Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Fajne oleje, ale po co Ci bańka 5 litrów. Masz nowe autko, raczej nie będziesz dolewał A przepłacasz o ten zbędny litr. No chyba, że lubisz Motula, są fanatycy Tylko to dwa totalnie różne produkty. Zastanów się jak jeździsz, jakie trasy/odcinki, czy zależy Ci na niskim spalaniu itd. GPFa nie masz oczywiście?

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
      GPFa nie masz oczywiście
      chromaticall - GPF jeszcze nikt z nas nie może mieć - pierwsze modele z tym wynalazkiem ludzie około września dopiero odbiorą...

Comment

• Eco-energy spełnia wymagania z książki a x-cess nie bo jest A3, u mnie piszę by wlewać oryginalny hondowski a jak jak jest nie dostępny to 0w20, 0w30 lub 5w30 w normie A5/B5.

Comment

• Zamieszczone przez Pelasek Zobacz posta
          Eco-energy spełnia wymagania z książki a x-cess nie bo jest A3, u mnie piszę by wlewać oryginalny hondowski a jak jak jest nie dostępny to 0w20, 0w30 lub 5w30 w normie A5/B5.
          Nie ma w instrukcji A3? To kiepska sprawa będzie za kilka lat....

Comment

• A ja bym nie patrzył na instrukcję tylko na swój rozum i lał A3. Honda się nie psuje, nie ma żadnego ryzyka
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Pelasek Zobacz posta
              u mnie piszę by wlewać oryginalny hondowski
              czytaj całość Instrukcji Obsługi a ie tylko wybrane treści. Jeśli nie rozumiesz zapisów IO poczytaj wątek od początku.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Na 0w20 zrobiłem ok 5kkm i mam teraz pytanie, ponieważ chcę go zmienić na 5w30 Acea a3/b3, czy jeśli zrobię to u znajomego mechanika, poza Aso czy będzie to do wykrycia? Raczej chyba składu nie badają? Co najwyżej mogą na śrubie zaznaczyć albo filtr jakoś naznaczać.

Comment

• Poza serwisem bez wpisu do książki możesz lać co chcesz. Nikt tego w czasie kolejnego przeglądu w ASO (jeśli dasz ori filtr) nie będzie weryfikował.
                  W przypadku awarii i roszczenia gwarancyjnego do analizy brana jest próbka oleju dla sprawdzenia parametrów i czy użytkownik nie dodał jakichś cudownych ulepszaczy/dodatków. Jeszcze niedawno była taka moda na ulepszanie....
                  był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                  jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                  sigpic
                  http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Zamieszczone przez ZbyszekS Zobacz posta
                    W przypadku awarii i roszczenia gwarancyjnego do analizy brana jest próbka oleju dla sprawdzenia parametrów
                    Ale to musi być poważna awaria.. np. zatarcie silnika, turbiny czy coś w tym stylu.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Ja np. nie bede sie bawił w wymiane poza serwisem, przyjade ze swoim olejem i najwyzej odnotuja to w książce {a raczej w systemie} i już, nie zamierzam
                      poddawac sie szantażowi, że jesli nie jedyny i tylko ich serwisowy hondowski ow20, to moge w razie czego stracic gwarancje.W innym aucie {tez honda} nawet nie jestem w stanie sie dowiedziec jaki leja olej, bo nie ma tego zapisanego {chyba, ze w ich systemie}, powiedziano mi, ze 5w30 ,"dobry"-to cala informacja jaka uzyskałem, wiec jest obawa , ze ten "dobry" 5w30 to moze byc tak chetnie zalewany w serwisach ACEA c3.Jesli bedzie awaria, to powiedziano mi, ze badaja jakim olejem jest zalany silnik i jesli to nie serwisowy hondowski 0w20 to zaczynaja sie potezne problemy z gwarancja.
                      Last edited by andrzejek-k68; 12-08-2018, 15:22.

Comment

• Zamieszczone przez andrzejek-k68 Zobacz posta
                        wiec jest obawa , ze ten "dobry" 5w30 to moze byc tak chetnie zalewany w serwisach ACEA c3
                        Zawsze możesz poprosić przed usługą o pokazanie wprost butelki oleju, który wleją... ja w piątek wymieniłem olej w siedleckim ASO - zalano mi 5W30 Castrola Edge Professional ACEA A5... tak - wiem, że to nie A3, o którym wszyscy tu pieją, ale to olej wprost zalecany przez Hondę, wpisano mi to do książki serwisowej i w razie jakieś draki nie będę miał problemów gwarancyjnych... na pewno na moje potrzeby ten 5W30 A5 jest lepszy niż 0W20

Comment

• Zamieszczone przez andrzejek-k68 Zobacz posta
                          Jesli bedzie awaria, to powiedziano mi, ze badaja jakim olejem jest zalany silnik i jesli to nie serwisowy hondowski 0w20 to zaczynaja sie potezne problemy z gwarancja.
                          Że też ja nigdy nie trafiam na takich gagatków?! Biada takiemu ,który wpadnie na mnie i będzie gadać takie bzdury!Najpierw w stanowczy sposób zadałbym pytanie ,czy kwestionuje zalecenia Hondy jako producenta ,później zarzucił dyletanctwo, niekompetencję , brak wiedzy , próbę szantażu a później oznajmił ,że nie będę z nim rozmawiać i poprosiłbym o wskazanie przełożonego do dalszej rozmowy- a wszystko to w tonie bardzo spokojnym,ale stanowczym.Ręce opadają! Nie dajcie się , więcej asertywności , bo to wasz samochód ,kupiony za wasze pieniądze i nikt nie będzie decydować o tym,jak go eksploatujecie!Tym bardziej,że w przypadku andrzejek-k68 sytuacja jasna jak słońce! WARA DYLETANCI I CWANIAKI OD NASZYCH SAMOCHODÓW!

Comment

• Zamieszczone przez Daro31 Zobacz posta
                            A3, o którym wszyscy tu pieją, ale to olej wprost zalecany przez Hondę, wpisano mi to do książki serwisowej i w razie jakieś draki nie będę miał problemów gwarancyjnych...
                            Jakich problemów gwarancyjnych.. daj spokój, silnik Hondy gwarancję przetrzyma bez problemu i będzie jeździł dalej.. bardziej bym się martwił co będzie z silnikem gdy skończy się gwarancja a ASO przez ten czas na przymus zalewało mi go wodą 0W20, a ja latałem dwie paki po Polskich autostradach hehe
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Ja obecnie bardziej się martwię tym, że po 2000km od wymiany oleju (na swój) jego kolor jest już ciemno brązowy... I tak samo wodnisty jak 0W20...

Comment

• To się nie martw...

Jak myjesz ręce to które mydło jest lepsze - to, które zostawia twoje ręce brudne a wodę czysta czy to, które ręce zostawia czyste a wodę zasyfiona?

Olej to taka woda z mydłem, to nie tylko smaruje ale również płucze i myje silnik od środka. Jeśli jest ciemny to znaczy że spełnia swoją rolę.

Zacznij się martwić żeby jajka ci się nie ugotowały w taką pogodę jaką macie ostatnimi czasy...

Comment

Working...
                                X