Zamieszczone przez rambo7
Zobacz posta
Twoja zdanie, że użytkownicy nie kierują się tym,czy olej jet mineralny czy nie jest subiektywne. Ja myślę inaczej.
No to jeszcze inaczej. Jaka według Ciebie jest różnica w olejach jak niżej zagrażająca silnikowi.
Porównałem parametry dwóch olejów: Ravenol 0w30 ACEA A3 i Castrol Edge Professional H 0W20 Honda.
Jako że nie jestem biegły w temacie ograniczyłem się do liczb, no bo chyba one są tutaj kluczowe.
Ravenol 0w30 ACEA A3
Index VI -173
Lepkość strukturalna CCS dla -35 st. C- 5580
Lepkość kinematyczna dla 40 st. C- 68
Lepkość kinematyczna dla 100 st. C- 12
Castrol Edge Professional H 0W20
Index VI -220
Lepkość strukturalna CCS dla -35 st. C- 3860
Lepkość kinematyczna dla 40 st. C- 39
Lepkość kinematyczna dla 100 st. C- 8,9.
Wskaźnik lepkości (ang. viscosity index, VI) mówi nam o tym jak bardzo zmienia się lepkość oleju podczas zmiany temperatury. Im wskaźnik lepkości jest wyższy tym ta zmiana jest mniejsza. Ze względu na trwałość smarowanych elementów oleje powinny być możliwie jak najbardziej płynne w niskich temperaturach, ale ich lepkość nie może być za niska w temperaturze pracy. Wysoki wskaźnik lepkości pokazuje nam, że olej dobrze spełnia swoje zadania w różnych temperaturach.
I to pasuje do tych porównawczych parametrów. Castrol ma index 220 a Ravenol 173. Im wskaźnik lepkości jest wyższy tym ta zmiana jest mniejsza.
Zgadza się, dla Castrola różnica w spadku lepkości dla 40 st. i 100 st. to 30 a dla Ravenol ta różnica to 56. Im wyższa temperatura to te różnice są mniejsze, aż do lepkości dynamicznej gdzie będzie Castrol 2,6 a Ravenol 2,9. W temp. 110, 120 ,130 st. C te różnice pewnie będą niewielkie( albo nie będą miały znaczenia), przy indeksie 220 dla Castrola te spadki będą mniejsze w porównaniu z Ravenol.
A w warunkach zimnego rozruchu Castrol ma dużo lepsze parametry. „Ze względu na trwałość smarowanych elementów oleje powinny być możliwie jak najbardziej płynne w niskich temperaturach” .
No to dlaczego dla niektórych z Was 0w20 to „wodzianka”?
Comment