W Honda Plaza leją do 1.5 turbo Shella 5W30, normalnie zwarjować można co ASO inny olej i kazdy ma rację i wie lepiej
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Comment
-
Zamieszczone przez chromaticall Zobacz postaEch... leją te C od stu lat i tylko kasę liczą, bo mają na tym lepszą marżę.
Comment
-
Panowie jeśli chodzi o brakujący zapis A3 w instrukcji obsługi to pofatygowałem się i napisałem emaila do Honda Polska i po podaniu numeru VIN otrzymałem odpowiedz ze do mojego silnika zaleca się łac olej 0W20, a jeśli go nie ma to A3 lub A5 0W30 lub 5W30.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaMoże tak być, bo w krótkim czasie w IO zniknął ACEA A3 ale to by było niepoważne albo jest niepoważne. Robią z nas debili ?
Comment
-
Zamieszczone przez megipan Zobacz postaCo niektórzy wymienili IO mając hondy z 2017 i mieli a3, a w nowych IO ponoć mają tylko a5 tak że silnika raczej nie przekonstruowali.
Comment
-
Po przemyśleniach o tych olejach to myślę to - coś Wam podpowie, chodzi o wpis w mojej IO że 0-20 tylko hondy , lub jak nie to 5W35 , 0W30 , dalej w IO jest rynki poza EU, zaznaczam ten sam silnik ta sama IO, i jest od 0W20 do 5W 40, dlaczego zastanówcie się , moim zdaniem po praktyce z hondami , też dzięki Wam , bo tam poza Eu nie ma norm , jasno wskazują to temp. otoczenia [dlatego taki rozdźiał od 0W20 do 5W40 już nie piszę murzyn mógł kupić honde , gdzie nonstop 40 C ,zaznaczam Kolega Rambo ma rację , ja jeździłem zawsze na 0W 40 mobil 1 new life teraz go nie ma , uważam przekombinowali ten olej, dostałem też mętlik olejowy w głowie przeszedłem na 0W 30 , choć nie czuje różnicy auta nie pałuje , ale korci powrót do 0W 40 bo są sytuacje że trza dać w palnik. Dodam jeszcze że era aut dobrych się kończy nie wiem jak Wy ale ja będę się bał kupić nowe auto przez to będę szanował moje jak naj dłużej.
IMG_20181126_232510.jpg
IMG_20181126_232631.jpg
mod.
Masz możliwość edycji postu więc proszę korzystaj z niejLast edited by megipan; 27-11-2018, 00:27.
Comment
-
Zamieszczone przez megipan Zobacz postajeździłem zawsze na 0W 40 mobil 1 new life teraz go nie ma ,
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaCzy w IO dla X gen dla aut już z filtrami GPF są wyszczególnione oprócz 0W20 honda oleje ACEA C ?
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaże olej 0W20 Type 2.0 nadaje się do silników bez i z GPF ?
Jednym olejem załatwiane są wszystkie silniki. Co jest bardzo korzystne dla ASO. Jeden olej = każdy silnik. Co nadal nie znaczy że to olej "do wszystkiego".
Olej ten załatwia wymagania wszelkich Norm czyli jest o niskiej lepkości = ekonomia, jest niskopopiołowy = dla DPF/GPF, diesel i benzyna.
Zgodność z Wymaganiami mówi nam jak bardzo dany model auta zanieczyszcza atmosferę. Oleje są "dostosowane" do danego okresu (roku) w którym obowiązywało Wymaganie środowiskowe, stąd zmiany w IO która musi odpowiadać i być zgodna z obowiązującymi przepisami ochrony środowiska w danym czasie.
Mamy zatem sytuację że do modeli które nie musiały mieć oleju o rygorystycznych wymaganiach środowiskowych jak np 7, 8, 9 gen ASO stosuje ACEA C3. Który bez znaczenia bo filtrów DPF w benzyniakach nie ma. ASO stosując go załatwiało jednym olejem wszystkie silniki czyli podobnie jak obecnie 0W-20 2.0
To że niektórzy stosowali Normy Środowiskowe starsze nie oznacza "gorszych" olei. Te oleje najczęściej są lepsze jeśli komuś zależy na długotrwałej pracy silnika. Wymagania dla tych olei kiedy je zaprojektowano było, mocniej, dłużej, trwalej, więcej, wszytko po to aby silnik przetrwał najdłużej.
Od 15 lat mamy odwrót od tej tendencji i wymagania mają spełniać kryteria: taniej eksploatować, mniej emitować, odchudzać do granic, ciszej hałas to też emisja, czyściej, bardziej czyściej niż czysto. Ta technologia wymaga wysokich technologii. Co wcale nie znaczy że wyrób końcowy jest lepszy. Nie, nie jest lepszy, jest inny, jest dostosowany do określonych wymagań.
Na opisach olejów często pisze, "sprawdź w IO czy taki olej może być stosowany w twoim silniku". Takie rzeczy pisze się z obawy! ponieważ produkt nie spełnia wymagań wytrzymałościowych.
TO nie mówi o tym że to jest zajebiste, tylko mówi uważaj jest to tak duży syf że staremu silnikowi może zaszkodzić. Mówi się "najwyższa Norma" a myśli się "najlepszy olej" ..nie, nie ..to błąd, wcale nie najlepszy a inny i najczęściej gorszy wytrzymałościowo, nigdy najlepszy olej nie może popsuć żadnego silnika.
Dlatego nowoczesne oleje mogą popsuć silniki stare, ale oleje w technologii wytrzymałościowej (stare Normy) nigdy nie popsują silnika nowoczesnego, to niemożliwe technicznie, popsuć mogą ewentualnie DPF/GPF.Last edited by rambo7; 27-11-2018, 10:19.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment