Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Felgi i opony do Type R FK8 i FK2R

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• No tak, tylko takie pelnowymiarowe kolo zabiera sporo bagaznika, co kolei moze miec znaczenie wlasnie na dluzsze wyjazdy. Jak sie trzeba zapakowac w >2 osoby to moze sie zrobic ciasno. Jednak kompaktowy zapas pod podloga bez porownania mniej przeszkadza w eksploatacji auta i jest bardziej eleganckim rozwiazaniem. W koncu szansa na potrzebe na zapas jest tez znikoma, wiec szansa ze kiedykolwiek bedziemy musieli jechac wolniej tez - wazne dzialajacy zapas miec, ale nie bez powodu od ostatnich 2ch dekad w autach moze poza najwiekszymi SUVami czy Vanami jak juz jest zapas, to w wersji "slim".

Jako ciekawostke dodam, ze w FK2R jak jade sam na wyjazd motoryzacyjny z kumplami zwykle woze zapas po pod kanapa korzystajac z dobroci Magic Seats po stronie przeciwnej do kierowcy - niby tylko 20kg, ale auto jest bardziej neutralne jak leci boczkiem na granicy przyczepnosci. Jak zapas jest na swoim miejscu w podlodze bagaznika auto robi sie jakos mniej przewidywalne. Ale to juz fanaberie wiadomo ze do szalenstw zapas to tylko zbedny balast No... i w Xgen i tak nie ma takiej opcji konfiguracji przestrzeni jak w IXtce bo nie ma juz Magic Seats wiec... Chociaz FK8 to generalnie duzo mniej szalone auto niz FK2R wiec moze tego tak nie czuc.
    Last edited by Alix; 14-11-2019, 08:57.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Ja przez jakieś 20 lat raz złapałem kapcia, dodam że raczej sporo jeżdzę i nie mam koła dojazdowego. TypeR'em przejechałem ponadto 40K

Comment

• Ja ostatnio złapalem kapcia w 8gen jakieś 9 lat temu, a jeździłem w tym czasie masą aut, robię ok. 30tys. rocznie swoim samochodem i tak z 5-10tys. innymi autami (auta znajomych, testówki, wspólne wyjazdy). Co więcej, na tym kapciu dopompowanym na stacji przejechałem 40km pod dom i spadło tylko 0,4 bara (Conti self-seal zadziałało), więc w sumie zapas był zbędny. Powiem tak: od kiedy nie używam felg stalowych, czyli od ostatnich kilkunastu lat, nie ma problemu z nieszczelnością opon czy przebiciami i nigdy zapas nie był w użytku... stare zimówki na stalówkach to był standard że raz - dwa razy na sezon była albo poprawka bo spadało ciśnienie albo kapeć. Aczkolwiek to też inne opony były.
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Fyrkes Zobacz posta
          Ja kupiłem Arcastingi Excalibury R18 z ET=45. Cena jak na R18 rozsądna.
          Pokaż prosze jak siedzi ta felga na CTR.

Dzięki!

Comment

• Jak zamontuje na pewno wrzucę. Pozdrawiam

Comment

• Też się zastanawiałem nad zapasem, ale ostatniego kapcia złapałem w 2003 roku, śruba wbiła się w oponę i powietrze nawet szybko nie uchodziło, denerwujące było stukanie śruby o asfalt dlatego wymieniłem na zapas. Nawet wtedy gdybym nie miał zapasu to mógłbym do domu dojechać. Więc tak sobie myślę że prawdopodobieństwo że złapie teraz kapcia jest bardzo małe.
              W Bmw też nie mam zapasu, można powiedzieć że jestem już przyzwyczajony. Może kiedyś kupię, ale na razie specjalnie nie planuje.

Comment

• Macie farta z tymi kapciami. Fakt ze sporo jeżdżę służbowo po szutrówkach ale średnio kapcia łapię raz w roku Fakt ze w 100% na szutrach.

Comment

• Czy rozstaw śrub w FK8 to 5x120, a nie 5x114,3 jak w Hondzie?

Widzę te felgi tutaj, ale wolę zapytać.

Comment

• W FK8 jest 5x120.
                    Moja Honda
                    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Pytanie z innej beczki, poszukuje emblematów w postaci naklejek na dekielki o średnicy 58 mm. Przeglądnąłem allegro, aczkolwiek nie widziałem nic specjalnego. Może ktoś zajmuje się wykonywaniem tego typu rzeczy.

Comment

• Poszukaj na Ali, tam na pewno znajdziesz
                        Moja Honda
                        https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Na Ali też lipa, to samo co na allegro.
                          Zimowe buty na aucie 18x8 plus Conti śniegowe 235/40. Montaż kół odbył się z małymi problemami. Wymieniałem wcześniej przewody hamulcowe w oplocie i okazało się że przy skręcie jest obcierka o felgę przy skręcie kół. Odgięta zostało mocowanie podtrzymujące przewód i problem zniknął. Ogólnie przewody powinny być o 20 mm krótsze i nie ma problemu. Więc jeśli ktoś zakłada felgi OEM na zimę niech sprawdzi, czy nie ma obcierki o przewody hamulcowe nawet o te fabrycznie zamontowane. Koła nie muszą być maksymalnie skręcone.

IMG_3871.jpgIMG_3868.jpgIMG_3872.jpg.IMG_3873.jpg

Przy ET=45 koła są równie mocno schowane jak fabryczne 20".
                          Last edited by Fyrkes; 09-12-2019, 23:22.

Comment

• O jaki emblemat Tobie chodzi? Z logiem Hondy czy jak?

Comment

• nie cytujemy całości wypowiedzi.
                              r7.

Dla formalności, ale na to ile koła wystają bądź są wciągnięte bardziej wypływa ET i szerokość felgi.
                              Last edited by rambo7; 19-08-2020, 07:33. Powód: edit. r7.

Comment

• Są wysunięte względem serii o 10 mm.

Comment

Working...
                                X