Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Do Twojego silnika wchodzi znacznie mniej niż 5 litrów. Czemu aż tyle go kupiłaś?

Comment

• Dokupi jeszcze następnym razem też tyle i będzie na 3 wymianę
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• On nie występuje w wersji 4-litrowej - albo 1 l albo 5l.
        Będzie na dolewki dla mnie albo kogoś z rodziny / znajomych. Poza tym w tym miesiącu akurat przydadzą mi się wyższe koszty w dz. gosp.
        a ten olej jest Waszym zdaniem ok?

Comment

• Nie popadajmy w skrają paranoję z tymi olejami,chociaż sam ostatnio poczytałem sporo.Moim zdaniem olej jest GIT.Spełnia wymagania z instrukcji a i marka OK.Ostatnio do VW zalewałem Motula 8100 FE i jak na silnik TSI ,to przestało ubywać,co wiadomo w TSI branie oliwy to rzecz normalna.

Comment

• na opakowaniu AMSOILA też jest ACEA AMSOIL.gif GDYBY NIE MIELI CHYBA NIE MOGLI BY PISAĆ.

Comment

• Wydaje mi się, że to, co widnieje na zdjęciu opakowania Amsoil nie oznacza że ich olej posiada normę ACEA. Przeczytaj uważnie etykietę, w szczególności pierwsza linijkę na czerwonym polu.
              Mój angielski nie jest najlepszy, ale jest tam wskazówka "zalecane użycie do silników, które wymagają poniższych norm". Niby niewielka różnica, ale oznacza to ni mniej ni więcej niż to, że Amsoil nie posiada certyfikacji normy ACEA.
              Last edited by Kaight; 22-08-2018, 16:18.

Comment

• Zamieszczone przez megipan Zobacz posta
                na opakowaniu AMSOILA też jest ACEA GDYBY NIE MIELI CHYBA NIE MOGLI BY PISAĆ.
                OMG, ile razy można wałkować Amsoil i normy ACEA?

Zobacz - https://www.civicforum.pl/showthread...251#post353251 i ogólnie całą dyskusję na ten temat w połowie wątku.
                Last edited by Lukas; 22-08-2018, 16:22.

Comment

• Napisałem do pana ze sklepu internetowego o którym była wcześniej mowa skąd mają informacje na temat amsoil i ACEA skoro AMSOIL nie podszedł do uzyskania certyfikatu. Pan oczywiscie nie odpisał wprost, że cały opis produktu to ichniejsza radosna twórczość tylko wystosował pytanie o ACEA do firmy AMSOIL. Czy rzeczywiście tak zrobił... nie wiemy. Ma dać znać co mu AMSOIL odpisał.

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                    Napisałem do pana ze sklepu internetowego o którym była wcześniej mowa skąd mają informacje na temat amsoil i ACEA skoro AMSOIL nie podszedł do uzyskania certyfikatu. Pan oczywiscie nie odpisał wprost, że cały opis produktu to ichniejsza radosna twórczość tylko wystosował pytanie o ACEA do firmy AMSOIL. Czy rzeczywiście tak zrobił... nie wiemy. Ma dać znać co mu AMSOIL odpisał.
                    Pewnie odpowiedzą podobnie do tego:
                    https://www.civicforum.pl/showthread...251#post353251

Comment

• Pewnie mają nawet gotowca....

Comment

• Panowie dzisiaj odwiedziłem ASO co prawda w innej sprawie (geometria zawieszenia, kierownica skrzywiona w lewą stronę), ale wykorzystując możliwość zapytałem się o olej. Okazuje się, że Honda już nie akceptuje oleju a3 tylko a5, podparłem się instrukcją, a tam ku mojemu zdziwieniu faktycznie jest napisane, że można lać olej tylko A5 0w30 lub 5w30 , oczywiście plus 0w20, zapytałem się a co z 5w40 to oznajmił mi, że takiego mi nie zaleją bo nie ma go w instrukcji.
                        Już całkiem załamany zapytałem go to co oni w końcu używają w tych silnikach, odparł, że poleca i jest bardzo dobry SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AF 5W30 A5.
                        Sprawdziłem, ale nie ma nigdzie napisane, że spełnia API SM,SN jest tylko, że ma API SL.

Też z innej beczki sprawdźcie nity pod klapką wlewu paliwa, znajdują się one na lewo od tegoż wlewu, w moim przypadku zaczęły rdzewieć, zgłosiłem to na gwarancji, Honda to zaakceptowała i może to być większa sprawa bo w demówce z ASO też to występuje, dowiedziałem się, że po wymianie chcą je wziąć do labo aby sprawdzić co jest przyczyną rdzewienia, błąd w zabezpieczeniu antykorozyjnym czy coś innego.
                        Last edited by Maraz; 22-08-2018, 19:59.

Comment

• Wymiana oleju 1,5 T po 3tys. przebiegu, koszty itp.

Zamieszczone przez milkyway33 Zobacz posta
                          On nie występuje w wersji 4-litrowej - albo 1 l albo 5l.
                          Będzie na dolewki dla mnie albo kogoś z rodziny / znajomych. Poza tym w tym miesiącu akurat przydadzą mi się wyższe koszty w dz. gosp. [emoji6]
                          a ten olej jest Waszym zdaniem ok?
                          Świetne się składa bo mi brakuje 2 litry do wymiany w pezocie bo otworzyłem bańkę 4l i zużyłem do lubryfilkacji niszczarki do dokumentów przygarnę w cenie kuriera[emoji28]żart....

Sent from my iPhone using Tapatalk
                          Last edited by rat4; 22-08-2018, 21:16.
                          4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                          Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                          https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Zamieszczone przez Maraz Zobacz posta
                            Też z innej beczki sprawdźcie nity pod klapką wlewu paliwa, znajdują się one na lewo od tegoż wlewu, w moim przypadku zaczęły rdzewieć, zgłosiłem to na gwarancji, Honda to zaakceptowała i może to być większa sprawa bo w demówce z ASO też to występuje, dowiedziałem się, że po wymianie chcą je wziąć do labo aby sprawdzić co jest przyczyną rdzewienia, błąd w zabezpieczeniu antykorozyjnym czy coś innego.
                            Zglaszalem to po pol roku od odebrania auta, jedno Aso bo akurat tam zakupilem Civica powiedzialo ze to normalne ... w koncu potraktowalem to odrdzewiaczem i posmarowem smarem typu towot. Jest narazie spokoj. Jak pomysle ze mieli by nity rozwiercac i przy okazji przez przypadek obszczypac cos od budy to dopiero beda jaja za pare lat. Ale jestem ciekaw jaka bedzie rezultat. Przepraszam za mala zmiane tematu.

Co do oleju mam pytanie do rambo... co Ty bys wlal na swoim miejscu. Chodzi mi o olej 5w30. Bo czytalem Twoje posty i nie zwrocilem uwagi co jest godne polecenia. O oleju 0w20 nawet nie chce rozmawiac, poniewaz z zaprzyjaznionym innym Aso ale nie Hondy mowia...tej wody nigdy bym nie wlal. Nic co Eco nie jest dobre dla silnika tak samo jak Eco Driving.

Pozdrowki

Comment

• Zamieszczone przez Maraz Zobacz posta
                              ...Już całkiem załamany zapytałem go to co oni w końcu używają w tych silnikach, odparł, że poleca i jest bardzo dobry SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AF 5W30 A5. Sprawdziłem, ale nie ma nigdzie napisane, że spełnia API SM,SN jest tylko, że ma API SL...
                              Jest jeszcze taki olej tej samej firmy ale 0W30 i też spełnia A5 ...tylko nie można nigdzie znaleźć info jaką normę API spełnia....
                              https://www.shell.pl/kierowcy/oleje-...-av-0w-30.html
                              Moja Hania
                              http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Jest i taki: Mobil 1™ Fuel Economy 0W-30 jak już wchodzimy w kategorię ACEA A5.
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X