Hmm jak patrzę, to 0W40 SSL (A3) HTHS ma 3,7mPa*s, zaś 0W30 SSO (A3) HTHS ma 3,57, więc różnica w wytrzymałości nie jest duża, więc ochrona podobna, z dodatkowym atutem dla 0W30, bo lżej dla pompy olejowej.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
-
Czytając watki nie natrafiłem nic o oleju TOTAL QUARTZ 5W40 którym jest zalana obecnie moja Honda. Z racji tego że zamierzam wymienić olej zakupiłem Amsoil 5W30 chciałem zapytać czy to dobry wybór z mojej strony? Styl jazdy z racji silnika L13 Z4 raczej dynamiczny . Odcinki krótkie do 10 km
Comment
-
Problem z Amsoilem jest taki, że firma nie ma certyfikacji ACEA. Nie zrobili tego, mają prawo. Oczywiście na różnych ulotkach, opakowaniach itd jest info, że spełnia a nawet przewyższa np ACEA A3 - ale nie daj się zrobić. To tylko informacja dystrybutora czy sklepu nie poparta testami. Wysłałem kiedyś zapytanie do dystrybutora czy też sklepu z olejami AMSOila skąd wiedzą, że to takie ACEA a nie inne, skoro nie mają certyfikacji, pan obiecał sprawdzić... i na tym kontakt się urwał.
To nie są złe oleje, ale trzeba dobrze się wczytać w nie, żeby wiedzieć co lejesz i do jakiej jazdy służą.
Comment
-
20190222_205017.jpg
To jak to jest? Każdy może sobie teraz pisać na opakowaniu co mu sie podoba
Comment
-
Zamieszczone przez Dbravo Zobacz postaWiem że ACEA bardziej podchodzi do "eko" ale mieści się w normie zalecanej przez Honde
Zamieszczone przez Dbravo Zobacz postaStyl jazdy (...) raczej dynamiczny
Specyfikację API daruj sobie, w rozważaniach, to specyfikacja która ogranicza się do informacji która mówi w jakiej technologii został opracowany olej, nie mówi nic o przeznaczeniu.
Dlatego np. API SN znajdziesz na opisie olejów ACEA/; A1/B1 , A3/B3, A5/B5 ... na każdym może być API SN... i co z tego wiesz? NIC.
API traktuj jako informację uzupełniającą.
Wyłącznie rozważasz ACEA i SAE i koniec.
Zamieszczone przez Dbravo Zobacz postaRavenol VST 5W40 ACEA A3/B4 API SN jeśli się nie mylę to ten będzie ok?
Zamieszczone przez Dbravo Zobacz postaOdcinki krótkie do 10 km
Biorąc pod uwagę powyższe wychodzi na to że optymalnie sprawdzi się:
ACEA A3/B3 ewentualnie A5/B5
SAE 0W-30 ewentualnie 0W-40.
Tak bym to widział ja, oceniając twoje kryteria.
Do tego stosowałbym politykę taką że jeśli idzie zima a musiałbym wymienić olej to poszedłbym w ACEA A3/B3, B4 i SAE 0W-30. Natomiast jeśli by nadchodziło lato to ACEA A3/B3, B4 i SAE 0W-40.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Czy to są te same oleje:
1) https://allegro.pl/oferta/shell-heli...-4l-6889954785
2) https://allegro.pl/oferta/olej-shell...-4l-6218340506
W opisie pierwszego pisze ACEA: A3/B4, natomiast w drugim ACEA A3/B3, A3/B4. Rozumiem żeby nie patrzeć się na opis tylko na bańkę, gdzie są te same oznaczenia? Przepraszam modów za linki. Jeśli trzeba to wykasuję.Last edited by Rocky; 26-02-2019, 00:01.
Comment
-
Tak, to ten sam olej.
Comment
-
Dziękuje wszystkim za pomoc i wyjaśnienie kwestii związanych z olejami , nie ukrywam że dzięki temu forum moja wiedza bardzo się zwiększyła. Nie chcąc zakładać nowego wątku chciałem zapytać jeszcze o płukankach które dolewa się przed wymianą oleju tzn jakie jest wasze zdanie na ten temat. Jeśli zły wątek proszę o usunięcie.
Comment
-
I jeżeli interwały nie były zbyt długie czyli np. maks. 15tys.km to silnik raczej nie potrzebuje dodatkowego płukania.. olej jeszcze przy takich interwałach nie zamienia się w ciężko płynący szlam.. tak więc nie ma co kombinować.
Comment
Comment