Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Relacja 100000km na 0W20 Amsoil w k20z2 Accorda
    https://zmienolej.pl/pl/blog/top-new...braniu-silnika
    Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Zamieszczone przez Butler Zobacz posta
      Relacja 100000km na 0W20 Amsoil
      sprostowanie:

Aktualny przebieg 120 000 km od 100 000 km zalanie oleju silnikowego AMSOIL 0W20 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil (ASM)

czyli poprawnie: relacja po ledwie 20 tys km na oleju na 0W20 Amsoil . po 20 tys km....
      Jako że z definicji ta strona jest sponsorowana (nie jak nasze forum ) i potrafią pisać na tej stronie nieprawdziwe informacje (jak wpis #69 https://www.civicforum.pl/showthread...widzenia/page7 ) to ja bynajmniej traktuję ten artykuł z przymrożeniem oka, ciekawe po co rozbierał ten silnik? by co pokazać? co udowodnić?

Dla porównania mój silnik w dodatku diesel po przebiegu 115tys km na tzw. syfie Castrol EDGE 5W-40 .
      Last edited by rambo7; 29-12-2015, 14:22.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        ciekawe po co rozbierał ten silnik? by co pokazać? co udowodnić?
        No tu chyba do regulacji zaworów ściągnięta została pokrywa. Z tamtego wpisu też rozumiem, że na AMS jeżdżony dopiero od 20kkm, co nie zmienia faktu, że silnik w środku bardzo czysty.

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          sprostowanie:

Aktualny przebieg 120 000 km od 100 000 km zalanie oleju silnikowego AMSOIL 0W20 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil (ASM)
          Dla mnie z całej relacji jak i tytułu wynika, że od 100 000 lany był Amsoil czyli pierwsze 20 000 zrobione na innym a 100 000 na Amsoilu. Dla mnie ma to sens w ten sposob.

Silnik wygląda bajka.
          The 1st. - EJ9
          The 2nd. - ES7
          The 3rd. - FD7
          The 4th. - CU2
          ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

• Zamieszczone przez Crisownik Zobacz posta
            Dla mnie z całej relacji jak i tytułu wynika, że od 100 000 lany był Amsoil czyli pierwsze 20 000 zrobione na innym a 100 000 na Amsoilu.
            Ja to też tak odbieram.

Zamieszczone przez Crisownik Zobacz posta
            Silnik wygląda bajka.
            To prawda, przynajmniej ten fragment co pokazali. Natomiast tutaj kluczowe zostało zachowane - wymiana co 10000km, a nie żadne długie dystanse - więc pytanie czy na innym markowym oleju byłoby gorzej. Poza tym to nie zaszlamienie/zasyfienie silnika jest potencjalnym problemem przy rzadkim oleju - wręcz przeciwnie, rzadki olej właśnie sprawia że silnik wygląda jak wyżej - to bezdyskusyjna zaleta takiego oleju wobec tych gęściejszych. To czego się potencjalnie obawiamy przy rzadszym oleju - chodzi o smarowanie. Ja bym chętnie np. stan wytarcia panewek czy gładzie cylindrów i stan pierścieni tłokowych obejrzał i wtedy można gadać czy mu w 100% posłużyło. Ale jak jeździł bez przeginania (ryzyko przegrzania/przerwania filmu olejowego) i zmieniał olej tak często jak pisze to 0W20 zaiste powinno się sprawdzić
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• fajni jesteście nie wpadł bym na to to jest właśnie przekaz pisany - tak napisany, by każdy czytał co chce a najważniejsze by nikt nie zrozumiał o co chodzi ale podać to trzeba tak by czytający zdurniał do reszty.
              Nie wiem ? ...może to jakaś baba pisała? jak wy faceci potraficie to tak przeinaczyć? nie wiem? ale widać macie doświadczenie...
              tak samo ja rozmawiam z moją kobietą identyko, leci tak:
              ja: jedziesz ze mną do sklepu?
              ona: właśnie robię włosy i nie wiem gdzie są wałeczki do skręcania, widziałeś je może?
              ja: to jedziesz ze mną do sklepu?
              ona: mama mi dzwoniła że przyjadą...
              ja: no ale czy do sklepu ze mną jedziesz?
              ona: włosy mam prawie gotowe ...
              mówiąc krótko za ni hu hu hu ...nie dostaniesz odpowiedzi prostej "Tak", "Nie" ...dostaniesz 15 odpowiedzi jak by nie z tobą gadała? i tu uwaga ... jak ja zaczynam później tak odpowiadać ..to się wścieka.

Tak samo z tym durnowatym artykułem, czy ten idiot(ka) co to pisał(a) nie mogła napisać prosto ... Silnik Accorda po przebiegu 100 000km na oleju 0W-20 regularnie wymieniany co 10 tys.km. lub Silnik Accorda od 20tys km na oleju 0W-20 regularnie wymieniany co 10 tys. ...nie ee a poco za prosto by było, może jakiś debil będzie to czytał co liczyć nie potrafi? ...lepiej napisać że Aktualny przebieg 120 000 km od 100 000 km zalanie oleju silnikowego AMSOIL 0W20 no jak bym nie czytał to to nie oznacza że 100tys przejechał na 0W20.

Jedno jest pewne i utwierdzam się po raz kolejny w przekonaniu że jest przerost formy nad treścią ze strony "zmień olej" pierwszy przykład bzdury jaki czytają nasi forumowicze że API SN weszła w 2010r
              drugi przykład "pisarstwa" to ten artykuł o oleju w Accordzie ...moim zdaniem ktoś tam zamienił sobie "łeb z koniem", ludzie.... tak nie można podawać informacji ! toż to woła o pomstę ...
              Stronka fajna, ale wiarygodność i jakość przekazu informacji to dno, trzeba naprawdę "specjalisty dla idiotów" żeby tak pisać.

..a cha no i mam duże wątpliwości skąd ten pan właściciel brał olej 0W20 w roku 2007?? ... tylko musiał by mi napisać gdzie konkretnie on kupił/kupował ten olej w roku 2007-8 a nawet 9 tym ? gdzie się zaopatrywał w 0W20? ...a cha ...on musiałby w ogóle wiedzieć (a nie wie prężcież) od kiedy 0W-20 wszedł w polsce na rynek ? . ...a to lepiej nie pisać, bo to oczywiste że był ...zawsze ... ,. tak ciotka z rajchu mu go wysyłała .... dajcie spokój z tą stroną.
              Last edited by rambo7; 31-12-2015, 09:28.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• cześć Wszystkim. Zbliża się przegląd mojej Hani 1.8 przebieg 121tys, rocznik 2008lift. Chciałem się zapytać czym najlepiej ją teraz zalać. Jest ona świeżo od niemca który ostatnio zalewał ją 5W30 etykieta Honda. Proszę bardzo o odpowiedz, komentarz markę oleju dobrego ewentualnie jakie filtry do kompletu. pozdr

Comment

• Shell spokojnie starczy. Jeśli chcesz sobie poprawić humor to kup motul itp.

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
                  Civic VIII 1.8 Executive

Comment

• Zamieszczone przez Hayabusa Zobacz posta
                    Shell spokojnie starczy. Jeśli chcesz sobie poprawić humor to kup motul itp.

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
                    Hayabusa, mam rozumieć to będzie Shell Helix Ultra 5W30? A i jeszcze jedne mają w nazwie ECT a inne nie, nie wiem co to znaczy i który brać?

Zamieszczone przez Sardyna Zobacz posta
                    cześć Wszystkim.
                    aby nie pisać w każdym wątki "cześć wszystkim" wróć do Regulaminu pkt 2 i nadrób zaległości. nie piszemy w Postach powitań bo pierwszy post to powinien być powitalny i załatwiamy to raz na zawsze.
                    Last edited by rambo7; 31-01-2016, 20:51.

Comment

• Olej do Hondy 1,4 iv-tec

Witam
                      Jestem nowym użytkownikiem Hondy i przymierzam się do wymiany oleju. Autko sprowadzone z Niemiec i nie ma żadnej kartki jaki olej jest wlany (wiem tylko tyle że 5w30.
                      Poczytałem troszkę i polecają olej firmy Motul 8100 X Cess 5W40, czy mogę go śmiało wlewać czy może 5W30?
                      Pozdrawiam Tomek

Comment

• Wpis #169 tego Wątka który ma 40 stron, wiadomo - nikt już nie czyta: https://www.civicforum.pl/showthread...VIIIgen/page17
                        Więc jeśli na tym oleju Motula z tyłu na nalepce piszą - wymienione są Normy olejowe zgodne z zaleceniami Producenta - to tak, można. Jeśli na innym 5W-30 co znajdziesz i zechcesz kupić będzie z tyłu na oleju pisało tak że będzie to zgodne z zaleceniami przedstawionymi na stronie #169 - to tak można!
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Panowie takie pytanko dopiero kupiłem sobie civica 1.8 2010r z przebiegiem 75tyś. Jakiś geniusz wymienił olej na 10w40 przynajmniej tak jest zaznaczone na zawieszce przy silniku.
                          Stara szkoła mówi że nie wraca się półsyntetyka do syntetyka, nowa mówi że z jakim olejem silnik się urodził z takim powinien umrzeć. Teraz pytanie jest takie czy mogę wrócić do oleju ryginalnie zalewanego czy nie?
                          Z góry dzieki za rady.
                          Last edited by Erouz; 17-03-2016, 17:36.

Comment

• Oczywiście, że tak i to bez zbędnej zwłoki zmień na syntetyka. A czy to będzie 0W30 czy 5W30 czy 5W40 to już sam wybierz. Ja zalewam 0W30.

Comment

• Zamieszczone przez Erouz Zobacz posta
                              Stara szkoła mówi że nie wraca się półsyntetyka do syntetyka
                              tyle że to wiedza z lat 80tych. Bez najmniejszego uszczerbku dla silnika możesz przejść na mniejszą lepkość. Weź też pod uwagę że olej olejowi nie równy i może tak być że technicznie 10W-40 możę bić na głowę jakością olej 0W-30. Prócz parametru lepkościowego nie pomijaj ważniejszej rzeczy jak właściwie dobrana Norma olejowa: https://www.civicforum.pl/showthread...-2016%29/page5 lub cały wątek.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Popieram, wracaj jak najszybciej. Jak przebieg prawdziwy to zapewne długo na nim nie jeździł. Dla lepszego przygotowania silnika możesz płukankę jeszcze użyć.

Pozdrawiam

Comment

Working...
                                X