Przedstawie wam koledzy pewna sytuacje, ktora mialem po 1 serwisie Hondy. Civica kupilem nowego w niemczech, oczywiscie pierwszy olej 0W20 Hondy. Po kilku miesiacach pojechalem na pierwszy przeglad gwarancyjny, minelo 20 000 km. Serwis zrobilem rowniez w niemczech. Codziennie jezdze 100 km, z domu do pracy i odwrotnie, ta sama droga, te same predkosci, zawsze autostrada. Honda palila mi w okolicach 6,2 - 6,3 l/100km Zazyczylem sobie aby zalali olej 0w20 itp, itd. Po odebraniu auta, odpalilem i pojechalem do domu, ale juz w drodze powrotnej zaczelo mi nie pasowac spalanie, poniewaz wzroslo do 7,2 - 7,3l /100km. Po tygodniu takiej jazdy spalanie bylo caly czas na tym samym poziomie, staralem sie jezdyic mega oszczednie, max do 100km/h (autostrada...) i jedyne co udalo mi sie uzyskac, to 6.9l/100km. Oczywiscie nie pasowalo mi to, wiec pojechalem do serwisu z pytaniem o co chodzi. Tam odpowiedzieli, ze oni tylko wymienili olej i nic innego nie robili, ble ble ble umywajac rece, wiec nie patrzac na nich zaczalem sam sprawdzac, co sie dzieje. Na poczatek okazalo sie, ze filtr powietrza nie byl taki jak poprzednio, byl caly zawalony olejem,od strony dolotu powietrza, brudny jak cholera itp, podmienili go. Kupilem nowy Filtr Puraflux, spalanie minimalnie spadlo, ale nadal wartosc utrzymywala sie na poziomie 7,1l/100km. Olej zostawilem, byl czysty, wiec sadzilem, ze moze jakies dziwne oprogramowanie zainstalowali i nie chca tego przyznac. Przejechalem tak 10 tys km i postanowilem zmienic olej, zwlaszcza, ze zawsze po takim kilometrazu wymienialem olej w innych samochodach. Kupilem Castrola Edge A5 0W30. i coz sie okazalo? Spalanie z automatu wrocilo do wartosci, ktore mialem na samym poczatku, 6,1l/100km. Serwis zalal jakis beznadziejny olej, zaplacilem za 0w20, dostalem jakis chlam... zenada... zaczalem naciskac i nalegalem na to, aby przyszedl menager serwisu, ktory nagle byl niedostepny, gdzie go widzialem kilka minut wczesniej. Sprawy nie zostawie tak. Stanowisko serwisu jest niedopuszczalne. Honde bardzo lubie, ale jezeli importer na niemcy ma takie podejscie do klienta, a mechanicy serwisu odwalaja taka fuszere, nie wiem jak to bedzie dalej.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez MW80 Zobacz postajezeli importer na niemcy ma takie podejscie do klienta, a mechanicy serwisu odwalaja taka fuszere, nie wiem jak to bedzie dalej.
Comment
-
Napisalem, ze importer, poniewaz robilem serwis we Frankfurcie nad Menem, a jest to przedstawicielstwo na Niemcy... Ogolnie cale podejscie prcownikow tego serwisu jest takie, ze zachowuja sie jakby musieli pracowc za kare, poczawszy od recepcjonistek, poprzez doradcow serwisowych i menagera... Brak jakiejkolwiek kompetencji... nie mam zamiaru wiecej tam jezdzic..Last edited by MW80; 12-02-2019, 10:34.
Comment
-
Zamieszczone przez MW80 Zobacz postanie mam zamiaru wiecej tam jezdzic..
Comment
-
Zamieszczone przez irytek102 Zobacz postaPytanie czy bez ryzykowania innych problemów
co znaczy zejść z oleju 5W-40 na 5W-30? co to dla Ciebie oznacza ? w sensie czego oczekujesz? w gruncie rzeczy zszedłbyś (w tym porównaniu) z parametru 40 na 30. W ogóle zastanowiłeś się w jakim celu te zejście? co chcesz osiągnąć? no i w ogóle całkowicie pominąłeś zejście z Normą ACEA w całkowicie innym kierunku.
Na postawie powyższego twierdzę że nie bardzo wiesz sam co chcesz zrobić.Last edited by rambo7; 18-02-2019, 08:06.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez irytek102 Zobacz postaPytanie czy bez ryzykowania innych problemów można zejść z oleju 5W40 (shell) na np. ten Valvoline Synpower FE 5W30?, dotyczących zasad korzystania z olejów silnikowych, w naszych Hondach, dotyczących jednak wszystkich silników spalinowych w motoryzacji samochodowej, zszedłem w silniku R18A2 z lepkości 10w40 przez 5w40 przez 0w40 na 0w30 docelowo (przy zachowaniu normy A3 dla wszystkich olejów). Silnik jak pracował przy 10w40 A3 tak pracuje przy 0w30 A3. Ubytki oleju na dystansie 5 kkm ciągle te same: 50-100 ml. Wymiana co 7-9 kkm.
Cel jaki sobie postawiłem:
- zachowanie specyfiki oleju ochronnego (A3)
- łatwiejszy rozruch zimnego silnika w niskich temperaturach
- teoretycznie matematyczne niższy wynik spalania
- chęć zdobycia kolejnego doświadczenia w stosowaniu i doborze olejów silnikowych
pozdr.
dareq
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postatzn. o jakich problemach myślisz?
co znaczy zejść z oleju 5W-40 na 5W-30? co to dla Ciebie oznacza ? w sensie czego oczekujesz? w gruncie rzeczy zszedłbyś (w tym porównaniu) z parametru 40 na 30. W ogóle zastanowiłeś się w jakim celu te zejście? co chcesz osiągnąć? no i w ogóle całkowicie pominąłeś zejście z Normą ACEA w całkowicie innym kierunku.
Na postawie powyższego twierdzę że nie bardzo wiesz sam co chcesz zrobić.
Generalnie masz rację, nie znam się na tym kompletnie. W naiwności swojej myślałem że jeśli zaufam ludziom którzy się na tym znają (ASO) to zrobią tak żeby było dobrze.
Co chcę osiągnąć? Zatrzymać branie oleju przez silnik 1.8 w Civicu IX 2012 r.
Comment
-
Zamieszczone przez irytek102 Zobacz postaCo chcę osiągnąć? Zatrzymać branie oleju przez silnik 1.8 w Civicu IX 2012 r.Last edited by Grzechu; 18-02-2019, 11:55.
Comment
-
Zatrzymać branie oleju przez silnik 1.8 w Civicu IX 2012 r.4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaco znaczy zejść z oleju 5W-40 na 5W-30? co to dla Ciebie oznacza ? w sensie czego oczekujesz? w gruncie rzeczy zszedłbyś (w tym porównaniu) z parametru 40 na 30. W ogóle zastanowiłeś się w jakim celu te zejście? co chcesz osiągnąć? no i w ogóle całkowicie pominąłeś zejście z Normą ACEA w całkowicie innym kierunku.
Na postawie powyższego twierdzę że nie bardzo wiesz sam co chcesz zrobić.
ale faktycznie to już klasa olejów A1/B1 i A5/B5.
Jednak to nie tędy droga.
Comment
-
Panowie, chyba coś tutaj się zmieniło.. chodzi o olej: RAVENOL SSO SAE 0W-30 USVO. Ten olej wcześniej wydaje mi się, że na tej stronie miał inne parametry.. a teraz ma parametry oleju o SAE 5W40.. sprawdziłem na stronie "de" i tutaj, są parametry takie właśnie jakie ja wcześniej widziałem na stronie "pl". Trochę mnie to zmylił, bo wcześniej zastanawiałem się nad tym olejem a tutaj nagle taki zonk!
Comment
-
Błąd strony. Opis i dane oleju 5W40 VST.
SSO parametry ma nadal bardzo dobre. Ściągnij charakterystykę w pdf z tej samej strony bądź ze strony . de
Ja obecnie na nim jeżdżę. Akurat przypadła zmiana na zimę, więc testy. Generalnie bardzo dobry olej. Niemniej uzytkuję auto łagodniej, pomimo że to nadal A3. Więcej spostrzeżeń za 2-3 tys km.
Na lato raczej wracam do 0W40 SSL'a. Lubię mieć margines.Last edited by roar; 18-02-2019, 18:52.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaPanowie, chyba coś tutaj się zmieniło.. chodzi o olej: RAVENOL SSO SAE 0W-30 USVO. Ten olej wcześniej wydaje mi się, że na tej stronie miał inne parametry.. a teraz ma parametry oleju o SAE 5W40.. sprawdziłem na stronie "de" i tutaj, są parametry takie właśnie jakie ja wcześniej widziałem na stronie "pl". Trochę mnie to zmylił, bo wcześniej zastanawiałem się nad tym olejem a tutaj nagle taki zonk!
Comment
-
Zamieszczone przez roar Zobacz postaBłąd strony. Opis i dane ma OD 5W40 VST.
SSO Parametry ma nadal bardzo dobre. Ściągnij charakterystykę w pdf.
Ja obecnie na nim jeżdżę. Akurat przypadła zmiana na zimę, więc testy. Generalnie bardzo dobry olej. Niemniej uzytkuję auto łagodniej, pomimo że to nadal A3. Więcej spostrzeżeń za 2-3 tys km.
Na lato raczej wracam do 0W40 SSL'a. Lubię mieć margines.
Comment
Comment