Silkolene od dobrych kilku lat i wszystko pięknie lata. Kiedyś do auta żony zalałem Totala niby polecanego przez Peugeota, ale w porównaniu do Fuchsa, Pug spalał Totala sporo więcej a i praca silnika (EP3) dużo bardziej kulturalna aniżeli na Totalu. Do tego wszystkiego Fuchs jest w super pieniądzach w porównaniu chociażby do Motula.

Comment

• z wpisu wynika że nie czytałeś wątków olejowych, nie bardzo widać rozumiesz o co chodzi w doborze oleju, poczytaj wątki np ten i przemyśl swoje oczekiwania w stosunku do wymagań olejowych https://www.civicforum.pl/showthread...idzenia/page57 ewentualnie tu: https://www.civicforum.pl/showthread...n-2015-2016%29
                Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                  z wpisu wynika że nie czytałeś wątków olejowych, nie bardzo widać rozumiesz o co chodzi w doborze oleju, poczytaj wątki np ten i przemyśl swoje oczekiwania w stosunku do wymagań olejowych https://www.civicforum.pl/showthread...idzenia/page57 ewentualnie tu: https://www.civicforum.pl/showthread...n-2015-2016%29
                  czyli wnioskując po twoich radach lepiej by było 5w30 z oznaczeniem c czyli coś takiego MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W30 5L dobrze zrozumiałem ? Na stronie motula mi wyszło że te oleje by były dla mojego silnika tylko który by był teraz najlepszy :
                  Zastosowanie : Normalne (standardowe) warunki eksploatacji
                  Częstotliwość : Wymiana 20000 km/ 12 mies.
                  Produkty : 8100 ECO-NERGY 0W-30 (cały rok)
                  : 8100 ECO-NERGY 5W-30 (Wyżej -25°C)
                  : 8100 X-MAX 0W-30 (cały rok)
                  : 8100 X-LITE 0W-30 (cały rok)
                  : 8100 X-MAX 0W-40 (cały rok)
                  : 8100 X-CESS 5W-40 (Wyżej -25°C)
                  : 6100 SYNERGIE+ 10W-40 (Wyżej -20°C)
                  : 4100 TURBOLIGHT 10W-40 (Wyżej -20°C)
                  : 4000 MOTION 10W-30 (Wyżej -20°C)
                  Last edited by Derry; 02-10-2016, 12:49.

Comment

• Używałem 8100 ECO-NERGY 0W-30
                    Było ok, zużycie oleju około 1 litr na 10000km, ale u mnie trzeba brać pod uwagę ciężkie warunki pracy
                    Pamiętam że po przejściu z Castrola bardzo wyraźnie polepszyła kultura pracy silnika.
                    Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• moim zdaniem dla diesla interwał 20 tys km to za dużo, góra 15 tys.
                      Zamieszczone przez Derry Zobacz posta
                      z oznaczeniem c czyli coś takiego MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W30 5L dobrze zrozumiałem ?
                      tak, dla diesla z DPF jest to optymalny wybór.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

• 20 tys to ja nie robię max 15 tys . Jak mówiłem na początku nie mam Dpf , dlatego wymieniłem te dwa rodzaje oleju .

Comment

• jeśli nie masz DPF (jest nieaktywny) to z definicji zwolniłeś się ze stosowania olejów ACEA C3.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• ewentualnie zastanawiam się nad tym jeszcze: olej silnikowy liqui moly 8977 0w30

Comment

• Ja w zeszłym tygodniu kupiłem Millers Oils motorsport cfs 0w30 nt.

Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Witam, poprzedni właściciel jeżdził na shell 0w20 kontynuować czy zmienić na coś innego przebieg 65 tyś . Co sądzicie
                                Last edited by Adaszek123; 31-10-2016, 21:04.

Comment

Working...
                                X