Oleje bardzo podobne do siebie, jak bym miał sam wybierać to chyba wybrałbym ten Valvoline. Niektóre parametry ma ciut korzystniejsze. Jeszcze można by zajrzeć do kart technicznych na jakiej bazie są zrobione. Ale tak na 99% są w technologii syntetycznej.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez picasso2000 Zobacz postamam już zakupiony Shell Helix Ultra 5W30 A3/B4. Mocno jednak zastanawia mnie jak ma się wspomniany Shell do Valvoline SYNPOWER 5W-30 A3/B4.
Taki "garażowy test" robiłem jakiś czas temu: Garażowe Testy Olejowe.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zbliża mi się termin wymiaany oleju. Obecnie zalaany jest Rvenol SSO SAE 0W30 A3/B4, chciałem kupić taki sam ale jest tylko o specyfikacji A5/B5 czy jest jakś istotna różnica.
Sprzedawc w Inter Cars twierdzi żę już olej A3/B4 nie jest produkowany, moje pytaanie czy może być ten A5/B5
Comment
-
No a dlaczego nie może być. Pewnie. Tylko musisz dostosować swój styl jazdy do A5. Jeśliby jeździłeś z poszanowaniem obrotów, nie cisnąłes silnika zbyt wysoko to pewnie. Wiele osób ma A5 i jest OK. Wszystko zależy od tego jak jeździsz i co chronisz. Środowisko, kieszeń i paliwo czy silnik. Jeśli jeździsz oszczędnie, dbasz o spalanie, lej śmiało A5.
Comment
-
Aktualne ze strony ravenol.de
Anwendungshinweis
RAVENOL SSO SAE 0W-30 ist ein universelles, kraftstoffsparendes Motorenöl, ein Spitzenprodukt für PKW-Benzin- und PKW-Dieselmotoren. Geeignet für Otto- und PKW-Dieselmotoren mit und ohne Turboaufladung als synthetisches Ganzjahresmotorenöl.
Spezifikationen
API SN/CF, ACEA A3/B4
Comment
-
trefnym olejem okazał się Mobil. Jezdził na tym oleju od dawna , wymieniał sam więć zorjentował się po kolorze i konsystencji podczas wymiany, butelka była identyczna, ale plastik z którego była wykonana już był inny.Sprzedawca oddał pieniądze i wycofał olej z sprzedarzy
Comment
-
Czy kolor oleju silnikowego mówi, w jakim stopniu jest on zużyty? Są samochody, w których olej zabarwia się i traci przejrzystość po 2-3 tys. km od wymiany, a w innych po 15 tys. km wciąż jest bursztynowy, przejrzysty. Co mówi barwa używanego oleju i czy można rozpoznać, kiedy najwyższy czas na jego wymianę?
Comment
-
Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz postaczy IO dopuszczę olej A3B4
Więcej napisał Rambo7: https://www.civicforum.pl/showthread...R-Type-FK2-FK8
Twój podpis wskazuje, że masz również X.
Wtedy polecam wpis: https://www.civicforum.pl/showthread...917#post415917
Comment
Comment