Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
    Bonito, instrukcja nie zaleca stosowania innych olejów 0W20, oprócz swojego Oem Type 2.0, jeśli nie masz 0W20 Oem to każą zalewać, w zastępstwie, 5W30 lub 0W30 ACEA A5, A3. Generalnie twój wybór olejowy jest niezgodny z zaleceniami Hondy.
    To akurat prawda, sama prawda. Jeśli chcesz zostać na 0W20 to tylko Type 2.0.

Comment

• Witam, widzę że jest stosowany olej shell 0w40, zastanawiałem się nad zalaniem tego produktu, proszę o opinię czy warto stosować ten olej. W porównaniu z innymi olejami jest w atrakcyjnej cenie. Dziękuję
      Last edited by Grzechu; 18-04-2019, 18:25. Powód: przeniosełem/post napisany nie w tym temacie.

Comment

• Zamieszczone przez wpi Zobacz posta
        Witam, widzę że jest stosowany olej shell 0w40, zastanawiałem się nad zalaniem tego produktu, proszę o opinię czy warto stosować ten olej. W porównaniu z innymi olejami jest w atrakcyjnej cenie. Dziękuję
        Na papierze wygląda ok, baza GTL zbiera lepsze opinie niż HC, cena faktycznie zachęcajaca i tez myśle czy go już kupować zamiast drogiego Ravenol'a ssl 0w40 A3. Pytanie tylko gdzie kupić oryginalny produkt online.

Comment

• Jak poszukasz podawaliśmy sprawdzone punkty,które handlują Shellem.

Comment

• wielokrotnie od sprzedawcy z Sulechowa kupowałem oleje Schella https://sklepshell.pl/index.php?route=common/home (jest również na allegro) nigdy sie nie zawiodłem, mają wszystko nawet niedostępny nigdzie indziej Shell SAE 5W-30 ACEA A3/B4. Mają też SAE 0W-40 ACEA A3/B4. Generalnie jestem zwolennikiem szerokiego zakresu SAE dlatego
            Zamieszczone przez wpi Zobacz posta
            shell 0w40, zastanawiałem się nad zalaniem tego produktu, proszę o opinię
            ja zawsze polecę olej SAE 0W-40 o Normie ACEA A3/B4, kto by go nie robił.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Osobiście polecam olej Mobil 1™ FS 0W-40, mam go obecnie w moim drugim aucie, wcześniej miałem Shell Ultra Helix 5W40, ale teraz, na Mobil 1, moje odczucia odnośnie pracy silnika są lepsze niż na Shell'u. Może to tylko pozorne.. ale jest dobrze.
              Last edited by Grzechu; 19-04-2019, 09:50.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

• Grzechu z jakiego źródła masz mobil ?

Comment

• Zamieszczone przez Bartek___123 Zobacz posta
                  olej Mobil 1™ FS 0W-40,
                  https://www.mobil1.pl/oleje-silnikowe/fs-0w-40.aspx
                  użytkuje od kilku lat ten olej w swoim aucie i na razie nie zmieniam na inny, pasuje mi stosunek ceny do jakości. Bez problemu dostępny jest w sieci Lucart http://sklep.lucart.pl/mobil-1-fs-0w40-4l-p-109.html

Użytkuję ten olej w dieslu, dlaczego ten a nie inny? W dieslu pożądane jest aby olej miał dobrą zasadowość w przypadku stosowania paliwa o nieco niższych parametrach niż wymagane prawem, a że wiadomo że w PL nawet na markowych stacjach może się takie trafić zatem (liczba zasadowa) TBN powyżej 12 to mało który olej ma taki poziom w samochodach tzw. lekkiego biegu. Do tego w ocenie Exxon'a mówi nam o tym parametr API CF spełnia tylko CF. Czyli "szczególnie do diesla". Natomiast w ocenie Mobila spełnia API i benzyniaka i diesla czyli nawet do paliwa poniżej 86 oktan, też pomaga na dłużej utrzymać jakość oleju. No i w ocenie aprobat Producentów jest tu aprobata Nissana co mało który olej ma: Nissan Genuine Performances - jest to olej dedykowany (nie może być żaden inny) do Nissana GTR Nismo (najnowszego modelu i również srtarszych). Ten olej nie może być stosowany w silnikach o wysokich wymaganiach środowiskowych czyli z DPF/GPF, ogólnie nie nadaje się do silników nastawionych na ekologię ani silników zasilanych paliwem z domieszką etanolu.
                  Oczywiście są oleje o podobnych może i nawet lepszych parametrach ale są dużo droższe.
                  Last edited by rambo7; 19-04-2019, 10:33.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

• No właśnie, większość olei 0w40 jest droższa od shella czy shell to dobra jakość, może niska cena to niska jakość, a może nie warto przepłacać tylko lać shell.

Comment

• Duże, światowe koncerny mogą sobie pozwolić na niższą cenę, np.
                      Shell, Mobil, Valvoline. Mniejsze firmy robią mniej hurtowo to i koszt wytworzenia w przeliczeniu na bańkę jest wyższy. Inne, nawet topowe, mają olej o średniej cenie ale i najwyższej jakości. Są też oleje odjechane cenowo, pewnie dobre, ale z pewnością nie 2x lepsze od 3x tańszego oleju. Jak we wszystkim tak i tu ważny jest umiar. Ja wybieram średnią półkę cenową i wysoką jakość.

Comment

• To jaki olej najlepszy stosunek ceny do jakości czy średnia półka cenowa to wysoka jakość, jak jeszcze przy tym uniknąć podrabianych produktów.

Comment

• ceny do jakości
                          mógłbyś spróbować rodzimych produktów, nie są złe a i tak nikt nie podrabia, są marki takie jak: Specol, Revline, K2, Lotos, Platinum, Qualitum jest tego pełno, co do ochrony to całkiem dobrze wypadły w teście amatorskim na youtube, nie można tego brać tak bardzo do siebie ale jednak coś nam to może powiedzieć na temat środka smarnego.
                          Kilka przykładów:

poczytajcie:
                          4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                          Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                          https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Oj, nie jeden "renomowany" koncern by się zdziwił, jak dobre są nasze oleje.
                            Może nie najlepsze, ale w zupełności spełniające wymogi producentów.

Comment

• zalałem olej Revline 5w/40 a3/b4 do mojego autka i jest OK.

Comment

• zalałem olej Revline 5w/40 a3/b4 do mojego autka i jest OK.
                                i ja też, za swoją cenę można go wymieniać co pół roku bez jakichkolwiek strat materialnych
                                4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                                Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                                https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Working...
                                X