Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Z lepkością nie ma też co przesadzać, ja bym trzymał się zakresu, 0W do W30-40. Teorie spiskowe mówią, że nowe silniki Hondy są ciasno pasowane, więc olej nie może być też zbyt lepki, bo to również może zaszkodzić silnikowi.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• No, to koniec sporów. W mrozy, upały, A3, jest SN. HTHS 4.7.... Tylko cholewa jest napisane, że zaprojektowany specjalnie dla silników z przebiegiem od około 100k ....

Comment

• Wow Latałem ostatnie 11 lat posiadania Passata od przebiegu 180.000 do 250.000 na Mobilu rally 5/50. Olej wymieniałem jak sobie o tym przypomniałem. Przez te lata nie dolałem mu ani mililitra oliwy. Dobry towot był. A silnik jeszcze lepszy

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          Odnośnie oleju 0W20 to nawet w instrukcji jak widzisz wyżej Honda napisała do czego w głównej mierze został opracowany Co ciekawe jego HTHS jest chyba nawet niższe niż 2,9... to co tam w nim tak chroni ten silnik, magiczne dodatki ?
          Dla 0W20 SAE wymaga minimalnego HTHS na poziomie 2.6 co już jest trochę nisko.
          W ramach ciekawostki, to w 2015 SAE J300 dostało update, weszły nowe klasy xW8, xW12 i xW16 z wymaganiami dotyczącymi minimalnego HTHS na poziome odpowiednio 1.7, 2.0 i 2.3.
          Więc nie martwcie się, za kilka lat oleje 0W20 będą zaliczane do ochronnych, .

Capture.PNG

Comment

• Może ten będzie ok:
            Zrzut ekranu 2018-08-23 o 21.44.44.jpg

Comment

• A czemu ma być nie ok?
              Ten 5W50 zamieściłem jako ciekawostkę
              Teraz mam taki: https://www.ravenol.pl/oleje-silniko...nSynto-1L.html
              Ale następny na obecną chwilę będzie taki: https://www.ravenol.pl/oleje-silniko...nSynto-1L.html
              O tym pierwszym była dyskusja kilka miesięcy temu w tym wątku. Po 3 miesiącach jazdy nie odnoszę żadnych wrażeń oprócz tego, że tak samo trudno go odczytać z bagnetu jak fabryczny. No i że jest brązowy.

Comment

• Wrażeń nie będzie, ale poczucie lepszej ochrony silnika powinno być Oleje bdb, ale i się cenią. Widać po parametrach, że mają częściowo bazę estrową albo PAO.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

• Wymiana oleju 1,5 T po 3tys. przebiegu, koszty itp.

Ten 5w50 to dobry olej sam na takim śmigam honda na nim ciszej chodzi niż na 20 czy 30 mniej decybeli można domniemywać ze mniejsza agonia przy czerwonej kresce oczywiście taki olej stawia większe opory silnikowi co może skutkować odrobine mniejszym jadem od samego dołu oraz większym spalaniem o wartości pomijalne czyli nie ma co dywagować, co do lepkości kolega się dziwi a są przecież lepkości 10w70 lub 20w50 nic nowego choć rzadziej spotykane w naszym klimacie.

Sent from my iPhone using Tapatalk
                  4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                  Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                  https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• U mnie auto z lipca i nie ma informacji o A3 a tylko o A5. 20180814_230217.jpg

Comment

• Zamieszczone przez Jasiek68 Zobacz posta
                      Może ten będzie ok:
                      [ATTACH=CONFIG]43525[/ATTACH]
                      Ja taki mam w R18. Jest OK. Nic nie dolewalem od grudnia, działa, silnik ładnie wchodzi na obroty, wydaje mi się że poprzedni Liqui Moly 5/40 był nieco cichszy ale to drobiazgi.

Comment

• Zamieszczone przez Pelasek Zobacz posta
                        U mnie auto z lipca i nie ma informacji o A3 a tylko o A5. [ATTACH=CONFIG]43533[/ATTACH]
                        Ja swoją nabyłem 30 lipca i mamy chyba różne instrukcję?! W mojej instrukcji jest ACEA A3/A5. Gdzieś wcześniej w tym wrzucałem już fotkę ze strony chyba 623.

Comment

• To tylna okładka mojej instrukcji.Masz taką samą,bo coś mi tu nie leży z tymi instrukcjami??

Comment

[ATTACH=CONFIG]43535[/ATTACH]
                            To tylna okładka mojej instrukcji.Masz taką samą,bo coś mi tu nie leży z tymi instrukcjami??
                            Panowie, jesli nie mylę że sprawą FK8, to nie jesteście na bieżąco z instrukcjami Były/są wymieniane a klienci są wzywani do ASO w tym celu. Różnica to m.in. brak A3 w nowej wersji.

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                              Panowie, jesli nie mylę że sprawą FK8, to nie jesteście na bieżąco z instrukcjami Były/są wymieniane a klienci są wzywani do ASO w tym celu. Różnica to m.in. brak A3 w nowej wersji.
                              Widziałem wątek o wymianie instrukcji,ale nie czytałem.Myślałem,że już dostałem nową wersję.

Comment

Myślałem,że już dostałem nową wersję.
                                Zadzwoń do ASO, mnie poprosili o podanie numeru ( chyba z okładki ) , sprawdzili i na tej podstawie uznali , że moja do wymiany.

Comment

Working...
                                X