Zamieszczone przez szuwar1978
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez roar Zobacz postaKup ze SPRAWDZONEGO źródła olej zgodny z instrukcją, który dodatkowo Tobie odpowiada i tyle.
Comment
-
Np. LM czy Ravenol na swojej stronie www podaje listę oficjalnych dystrybutorów, są tel kontaktowe by zapytać gdzie taki mozna nabyć. M1 też ma ale u nich wyszukiwarka coś nie działa. Natomiast są telefony. Dla pewności Ravenol dodatkowo ma zdrapki. Kupując na odległość można poprosić by sprzedawca zdrapał swój kod i go podał a Ty sobie go w tel czy na kompie momentalnie zweryfikujesz. Jeden kod jest dla sprzedawcy, by wiedział co sciagnal i co sprzedaje, długi dla klienta by spokojnie sypiał. Sprzedawcy zwykle nie wiedzą o co kaman.. myślą że to jakiś konkurs.
Widziałem, że część of. dystrybutorów ma aukcje na allegro. Za 3 tyg Black Friday to pewnie będzie darmowa wysyłka.
Ja preferuję lokalne punkty. One zwykle nie mogą sobie pozwolić by dać ciała, bo tracą nie jednego a 10 potencjalnych klientów. Wtopa kosztuje, a złej reputacji i zaufania się nie odbuduje.
Niemniej warto sprawdzić listę na www i tam kupować.
Nie chcę nikogo promować, więc nie podam żadnego punktu. Łatwo znaleźćLast edited by roar; 04-11-2018, 19:56.
Comment
-
Dopytaj dokładnie o tego shella w Aso.
Czy nie jest czasem C3 lub ML.
Jeżeli to A3 to spokojnie lej.
Olej jak najbardziej OK.
Dleczego oleje shella nie są bardzo drogie pisaliśmy już na forum. Nie są drogie to nie znaczy że złe.
Sprawdzone punkty w Krakowie.
Automedan lub zmieńolej.
Ja tam kupujęLast edited by luzny41; 04-11-2018, 17:20.
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaA kupujesz 4x1l? Bo chyba nie ma 4l bańki.Last edited by Grzechu; 04-11-2018, 20:43.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaJako że zbliża mi się termin zmiany oleju więc mam pytanie.
W ASO w którym to będę robił mają m. innymi olej Shell Helix Ultra 5W30 prawdopodobnie ACEA A3. Gdyby to była prawda to czy ktoś z Was ma jakieś negatywne opinie czy doświadczenia z tym olejem ?
Pytam bo na rynku jest ten olej jakoś dziwnie tani. Niestety ja jestem jeszcze na takim etapie ,że nie rozkminiłem rynku i boję się kupować samemu aby nie wpaść na podróbkę.
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez luzny41 Zobacz postaDopytaj dokładnie o tego shella w Aso.
Czy nie jest czasem C3 lub ML.
Jeżeli to A3 to spokojnie lej.
Olej jak najbardziej OK.
Dleczego oleje shella nie są bardzo drogie pisaliśmy już na forum. Nie są drogie to nie znaczy że złe.
Sprawdzone punkty w Krakowie.
Automedan lub zmieńolej.
Ja tam kupuję. Nie wiem, czy jest to prawda, bo Shell na swojej stronie wprost podaje, że to C3. Niskopopiołowy, chroni filtr cząstek stałych. Jeśli masz filtr cząstek stałych to lej, pewnie. Ale chyba jeszcze nie masz? Spytaj, dlaczego chcą Ci wlać olej dieslowski do benzyny
Ja kupuje od dłuższego czasu filtrytotu.pl z siedzibą w Gdyni. Niektóre oleje mają darmową wysyłkę.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaMasz 1,5T z 2017 podobnie jak ja. Po zakupie jeździłeś na 0W20. Czy po zmianie na LM 0W30 są jakieś różnice w eksploatacji silnika ?
Ja reprezentuje front który nie uznaje hondowskiego 0W20 i wybór padł na LM 0W30. To bardzo dobry olej i dalej będę go lał bo wiem co mam
Comment
-
Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz postaMyślę że troszkę za szybko aby było widać jakieś różnice w eksploatacji silnika. Jeżeli chodzi Ci o różnicę w pracy silnika to ja osobiście nic nie zauważyłem. Może za krótko jeździłem na 0W20 i na początku nie latałem po całym obrotomierzu.
Ja reprezentuje front który nie uznaje hondowskiego 0W20 i wybór padł na LM 0W30. To bardzo dobry olej i dalej będę go lał bo wiem co mam
1.jpg Pełna rozdzielczość: TU
2.jpg Pełna rozdzielczość: TU
3.jpg Pełna rozdzielczość: TU
EDIT:
Po tym przebiegu, rozgrzany pracuje tak: https://streamable.com/iynfyLast edited by Lukas; 05-11-2018, 13:01.
Comment
-
Skąd ta rozbieżność w cenie oleju LM Synthoil Longtime 0W30?
Na oficjalnej stronie sklepu cena za 5l to 339zł, natomiast na allegro (Oficjalny sklep Liqui Moly) można już kupić za 257 zł.
Czy allegro to wiarygodne źródło zakupu? Jak oceniacie?
Comment
-
Zamieszczone przez Lukas Zobacz postaHmm, ja jeżdżę na LM 0W30 od 40 kkm (wcześniej OEM 0W20). Przy około 100 kkm samodzielnie otwierałem pokrywę zaworów w celu ich ustawienia. I mogę powiedzieć, że byłem pozytywnie zaskoczony - silnik wygląda prawie jak nowy - żadnych osadów, żółtawego zabarwienia, co więcej na rolkach wałka rozrządu nie widać absolutnie żadnych śladów zużycia! Zobaczcie na zdjęcia poniżej, załączam również linki do pełnej rozdzielczości. Mój silnik nie widział olejów cięższych niż 0W30 A3 - i ich nie zobaczy. Aktualny pobór oleju - ~100 ml na 7500 km.
Zamieszczone przez kazno1989 Zobacz postaSkąd ta rozbieżność w cenie oleju LM Synthoil Longtime 0W30?
Na oficjalnej stronie sklepu cena za 5l to 339zł, natomiast na allegro (Oficjalny sklep Liqui Moly) można już kupić za 257 zł.
Czy allegro to wiarygodne źródło zakupu? Jak oceniacie?
Last edited by szuwar1978; 05-11-2018, 08:41.
Comment
-
Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz postaCena krążąca po necie to okolice 2000 zł. Znalazłem sklep z Łodzi z ceną 1300. Podejrzane? Nie. Po prostu kupili od Fendera sprzętu, różnych gitar i zabawek za grubą kasę i dostali takoż gruby rabat. A my jeszcze potargowaliśmy troszkę. Bas hula jak marzenie
Zwróć uwagę, że w Filtrachtotu tego oleju jest 30 szt. To nowe zamówienie. Jeśli wzięli każdego produktu LM tak dużo, to rabat nie wynosił raczej 1%
Comment
Comment