Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Hmm jak patrzę, to 0W40 SSL (A3) HTHS ma 3,7mPa*s, zaś 0W30 SSO (A3) HTHS ma 3,57, więc różnica w wytrzymałości nie jest duża, więc ochrona podobna, z dodatkowym atutem dla 0W30, bo lżej dla pompy olejowej.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Różnica subiektywnie odczuwalna jest taka, że wg mnie na 0W40 silnik pracuje nieco ciszej względem SSO 0W30, ale może powoduje to zima i trochę dłuższe nagrzewanie silnika. Poobserwuję do czerwca, gdy będzie kolejna wymiana.
      Last edited by roar; 18-02-2019, 22:50.

Comment

• ... a ducha mojego budujecie jak Was czytam .
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Czytając watki nie natrafiłem nic o oleju TOTAL QUARTZ 5W40 którym jest zalana obecnie moja Honda. Z racji tego że zamierzam wymienić olej zakupiłem Amsoil 5W30 chciałem zapytać czy to dobry wybór z mojej strony? Styl jazdy z racji silnika L13 Z4 raczej dynamiczny . Odcinki krótkie do 10 km

Comment

• w tym przypadku zły wybór. Szukaj 5w30 A3 a najlepiej 5w40 A3 lub 0w40 A3.

Comment

• Wiem że ACEA bardziej podchodzi do "eko" ale mieści się w normie zalecanej przez Honde

Comment

• Problem z Amsoilem jest taki, że firma nie ma certyfikacji ACEA. Nie zrobili tego, mają prawo. Oczywiście na różnych ulotkach, opakowaniach itd jest info, że spełnia a nawet przewyższa np ACEA A3 - ale nie daj się zrobić. To tylko informacja dystrybutora czy sklepu nie poparta testami. Wysłałem kiedyś zapytanie do dystrybutora czy też sklepu z olejami AMSOila skąd wiedzą, że to takie ACEA a nie inne, skoro nie mają certyfikacji, pan obiecał sprawdzić... i na tym kontakt się urwał.
                To nie są złe oleje, ale trzeba dobrze się wczytać w nie, żeby wiedzieć co lejesz i do jakiej jazdy służą.

Comment

• 20190222_205017.jpg
                  To jak to jest? Każdy może sobie teraz pisać na opakowaniu co mu sie podoba

Comment

• Ravenol VST 5W40 ACEA A3/B4 API SN jeśli się nie mylę to ten będzie ok?

Comment

• Zamieszczone przez Dbravo Zobacz posta
                      Wiem że ACEA bardziej podchodzi do "eko" ale mieści się w normie zalecanej przez Honde
                      oczywiście zgodny z Wymaganiami H, ale nietrafny do warunków użytkowania
                      Zamieszczone przez Dbravo Zobacz posta
                      Styl jazdy (...) raczej dynamiczny
                      no to jak dynamiczny to dobierz olej jazdy dynamicznej a nie ekologiczno-ekonomicznej.
                      Specyfikację API daruj sobie, w rozważaniach, to specyfikacja która ogranicza się do informacji która mówi w jakiej technologii został opracowany olej, nie mówi nic o przeznaczeniu.
                      Dlatego np. API SN znajdziesz na opisie olejów ACEA/; A1/B1 , A3/B3, A5/B5 ... na każdym może być API SN... i co z tego wiesz? NIC.
                      API traktuj jako informację uzupełniającą.

Wyłącznie rozważasz ACEA i SAE i koniec.

Ravenol VST 5W40 ACEA A3/B4 API SN jeśli się nie mylę to ten będzie ok?
                      skoro stać Cię na Amsoil'a oleje a te tanie nie są to biorąc pod uwagę tę kwestię
                      Odcinki krótkie do 10 km
                      to dobrze by było mieć niższe SAE zimowe tj 0W.

Biorąc pod uwagę powyższe wychodzi na to że optymalnie sprawdzi się:
                      ACEA A3/B3 ewentualnie A5/B5
                      SAE 0W-30 ewentualnie 0W-40.
                      Tak bym to widział ja, oceniając twoje kryteria.
                      Do tego stosowałbym politykę taką że jeśli idzie zima a musiałbym wymienić olej to poszedłbym w ACEA A3/B3, B4 i SAE 0W-30. Natomiast jeśli by nadchodziło lato to ACEA A3/B3, B4 i SAE 0W-40.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Czy to są te same oleje:
                        1) https://allegro.pl/oferta/shell-heli...-4l-6889954785
                        2) https://allegro.pl/oferta/olej-shell...-4l-6218340506
                        W opisie pierwszego pisze ACEA: A3/B4, natomiast w drugim ACEA A3/B3, A3/B4. Rozumiem żeby nie patrzeć się na opis tylko na bańkę, gdzie są te same oznaczenia? Przepraszam modów za linki. Jeśli trzeba to wykasuję.
                        Last edited by Rocky; 26-02-2019, 00:01.

Comment

• Tak, to ten sam olej.
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• Dziękuje wszystkim za pomoc i wyjaśnienie kwestii związanych z olejami , nie ukrywam że dzięki temu forum moja wiedza bardzo się zwiększyła. Nie chcąc zakładać nowego wątku chciałem zapytać jeszcze o płukankach które dolewa się przed wymianą oleju tzn jakie jest wasze zdanie na ten temat. Jeśli zły wątek proszę o usunięcie.

Comment

• Myślę, że masz za świeże auto/silnik, żeby lać płukankę. Chyba nie ma takiej potrzeby jeszcze

Comment

• I jeżeli interwały nie były zbyt długie czyli np. maks. 15tys.km to silnik raczej nie potrzebuje dodatkowego płukania.. olej jeszcze przy takich interwałach nie zamienia się w ciężko płynący szlam.. tak więc nie ma co kombinować.
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X