Zamieszczone przez Jedwabnik
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Ja pierwsze 10 tys. jeździłem na fabrycznym oleju 0W20. Spalanie średnie na tym dystansie wyniosło 7l/100. Następnie zmieniłem na 5W30, na którym przejechałem właśnie kolejne 10 tys. Styl jazdy ten sam, trasy generalnie te same. Spalanie średnie na tych 10 tys. spadło do ok. 6,5l/100. Łącznie Fuelio na dystansie 20 tys. pokazuje mi teraz 6,77l/100 km. Spadek spalania łączę z olejem, różnice w zauważyłem praktycznie od chwili jego wymiany. Możliwe to? Zamierzam w każdym razie kontynuować przygode z olejem 5W30 A3 przy obecnej wymianie.
Comment
-
Jeżdżę podobnie jak Ty. Na codzień raczej spokojnie, ale gdy zajdzie potrzeba nie mam oporów, żeby wcisnąć w podłogę. Raczej nie jeżdżę dłuższych odcinków z dużymi prędkościami powiedzmy 150-180+. Aktualnie mam Ravenol 5W30 HCL A3/B4. Na dniach planuję wymianę na Ravenol 0W30 SSO, też A3. Tyle, że ty masz u siebie GPF, więc jesli zalezy Ci na jego długiej żywotności taki olej odpada.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaNo i trafiłem w jubileuszowy #1000 post w tym temacieTradycja musi być zachowana
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta.... Problem w tym, że dzwoniłem teraz do ASO i nic nie słyszeli o wymianie IO w związku z brakiem ACEA A3. Dlatego powtarzam, jak ktoś miał taka wymianę to niech napisze a ja wtedy jadę do Rambo ze skrzynką piwa
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postapękło 200 str tematu, jest byczo.
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaTrafiłem również w post 2000Tradycja musi być zachowana
PS. Przyznaj się, ile czyhałeś przed komputerem, żeby się załapać na millenialsa
Comment
-
Zamieszczone przez marart Zobacz postaASO wymienia IO podając powód niezgodność w dopuszczalnym wartości dotyczącej haka holowniczego....tylko, że do Sporta/Sporta+ haka nie założysz więc pytam się po co wymieniają jak mnie ten powód nie dotyczy
Zamieszczone przez chromaticall Zobacz postaNo a jakby ten wątek zamknąć? Tu już chyba wszystko powiedzianoJa się rozkręcam a ty chcesz zamykać
? Nie wszystko powiedziano bo nie znalazłem na tym forum informacji, że w IO dla R-type był faktycznie błąd odnośnie oleju czy tylko ktoś tak napisał i było to powielane.Może gdzieś to jest ale nie mogę znaleźć. Wystarczy,że świeży posiadacz R-type napisze, że u niego w IO jest ACEA A3. Wszystko będzie jasne, aczkolwiek szkoda by mi było tego wątku. Wzbudza emocje ale pozytywne
Stawiam flaszkę, może kiedyś uda się zorganizować jakieś spotkanie. I z ręką na sercu nie polowałem na 2000 post, kapnąłem się jako Rambo napisał o 200 stronie
Zamieszczone przez chromaticall Zobacz postaA jak się znowu pojawi jakiś młody gniewny żeby wywołać kolejny 1000 (Stachu, gotowy jesteś na skok w nadprzestrzeń?)Last edited by Stach13; 28-08-2019, 20:16.
Comment
-
A jak to jest z A5 ? Ford i mazda zalecaja to ze wzgledu na ciasne spasowanie. Aby olej dotarl j schlodzil miejsce szybciej. Czy napewno A5 to tylko EKO? Noi kwestia chlodzenia turbo i innych elementow. A3 tak samo sobie z tym wszystkim poradzi a dodatkowo dodajac ochrone najbardziej narazonych na tarcie elementow ? Zreszta zanim dostanie po tylu walek rozrzadu i korba to 4 turba sie w aucie wymieni nie sadzicie ?
Comment
-
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaCzy napewno A5 to tylko EKO?. Zatrzymaj się jeszcze chwilę przy linkach na stronie 191 post #1905. Wiele Ci to wyjaśni.
Comment
-
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postamniej lepki olej bedzie mial lepszy przeplyw i zarazem lepiej odbierze cieplo
Np takie głupie SAE daje możliwość podejrzenia następujących wykresów zużycia panewek względem grubości filmu olejowego i wartości HTHS:
Capture.jpg
Capture0.jpg
Capture2.jpg
Widać na nich jasno że:
-podwyższone zużycie występuje dopiero dla HTHS poniżej wartości około 2,3 mPas;
-dla wartości HTHS powyżej 3 zmierzone zużycie rosło w porównaniu z zakresem 2,5-2,99 zamiast maleć.
Zachęcam do poczytania, warto - "Extending SAE J300 to Viscosity Grades below SAE 20" SAE International, 2010-01-2286, Published 10/25/2010
Comment
-
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaNie bylo slowa o spec acea
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaGeneralnie powinniśmy kierować się tym co niżej, nie zawartością dodatków w oleju..:
Low HTHS 2,9-3,5 mPa*s = obniżona lepkość wysokotemperaturowa, umożliwia mniejsze zużycie paliwa.
High HTHS >=3,5 mPa*s = wysoka lepkość wysokotemperaturowa, lepsza ochrona przez ścieraniem/ zużyciem.
HTHS oczywiście jest wskaźnikiem który powiązany jest z klasyfikacja olejów typu ACEA A1/A5/A3.Last edited by Stach13; 30-08-2019, 08:48.
Comment
-
Zamieszczone przez Lukas Zobacz postawartości HTHS powyżej 3 zmierzone zużycie rosło w porównaniu z zakresem 2,5-2,99 zamiast maleć.A czy w tej lekturze jest coś na temat zużycia krzywek rozrządu lub gładzi cylindrów ? Bo w sumie w silniku nie tylko panewki się trą i w sumie smarowanie panewek przebiega trochę inaczej niż części które pracują w ruchu posuwistym.. w tym drugim przypadku, wydaję mi się, że dużą rolę odgrywa duża lepkość... a więc przyczepność/powolne spływanie cząstek oleju z metalu.
Comment
-
Last edited by radex99; 30-08-2019, 09:39.
Comment
Comment