Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze jazdy Civic XI

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez fishdick Zobacz posta
    Interesujacy materiał! Troche marketingowej propagandy, ale faktycznie są tez ciekawe szczegóły techniczne. Wychodzi z tego, ze do systemów Honda Sensing nie używają w Civ11 juz w ogóle radaru i polegają wyłącznie na kamerze. Z technicznego punktu widzenia wygląda to niepokojaco (radar zapewnia detekcję w zasadzie w każdych warunkach atmosferycznych), no ale może nie będzie źle (ktoś tu pisał ze Civ11 sprawnie wykrył dzika przebiegajacego drogę). Co ciekawe podobna filozofię wyznają w Tesli (tez jakiś czas temu zrezygnowali z radarów i polegają wyłącznie na kamerach).
    Na pewno podyktowane jest to kosztami, dodatkowo mam obawę ze jest to celowane pod niezależne testy bezpieczeństwa (tam po pierwsze używają kartonów, a po drugie testy są robione zawsze w optymalnych warunkach pogodowych - przynajmniej te, które widziałem).
    Gdzieś kiedyś czytałem o podejrzeniach, że cały ten system kamery może (zaznaczam, że MOŻE bo zestaw funkcji i parametry się zgadzają) być oparty o Mobileye EyeQ4. Ponoć bardzo dobrej klasy system, który sobie świetnie radzi bez radaru. W ogóle teraz dużo samochodów porzuca radary bo przy obecnej technologii kamer stają się zbędne, a mają swoje ograniczenia też (+ cięcie kosztów).

Comment

• Zamieszczone przez HondaFan22 Zobacz posta
      Ale przełączanie dzienne/mijania to jakaś tragedia. Czasami potrafi się 3 razy na minutę przełączyć na minutę, a razem ze światłami podświetlanie wyświetlaczy w Kabinie
      Czy ja wiem... miałem wcześniej 3 auta różnych producentów i we wszystkich tych autach system działał podobnie.

Jak wieżdżałem pod jakiś wiadukt czy bardziej przyciemnione miejsce to też potrafił na chwilę się przełączyć, po czym wraca do dziennych i również potrafiła się taka sytuacja powtórzyć w bardzo krótkim odstępie czasu wielokrotnie.

Obstawiam, że w Civic'u ten system nie odbiega od 'normy'

Nie wiem, jakie masz doświadczenie z innymi producentami. Może pierwszy raz jeździsz z autoamtycznymi światłami?

Comment

• Zamieszczone przez Berben Zobacz posta
        Gdzieś kiedyś czytałem o podejrzeniach, że cały ten system kamery może (zaznaczam, że MOŻE bo zestaw funkcji i parametry się zgadzają) być oparty o Mobileye EyeQ4. Ponoć bardzo dobrej klasy system, który sobie świetnie radzi bez radaru. W ogóle teraz dużo samochodów porzuca radary bo przy obecnej technologii kamer stają się zbędne, a mają swoje ograniczenia też (+ cięcie kosztów).
        Moze w statystykach wyjdzie (IIHS zdaje sie robi takie analizy porownawcze) jak to sie sprawdza w praktyce. Widzialem na yt testy Honda Sensing w Civ11 dotyczace wykrywania pieszego - faktycznie, robily imponujace wrazenie (trzeba pamietac ze piesi stanowia najwiekszy odsetek ofiar wypadkow drogowych, wiec poprawa w tym zakresie bedzie miec duzy wplyw na ogolne statystki). No ale te testy byly robione tez przy optymalnej pogodzie.

Comment

• Radar też nie zawsze zadziała. Przy większych opadach śniegu potrafił się w Focusie wyłączyć. Ważne żeby samochód sygnalizował w sposób przejrzysty, że system nie działa i że wszystko w rękach i nogach kierowcy.

Comment

• Zamieszczone przez Yary Zobacz posta
            Radar też nie zawsze zadziała. Przy większych opadach śniegu potrafił się w Focusie wyłączyć. Ważne żeby samochód sygnalizował w sposób przejrzysty, że system nie działa i że wszystko w rękach i nogach kierowcy.
            Zgadza się. Poza tym dla własnego bezpieczeństwa przy słabych warunkach pogodowych warto samemu zadecydować o przejęciu pełnej kontroli. W instrukcji każdego samochodu jest o tym wzmianka.

Comment

• Zamieszczone przez Berben Zobacz posta
              Poza tym dla własnego bezpieczeństwa przy słabych warunkach pogodowych warto samemu zadecydować o przejęciu pełnej kontroli. W instrukcji każdego samochodu jest o tym wzmianka.
              To jest oczywiste, ja pisze bardziej o takich awaryjnych sytuacjach (wtargniecie pieszego, zwierza, czy gwaltowne hamowanie auta poprzedzajacego). Oczywiscie radar ma swoje ograniczenia, stad optymalnym rozwiazaniem jest praca w tandemie: radar + kamera. ale wiadomo ze wyjecie z tego rownania radaru znaczaco ograniczy koszty.

Comment

• Kamera w civicu jest wspomagana 4 czujnikami parkowania. Nie są to zwykłe czujniki a radary o średnim zasięgu (do 20m chyba).
                Skąd informacje o Mobileye EyeQ4 ?

Comment

Nie są to zwykłe czujniki a radary o średnim zasięgu (do 20m chyba).
                  Zalaczone opracowanie mowi o 'sonar sensors', wiec stawialbym na zwyczajne ultradzwiekowe czujniki (nie poprawia bezpieczenstwa w sytuacjach typowo drogowych, moze jedynie w korku).
                  Jedyny radar jest wykorzystywany do wykrywania ruchu poprzecznego przy cofaniu.

Zamieszczone przez HondaFan22 Zobacz posta
                  Skąd informacje o Mobileye EyeQ4 ?
                  Na stronie Mobileye jest prezentacja
                  Mobileye's EyeQ® SoC is a custom hardware and software solution specifically designed for ADAS and self-driving systems. The EyeQ® SoC suite was developed specifically for driving applications and is the most trusted chip for ADAS and AV tech.

na ktorej informacja o kamerze o kacie 100 stopni zbiega sie z marka Honda (ten sam kat widzenia kamery jest wskazany w opracowaniu dla Civ11 zamieszczonym przez @Berben)
                  Last edited by fishdick; 01-12-2022, 07:21.

Comment

• Podzielę się swoją opinią pojeździe testowej 2 tygodnie temu w sobotę. Byłem pierwszym który tego dnia miał jazdę testową więc warunki były ok bo zimny silnik itp. Tego dnia było -4°C o 9:00 rano. Auto stało cała noc pod chmurką. Odpalenie oczywiście silnik wchodzi na swoje obroty i ruszyłem w trasę testową na której testowałem do tej pory 8 różnych aut z różnym wynikiem spalania. Wyjazd od razu na drogę ekspresową (15km)prędkość na tempomacie 120km/h. Później powrót przez miasto również jakieś 12-15 km.Spalanie które przywiozłem jechaliśmy w 4 osoby to 6.5 litra. Ogólnie najbardziej urzekła mnie elastyczność i komfort resorowania. Później materiały wykończeniowe oraz spójność całego kokpitu i rozplanowanie. Wyciszenie od podwozia i nadkoli jak dla mnie jest bardzo ok jednak szum powietrza przy szybie kierowcy i pasażera z przodu to było jakieś nieporozumienie. Dwa razy sprawdzałem czy szyby są domknięte. Jechałem najbogatszą wersja Advance. Po powrocie do salonu zrobiliśmy też jazdę testową na dokładnie tej samej trasie crv spalanie na poziomie 9.2 litra. Silnik również zimny itp. crv ze względu na spalanie odpadła a nad civickien zastanawiam się cały czas tylko w wersji sport ponieważ jest więcej miejsca na głowę i może będzie ciszej??? Crv natomiast rozczarowała mnie mega. Jeździłem nową kia sportage w najbogatszej wersji i najmocniejszym silnikiem i bardziej sprawdzałem jej osiągi niż crv a spalanie po powrocie z dokładnie tej samej trasy testowej wyniosło 5,5 litra. Więc nie wiem gdzie ta oszczędność. Sportage jeździłem w lutym również byłem pierwszym testerem tego dnia i temperatura również była na minusie. Jeszcze zastanawia mnie temat świateł a właściwie różnica w wersji sport a advance. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć?
                    Last edited by Chicco; 04-12-2022, 18:07.

Comment

• Pierwsze jazdy Civic XI

Jeżdżę już dwa tygodnie swoim Advance zrobilem już 2250km i bardzo jestem zachwycony jazda wieczorami na obrzeżach miasta z systemem doświetlania świateł długich, jedziesz na automatycznych światłach długich i tam gdzie jest ciemno i nie ma latarni przy szosie a auta jeżdżą z naprzeciwka, cały czas masz kolego włączone długie, wyfiltrowane tak by nie oślepiać jadących z naprzeciwka, mnie Poprostu szczena opadła. To nie jest jakieś doświetlanie boczne ledów jak to jest w innych markach, nie szukajmy daleko w starszych wersjach accorda tez był system, ale tylko podobny z nazwy.

Zamazane ponieważ chciałem uchwycić nadjeżdżające auto z naprzeciwka, już pisze z komputera, dodam że po minięciu auta z naprzeciwka włączają się znowu pełne długie światła. System świateł nadaje sie idealnie na expresówkach które miejscami nie są oświetlone latarniami.
                      Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
                      Last edited by rob1986; 04-12-2022, 19:30.
                      zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Comment

• Zamieszczone przez Chicco Zobacz posta
                          A jak u Ciebie wygląda spalanie na takim dystansie, może ja nie potrafię jeździć dlatego mi tyle spalił? ������ No ale sportage spaliła 5.5
                          Co to za Kia Sportage która pali 5.5 w trybie mieszanym? Hybryda jakaś? Ja miałem Sportage 1.6T 150KM i zaskakuje mnie to co piszesz

Comment

• Zamieszczone przez rob1986 Zobacz posta
                            Jeżdżę już dwa tygodnie swoim Advance zrobilem już 2250km i bardzo jestem zachwycony jazda wieczorami na obrzeżach miasta z systemem doświetlania świateł długich, jedziesz na automatycznych światłach długich i tam gdzie jest ciemno i nie ma latarni przy szosie a auta jeżdżą z naprzeciwka, cały czas masz kolego włączone długie, wyfiltrowane tak by nie oślepiać jadących z naprzeciwka, mnie Poprostu szczena opadła. To nie jest jakieś doświetlanie boczne ledów jak to jest w innych markach, nie szukajmy daleko w starszych wersjach accorda tez był system, ale tylko podobny z nazwy.

Zamazane ponieważ chciałem uchwycić nadjeżdżające auto z naprzeciwka, już pisze z komputera, dodam że po minięciu auta z naprzeciwka włączają się znowu pełne długie światła. System świateł nadaje sie idealnie na expresówkach które miejscami nie są oświetlone latarniami.
                            Ten bajer z długimi w wersji sport też jest, nie widziałem właśnie o co chodzi, wyjeżdżałem z parku w drogę leśną i długie mi się same włączyły, zdziwiony byłem bo Ja nic nie ruszałem.

Comment

Co to za Kia Sportage która pali 5.5 w trybie mieszanym? Hybryda jakaś? Ja miałem Sportage 1.6T 150KM i zaskakuje mnie to co piszesz
                              Tak dokładnie 1.6Turbo w połączeniu z hybrydą 226 KM. Bardzo fajnie to jeździło ale na forum kia sportage już można poczytać o problemach z silnikami i to po przebiegach 10-15 tkm oraz oczekiwaniu na części po kilka miesięcy. Jednak silnik doładowany tak dobrze nie sprawdza się w hybrydzie jak klasyczny wolnossący.

Comment

• Pierwsze jazdy Civic XI

Turbo i hybryda to pomyłka i odrazu skazana na zarżnięcie silnika. Co do spalania w zerowych temperaturach jest zadowalające, zapraszam do innych postów gdzie są zdjęcia zegarów z spalania. Ale można i zejść jak się jeździ po Warszawie w korkach poniżej 3l na 100km i zasięg 650km na pełnym 40 litrowym zbiorniku .

Last edited by rob1986; 05-12-2022, 06:27.
                                zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

Working...
                                X