Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze jazdy Civic XI

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• @tomahawk
    Poczekajmy az ktorys redaktor zmierzy.
    Przy 140 powiadaja 8L .
    To jest żart , auto niskie opływowe.
    To moj HRV z wielkimi lusterkami 6,5L
    Średnie dane z trasy do Niemiec .

To dlatego, ze wtedy silnik spalinowy wspomaga a ten jest atkinson .

Moim zdaniem powinni zostawić silnik 1,5T i wspomagać elektrycznym .

Motoryzacja zeszła na psy

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka

Comment

• Wczorajsza trasa autostradą:
      Jazda 50 km autostradą. Przez większą część 150km/h licznikowe. Czasami Licznikowe 130km/h (ograniczenie do 120kmh). Zanim wjechałem do miasta komputer pokazywał 7.2L/100km

Na autostradzie pali jak "zwykłe" ale oszczędne auto z silnikiem benzynowym.

Comment

• Gdzie Wy macie tyle tych autostrad że non stop śmigacie 150km/h? Jeśli ciągle jeździcie A1, A2, A4 itp. to polecam 530D. To jest dupowóz na autobahny. W rodzinie jest Accord VIII 2.2 i-dtec i też przy 150-160km/h łyka 7,2 - 7,4 litra bo ma bardzo krótką 6-tkę. Wiec spalanie 7-8 litra przy 140-160 uważam za całkiem normalne. A PB przecież tańsze prawie 1zł na litrze niż ON więc i tak do przodu. I mocznika (nowsze klekoty) nie trzeba tankować. Same plusy. Dziwne że testówki z przebiegami 5 tys. km i więcej mają 6L/100 z hakiem a tam zazwyczaj ciągle but w podłodze bo trzeba pokazać potencjalnym kupcom że się jakoś odpycha.

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
          Dla mnie napęd w tym nowym Civic jest bez sensu, żeby chociaż plug in zrobili
          Zabawa z kablami, trzeba mieć gdzie to podłączyć, przyrost masy, ceny po co? Żeby przejechać elektrycznie 50 km w lecie?
          A w zimie ile? 1/2 z tego?

Kiedyś sprawdzałem to w IX przy ustawionym tempomacie na 140 i resecie spalania było ok 7.8. Niestety to krótki odcinek kilku km, w dodatku górki i dolinki. Najlepszy fragment prostej do testowania ma teraz ograniczenie do 110 ;/ Jeśli XI spali podobnie, to na 18" i przy większej masie całkiem przyzwoity wynik, ale też szału na tle X 1.5T (ktoś robił test i chyba wyszło ~7.6) nie robi, a jakiegoś postępu się oczekuje przy takim skoku ceny. Inna sprawa ciężko dokładnie porównać spalania, bo właśnie ukształtowanie terenu, pogoda, wiatr i temp. robią różnice.

Comment

• Szybko nie jedź bo pali dużo (szybko znaczy 140km/h ), rano zanim się rozgrzeje, żre benzynę na ssaniu jak każdy inny silnik benzynowy.
            X testowałem wielokrotnie, przy 140km/h ma 6.8-7l, manula, nie wiem ile ma cvt.
            Plug in daje wybór, mnie wystarczy 40km zasięgu, dojazdy do pracy, kręcenie się wokół komina.
            Last edited by Jozin; 13-01-2023, 23:30.

Comment

• Z 2 miechy temu zrobiłem test spalania przy 140 na w miarę pustej autostradzie w mojej BMW F20 120d (okolice 200hp po chipie, 8-biegowy automat czyli 2000 rpm przy 140km/h). Wyszło po ~20km 6.1L/100km, a mówię tutaj o licznikowym 140km/h. Jeśli benzyna pali tak jak niektórzy tutaj piszą w przedziale 7-8L/100km to ja myślę, że jest to zupełnie normalny i akceptowalny wynik i zaczynam się zastanawiać czego od takiego samochodu wymagacie.

Comment

• Czytając wasze posty i wracając z urlopu po świętach, zrobiłem test na trasie s6 (Koszalin/ Szczecin) 170 kilometrów.

Tempomat zapiąłem na licznikowe 158 km/h (gps 150 km/h)
                Spalanie IX, koła zimowe 17 cali w rozmiarze fabrycznym, w bagażniku jakieś 150 kg plus kierowca.
                Wyszło równo 9 litrów na komputerze jak i dystrybutorze idę się teraz powiesić, gdzie mi do 5,5 czy 6 litrów :P

Kupując nowe auto z tyle monet, takie coś jak spalanie i rozwodzenie się nad tym czy spaliło 4 czy tam 8 litrów jest bez sensu, a na pewno już nie męczyłbym się żeby robić rekordy spalania, tylko nabiał kilometry i korzystał z potencjału silnika do woli i cieszył z nowego nabytku i skupiał na innych rzeczach.

Comment

• Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                  Czytając wasze posty i wracając z urlopu po świętach, zrobiłem test na trasie s6 (Koszalin/ Szczecin) 170 kilometrów.

Tempomat zapiąłem na licznikowe 158 km/h (gps 150 km/h)
                  Spalanie IX, koła zimowe 17 cali w rozmiarze fabrycznym, w bagażniku jakieś 150 kg plus kierowca.
                  Wyszło równo 9 litrów na komputerze jak i dystrybutorze idę się teraz powiesić, gdzie mi do 5,5 czy 6 litrów [emoji14]

Kupując nowe auto z tyle monet, takie coś jak spalanie i rozwodzenie się nad tym czy spaliło 4 czy tam 8 litrów jest bez sensu, a na pewno już nie męczyłbym się żeby robić rekordy spalania, tylko nabiał kilometry i korzystał z potencjału silnika do woli i cieszył z nowego nabytku i skupiał na innych rzeczach.
                  Niektórzy składają ciężko pieniądze żeby kupić dobry (w końcu) samochód i na długi czas (np 10 lat) i liczą się bardziej z $$ dla takich spalanie 8 a 4L to zasadnicza różnica
                  Więc nie mogę się zgodzić z Tobą

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Comment

• Dokładnie tak. Różnica między 4 a 8 - trzeba być ślepym aby jej nie dostrzec. A Civica raczej nie kupują ludzie którzy mają całkiem wy..e na kasę - to jeszcze nie ten poziom aby nie zwracać uwagi na spalanie. Choć zdaję sobie sprawę, że to auto kosztuje 150k;p (to jest niemoralne)

Comment

• Ja mam sentyment do Hondy bo kiedyś miałem Accord z LPG (to był super samochód który gnił) teraz Volvo z LPG chciałem kupić coś do czego zakładać LPG nie będę musiał coś co pozwoli mi zrobić 100km po autostradzie za40 max 50 zł
                      Myślałem o Camry i dalej myślę potem Corolla (szkoda że sedany to tylko 1.8 silnik) i teraz Civic XI
                      Honda wg mnie najładniejsza i może mieć hak w przeciwieństwie do Camry która też bardzo mi się podoba no i jest większa chyba też najmniej pali z tej trójki (silnik 2.5l) Corolla to taka nagroda pocieszenia i chyba brał bym od uwagę tylko kombi bo tam już jest 2.0 silnik

Ale ktoś tu pisał że Civic 11 jest oszczędniejszy od Corolli więc znowu plus

Comment

• Zamieszczone przez Tomahawk5000 Zobacz posta
                        Niektórzy składają ciężko pieniądze żeby kupić dobry (w końcu) samochód i na długi czas (np 10 lat) i liczą się bardziej z $$ dla takich spalanie 8 a 4L to zasadnicza różnica
                        Więc nie mogę się zgodzić z Tobą
                        No to niestety musisz sie w czasie cofnac do poczatku XXI :-) kiedy Suzuki 1.6 palilo na miescie 7/100 a Passat B5/B6 tdi 5-6/100 bez napinki. Ale drogi byly gorsze wiec sie wolniej jezdzilo a Passat w tedeiku wazyl mniej niz Civic 11gen. Czasy kiedy trase Berlin - Warszawa jechalo sie na jednym tanku juz dawno minely :-)

Comment

• Zamieszczone przez Leszek2 Zobacz posta
                          Passat B5/B6 tdi 5-6/100 bez napinki.
                          Passat, tyle że B8 w TDI nadal tyle pali
                          Wersja 2.0 TDI EVO 150 KM to mega oszczędny silnik - rewelacyjna konstrukcja pod kątem relacji osiągi do spalania.

Zamieszczone przez Leszek2 Zobacz posta
                          Czasy kiedy trase Berlin - Warszawa jechalo sie na jednym tanku juz dawno minely :-)
                          B8 TDI zrobi te trasę w dwie strony na jednym tanku trzymając 110-120 km/h :P
                          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Dla mnie silniki diesla będą najlepszymi silnikami "wszech czasów", pamiętam kilkanaście lat temu miałem okazję polatać w robocie (praca w terenie), służbową Octavią 1,9TDI 105KM, klekot niesamowity, na zimno, ale jak już się rozgrzał, to auto na prawdę jeździło jak ta lala, jeździłem w Polskę i wtedy robiłem na jednym baku prawie 1000-1100km... i przy tym wcale nie jechałem 90km/h, tylko była dynamiczna jazda, mało kto mnie wyprzedzał . Nie wiem do czego teraz ta technologia zmierza.. niby hybryda - ma być oszczędna, po to żeby była mniejsza emisja, a tutaj jakoś wcale tego nie widać... Nie wiem czemu rezygnują z silników diesla... przecież można by było dalej je rozwijać...
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Leszek2 Zobacz posta
                              No to niestety musisz sie w czasie cofnac do poczatku XXI :-) kiedy Suzuki 1.6 palilo na miescie 7/100 a Passat B5/B6 tdi 5-6/100 bez napinki. Ale drogi byly gorsze wiec sie wolniej jezdzilo a Passat w tedeiku wazyl mniej niz Civic 11gen. Czasy kiedy trase Berlin - Warszawa jechalo sie na jednym tanku juz dawno minely :-)
                              Toyota Camry spala max 7.7L na sto przy 140km/h (czyli poniżej 50 zł w zależności do obajtek ustali) chyba że coś pomieszaniem to przepraszam

Comment

• Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
                                Dokładnie tak. Różnica między 4 a 8 - trzeba być ślepym aby jej nie dostrzec. A Civica raczej nie kupują ludzie którzy mają całkiem wy..e na kasę - to jeszcze nie ten poziom aby nie zwracać uwagi na spalanie. Choć zdaję sobie sprawę, że to auto kosztuje 150k;p (to jest niemoralne)
                                Zacznij czytać ze zrozumieniem, proszę o to kolejny raz

"to jeszcze nie ten poziom aby nie zwracać uwagi na spalanie"

Zgadza się, ale też nie segment A z lupo 3l czy B które spalają więcej ze swoimi trzema cylindrami niż mają, a to w tym segmencie kupuje się auta żeby było oszczędnie, oczywiście są też wyjątki od tej reguły.

Nigdzie nie napisałem że nie dostrzegam różnicy w spalaniu między 4 a 8, tylko że tyle spala XI czytając ten temat co i tak jest świetnym winikiem. Gdybym jechał swoją IX 110 według licznika to miałbym i u siebie to uwielbiane przez wielu 5, 5/5,8 litra, tylko po co się tak męczyć? To samo tyczy się XI, po co psuć sobie radość z jazdy żeby robić rekordy spalania.

Nikt głupi nie jest, jak liczy użytkownik każdą złotówkę, to będzie toczył po 110 km/h na autostradzie, a wciskając gaz nie będzie potem płakał po forach że spala jego auto 8 litrów. Proste.

Czytając ten i inne tematy odwieczny płacz nad spalaniem które regulujemy sami prawą stopą, wyciszeniem które też można poprawić itd. Chciałbym żeby każde auto tak dynamiczne jak XI paliło, między 4 a 8 litrów, poprzednia jedna z Hond 3.0 V6 paliła między 8 a 16 litrów, to się dało odczuć, analogicznie w porównaniu do IX 1.8 przy 150 km/h z GPS paliła 4/5 litrów więcej. Także v6 zauważalnie opróżniała mój portfel, ale wiedziałem że jadąc szybko tak będzie

Miłego weekendu Panowie.
                                Last edited by slepak; 14-01-2023, 12:01.

Comment

Working...
                                X