Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Oleje bardzo podobne do siebie, jak bym miał sam wybierać to chyba wybrałbym ten Valvoline. Niektóre parametry ma ciut korzystniejsze. Jeszcze można by zajrzeć do kart technicznych na jakiej bazie są zrobione. Ale tak na 99% są w technologii syntetycznej.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Tak, wyglądają na technologię a nie full, ale oba są b. dobre i jak kupiłeś to nie ma co drzeć szat, bo jest OK. Następnym razem kupisz sobie coś nowego, innego. Przynajmniej nie wydałeś 250 zł na jedną zalewke

Comment

• Zamieszczone przez picasso2000 Zobacz posta
        mam już zakupiony Shell Helix Ultra 5W30 A3/B4. Mocno jednak zastanawia mnie jak ma się wspomniany Shell do Valvoline SYNPOWER 5W-30 A3/B4.
        to są "takie same oleje" w sensie spełniające te same wymagania. To tak samo jak zapytać czy Coca-cola lepsza czy Pepsi?
        Taki "garażowy test" robiłem jakiś czas temu: Garażowe Testy Olejowe.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zbliża mi się termin wymiaany oleju. Obecnie zalaany jest Rvenol SSO SAE 0W30 A3/B4, chciałem kupić taki sam ale jest tylko o specyfikacji A5/B5 czy jest jakś istotna różnica.
          Sprzedawc w Inter Cars twierdzi żę już olej A3/B4 nie jest produkowany, moje pytaanie czy może być ten A5/B5

Comment

• No a dlaczego nie może być. Pewnie. Tylko musisz dostosować swój styl jazdy do A5. Jeśliby jeździłeś z poszanowaniem obrotów, nie cisnąłes silnika zbyt wysoko to pewnie. Wiele osób ma A5 i jest OK. Wszystko zależy od tego jak jeździsz i co chronisz. Środowisko, kieszeń i paliwo czy silnik. Jeśli jeździsz oszczędnie, dbasz o spalanie, lej śmiało A5.

Comment

• Ale jaja
              Jasne, że jest i to w mocniejszej odmianie USVO.
              Nie kupuj w IC, skoro jest mnóstwo sklepów oficjalnych.
              Nawet na allegro.
              Sprawdź na stronie Ravenola co jest produkowane i gdzie sprzedawane.
              SSO jest zawsze A3, tak jak o SSL.

Comment

• Polecicie jakiś pewny sklep z olejami. Kolega kupił ostatnio olej w znanym sklepie ....... i okazał się trefny
                Last edited by Gość; 13-01-2019, 16:34.

Comment

• A czemu? Jaki olej był trefny? Jakieś objawy w pracy silnika?
                  Napisz coś więcej. Sporo osób kupuje w tym sklepie.
                  Akurat to jeden z oficjalnych dystrybutorów R.
                  Last edited by roar; 13-01-2019, 16:29.

Comment

• Napisz jaki to ten sklep na P. Tak żeby ktoś od Nas z forum się na niego nie naciął.

Comment

• Aktualne ze strony ravenol.de
                      Anwendungshinweis

RAVENOL SSO SAE 0W-30 ist ein universelles, kraftstoffsparendes Motorenöl, ein Spitzenprodukt für PKW-Benzin- und PKW-Dieselmotoren. Geeignet für Otto- und PKW-Dieselmotoren mit und ohne Turboaufladung als synthetisches Ganzjahresmotorenöl.
                      Spezifikationen
                      API SN/CF, ACEA A3/B4

Comment

• trefnym olejem okazał się Mobil. Jezdził na tym oleju od dawna , wymieniał sam więć zorjentował się po kolorze i konsystencji podczas wymiany, butelka była identyczna, ale plastik z którego była wykonana już był inny.Sprzedawca oddał pieniądze i wycofał olej z sprzedarzy

Comment

• Dalej nie podales jaki to sklep był...

Comment

• Czy kolor oleju silnikowego mówi, w jakim stopniu jest on zużyty? Są samochody, w których olej zabarwia się i traci przejrzystość po 2-3 tys. km od wymiany, a w innych po 15 tys. km wciąż jest bursztynowy, przejrzysty. Co mówi barwa używanego oleju i czy można rozpoznać, kiedy najwyższy czas na jego wymianę?

Comment

• Jestem poza domem nie mam instrukcji potrzebuje informacji czy IO dopuszczę olej A3B4

Comment

• Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
                                czy IO dopuszczę olej A3B4
                                Napisałeś w dziale IX - tak A3/B4 jest jedną z możliwych opcji.
                                Więcej napisał Rambo7: https://www.civicforum.pl/showthread...R-Type-FK2-FK8

Twój podpis wskazuje, że masz również X.
                                Wtedy polecam wpis: https://www.civicforum.pl/showthread...917#post415917

Comment

Working...
                                X