Pierwszy amatorski test spalania:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pierwsze jazdy Civic XI
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Jozin Zobacz postaPrzy autostradowych prędkościach pali podobnie jak X mt, albo nawet więcej, bez sensu to auto. Ciekaw jestem tego wyciszenia, na filmie jest bardzo głośno.
Comment
-
Bez przesady, że od razu bez sensu. Przecież testy na odcinkach 5-10km są bardzo mało miarodajne i tu każdy samochód może wskazać zawyżone średnie wartości spalania mocno zależne od aktualnych warunków. W szczególności w tym teście najpierw została rozładowana bateria przy prędkości 90km/h, a potem zdziwko, że auto przy 120 km/h po dystansie 5km wskaże te ok. 7 litrów, zaraz po przyspieszeniu do 120 pod górkę i ładowaniu baterii w między czasie (co zaznaczone jest w filmiku). Poczekajmy na dane długodystansowe i wtedy oceniajmy.
Comment
-
On na tym filmiku nie jedzie cały czas 140km/h , zwalnia kilka razy do 120km/h. Bateria ma sens tylko w mieście, albo na podmiejskich trasach do 100km/h.
Podejrzewam, że spalanie przy 160km/h może być bardzo wysokie.
W sumie ten test jaki on przeprowadził jest najlepszy, żadne długodystansowe dane, prosty temat, utrzymujesz 120km/h przez kilka km i sprawdzasz ile pali.
Ja tak robiłem z Accordem VIII i Civic X i te dane mi się później sprawdzały w podróży. Wiedziałem jakiego spalania mogę się spodziewać.
Auto bez sensu bo to jest duży hatchback, co z tego, że po mieście pali mało, to nie jest auto do miasta.
Wyciszenie przy 100km/h jest bez sensu, przy takiej prędkości ma dobre 99% aut. Ważne czy da się jechać 140-160km/h bez bólu głowy i zmęczenia w dłuższej trasie, w X się da.
Dobrze wcześniej pisałem, że będzie palił litr mniej jak obecna CRV, tylko w CRV jest pewnie ciszej przy 140km/h.
Last edited by Jozin; 10-11-2022, 12:16.
Comment
-
No w sumie tak, zgadzam się, auto ma minusy, ale też i plusy. Dodam tylko, że w internetach już pojawiają się sprzeczności. Jednym pali mniej, innym więcej. Dla jednych jest cicho lub przynajmniej lepiej niż w X (więc skoro w X się dało....), a dla innych jest głośno. Pojawiają się też opinie że CRV niekoniecznie jest cichsza od XI. A prawda jest taka, że każdy inaczej czuje te (i każde inne auto). Każdy ma inne oczekiwania i inne percepcje np. akustyczne. Dlatego najlepiej samemu sprawdzić auto na jazdach testowych (co było już wspomniane tu na forum) , w swoim stylu jazdy - ale i tak ocena zawsze będzie subiektywna i ktoś znajdzie sens, a kto inny nie
Comment
-
Pytanie, czy da się przetestować bez pier... obok przyzwoitki z salonu, bo sprawdzenie wtedy wyciszenia może okazać się trudne, albo że "przy 100kmh jest ok"
Honda ma problem z tym, że przyszły kupiec chce przetestować auto, najlepiej to kupić bez jazdy
Do mnie się zawsze dosiadały przyzwoitki w Hondzie, o X im zrobiłem awanturę i mi dali auto żebym sobie pojeździł, ale ból d... mieli straszny. Dzięki tej jeździe kupiłem X, czyli klient ma zawsze rację
Comment
-
Liczne auta z salonu objezdzalem, jak salon nie jest dziesiatki kilometrow od autostrady jakiejkolwiek to zawsze da sie pojechac te 140+...
To by pasowalo z tym ok. 7 przy 120 do mojej proby, ale juz jak utrzymywalem ok. 140 (czyli takie wahania w zakresie 120-160) z normalna aktywna jazda to bylo blizej 9 niestety jednak. Jestem prawie pewien ze przy stalym 160 bedzie jednak to 9. To sa te predkosci, gdzie bycie hybryda juz po prostu nic nie daje. A na klasyczny 141 konny dwulitrowy silnik i takie auto to po prostu normalne spalanie. To nie tu jest sila hybrydy. Podobnie jak sorry, ale nie wierze w 3,2 po miescie. Moze z 5ciu wybranych kilometrow po zaladowaniu na full baterii, to jasne. Ale przejedz 100km miejskiej jazdy taka ze srednia predkoscia <30 i pokaz wynik. Jak bedzie czworka z przodu to i tak cud i znaczy ze sie nastarales (hamowania rekuperacyjne etc.)............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Someone2022 Zobacz postaJa miałem niedawno bmw 7 gdzie przy 200km/h mogłem słuchać spokojnie rozmówcy i teraz przesiadając się do niższej klasy można uważać, że jest źle - nie jest źle, poprostu to inna klasa auta.
Comment
-
Narzekanie na spalanie na autostradzie i mówienie, że diesel lepszy, to też śmieszna rzecz - dlaczego? Diesel spali na trasie np w przypadku mojej e90 5.5l ale w mieście podchodzi pod 7 a zimą ponad 8 po mieście i teraz by stwierdzić który jest bardziej ekonomiczny trzeba by wziąć roczny wydatek na paliwo i porównać bo hybryda po mieście, jak i zimą da mniejsze spalanie więc po roku można coś powiedzieć.
Niedługo odbieram samochód i jeśli po roku porównam do wydatków z roku wcześniejszego i wyjdzie ogromna różnica, to samochód będę musiał zmienić.
Comment
-
Zamieszczone przez Someone2022 Zobacz postaNarzekanie na spalanie na autostradzie i mówienie, że diesel lepszy, to też śmieszna rzecz - dlaczego?
Comment
-
Zapominacie jeszcze o dodaniu takich drobnych kosztów jak dwumasa/sprzęgło, turbina, intercooler, przepływomierz, alternator, rozrusznik, skrzynia biegów....Pewnie mało kto którąkolwiek z tych rzeczy w życiu serwisował czy wymieniał
Miałem 1.0T którego, ok, żeby wyrównać szanse, spalanie było porównywalne lub trochę niższe niż 1.5T, to po prawie 3 latach użytkowania .....stawianie obok hybrydy, nawet obok CR-V, jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem. Piszę to z doświadczenia. I nie wiem co jest nie tak z Civic w kwestii jeżdżenia po mieście. Nawet w CR-V nie czuję jakiejkolwiek niedogodności a jeźdżę po jednym z najgorszych miast w PolsceLast edited by montada; 10-11-2022, 14:38.
Comment
-
CRV jest ok do miasta, wysoko się siedzi łatwo się wysiada/wsiada, lepsza widoczność dookoła. W Civic siedzi się d... na ziemi. Jak będziemy szli w takie skrajności to zaraz się okaże, że Ferrari też się cudownie po mieście jeździ, a jeszcze lepiej F1. Też jeżdżę dużo Civc po mieście, ale nie uważam, że to jest idealne środowiska dlatego auta. Tylko w sumie to chyba macie rację, jak komuś się wygodnie takim autem jeździ po mieście to czemu nie. Po co logika, w ekonomii, czy finansach jej nie ma to co się będę upierał na motoryzację
Comment
-
Jedyną odczuwalną niedogodnością, którą widzę w jeździe miejskiej Civic-iem (z autopsji mogę ocenić jedynie VIII, IX i X generację) jest duży promień skrętu. W moim wcześniejszym Lancerze i obecnym Proceed'zie (dłuższym od Civic-a XI gen) manewry na wąskich parkingach lub zawracanie przebiegają zdecydowanie sprawniej. Poza tym innych wad nie widzę, zwłaszcza - jak przypuszczam - w najnowszym e:HEV-ie. Dodatkowo, wierze w tę trójkę z przodu, choć może przy dłuższej jeździe byłoby to nie 3,2 l/100 km, ale bliżej 4. Biorąc pod uwagę to, jak wiele energii traci się na włączonym klasycznym silniku spalinowym podczas postojów i w korkach + brak odzysku energii przy hamowaniu oraz dodatkowo praca silnika (w mieście) prawie cały czas daleko od warunków (obrotów) maksymalnej sprawności, to taki wynik jest możliwy. Pewnie nie przy pracującej z pełną mocą klimatyzacji, podgrzewaniu szyb i foteli, głośnikach, itd., ale w korzystnych warunkach - czemu nie?!Last edited by MiCyran; 10-11-2022, 15:07.
Comment
Comment