Zamieszczone przez Maraz
Zobacz posta
Zamieszczone przez Maraz
Zobacz posta
Zamieszczone przez Maraz
Zobacz posta
Zamieszczone przez Blinky
Zobacz posta

Ten zakres olejowy to już jest zakres "energy" tak niskie sae już jest samo w sobie olejem energy, i widzisz to w oznaczeniach. Takie oleje częściej występują w gatunkach eko-energy bo bliżej im do takich wymagań. Są też niektóre ACEA A3 ale dużego wyboru nie ma. Co ja bym wlał na twoim miejscu? W związku z tym że jest to silnik z turbiną (silnik z turbo w benzynie pracuje w wyższych temperaturach niż silnik w wolnossącym) to poszukałbym jednak oleju z parametrem 40. U mnie w regionie od maja utrzymują się temperatury nie schodzące poniżej +33stC a nad asfaltem +57stC - tym oddycha silnik, jak mówiłem poniżej parametru 40 nie uruchamiałbym silnika. Natomiast że jest to malutki silniczek, o specyficznej konstrukcji (np. kanały olejowe w tłokach, z powodów odprowadzanie ciepła z tych silników) to ze względu na poprawienie przepływu postawiłbym na SAE 0W. Z powyższego wynika że gdy ja kiedyś kupię taki 1,5T to nie zobaczy innego oleju jak SAE 0W-40, lub SAE 0W-30 i tylko i włącznie z ACEA A3. Innych nawet nie biorę pod uwagę. Jeśli jesteś z Suwalskiego czy Bieszczad poszedłbym w SAE 0W-30 wystarczy. Ja jeżę normalnie, ani nie eko ani nie jak szatan, ale, ja nie chcę się męczyć jak w sytuacji gdy na polu mam +33stC jak teraz bywało nagminnie przez 180 dni że jak potrzebuję pojechać szybko i dynamicznie to wiem że mogę, bez żadnych konsekwencji dla silnika. Do tego 0W bo oleju nie będę musiał zmieniać w zimę czyli zakres SAE najszerszy z możliwych 0W-40. DO tego zdecydowana większość olejów SAE 0W-40 to pełne syntetyki, czyli wybór optymalny czyli najlepszy z możliwych.
Comment