Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• mam prośbę nie podbijaj tematu wpisując wpis za wpisem. Jesteś tu nowy i widać że temat "olejowy masz przerobiony" pewnie jakimś forum na którym udzielałeś się wcześniej.

To o czym piszesz przerobione było i na tym forum z każdej możliwej strony i nic nowego tu nie napiszesz ani niczym nie zaskoczysz.
    Wymaganie olejowe dla żadnego silnika Hondy nie wskazuje czy to ma być syntetyk, HC czy mineralny z dodatkami, fabryczny olej to mineralny nafaszerowany i jakoś ASO nie ma problemu go zalewać. Od HC silnik się nie popsuje, ale od syntetyka z niewłaściwą Normą owszem.
    Zamieszczone przez tabazagt
    Obecnie stosuje zalecany przez producenta Ravenol 0w16, ponieważ zmieniłem jedno z aut na nową Toyotę.
    jak chcesz czymś tu błysnąć (bo nie każdego stać na nową T) to chociaż napisz że to Hybryda. Oleje niskooporowe do hybryd to nie jakieś cudo, to "zwykły olej" o jeszcze niższej lepkości. Takie oleje przeznaczone wcale nie są do "nowych" absolutnie nie, takie oleje są dedykowane do silników hybrydowych. Co nadal nie znaczy że to zajebisty olej, jest to tylko niskooporowy olej o właściwie żadnych własnościach ochrony silnika bo takim być wcale nie musi. Tak żę jeśli ktoś to czyta i sobie pomyśli,, wow ale ma fure z jakimś cudo olejem to powiem tylko że taki olejek jest też w pojemnikach do smarowania maszyn do szycia też musi być małolepki.
    Piszesz tak jakbyśmy tu odkrywali coś czego nie odkryto.
    Honda nie chce nas wprowadzić w błąd, Honda nas wprowadza w błąd. Masz zaległości w czytaniu tematów olejowych tak że odwiedzi na twoje pytania są zapisane po kilka razy w większości tematów olejowych jakie byś nie podjął czytać.
    Temat nie jest o Hybrydach i Toyotach. Trzymajmy się tematu.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
      I tak ponad 2000 postów. I nadal nie zrozumieliście że jeden drugiego nie przekona . Każdy leje co mu się podoba i kropka .
      Ps. Nie słyszałem aby ktoś uszkodził silnik na 0w20 i nie usłyszałem w ASO podczas luźnej rozmowy aby oleje powyżej 10w30 były właściwe dla X gen .
      Wiadomo że od razu się nie wytrze, to przede wszystkim widać dopiero na rynku wtórnym a tam już ASO nie wnika, klient sprzedał swoje auto i kupił kolejne nowe w ASO i tak biznes się kręci.

Comment

• a co polecaja do naszych hond po liftingu? cos sie zmienilo? czy dalej Honda type 2.0 a dalej C2 lub C3 ? ktos ma nowa instrukcje ?

Comment

• Zamieszczone przez radex99 Zobacz posta
          a co polecaja do naszych hond po liftingu? cos sie zmienilo? czy dalej Honda type 2.0 a dalej C2 lub C3 ? ktos ma nowa instrukcje ?
          Nic się nie zmieniło. Silniki są te same, normy również.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Poszukuję oleju ravenol ALS 0W30 o pojemności 4 litry. Niestety sklep w którym zawsze brałem może mi go ściągnąć na koniec miesiąca najwcześniej a za 15 dni mija mi termin przeglądu jak znacie sklep gdzie można kupić ten olej to byłbym wdzięczny.

Comment

• Taka ciekawostka:

HDS widzi temperaturę oleju (było kiedyś pytanie o to). Teraz muszę rozgryźć czy jest fizycznie czujnik czy jakoś sobie liczy algorytm tą temperature.

Last edited by Paluch; 30-01-2020, 10:01.

Comment

• Jak już Grzechu dobierasz się do olejów rozbierając je na czynniki pierwsze to co byś powiedział o tym oleju na podstawie karty charakterystyki (nie produktu):

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                  Teraz muszę rozgryźć czy jest fizycznie czujnik czy jakoś sobie liczy algorytm tą temperature.
                  Zdaje się, że kiedyś Lukas pisał, że to algorytm liczy.

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                  to co byś powiedział o tym oleju na podstawie karty charakterystyki (nie produktu):
                  https://eneos.jpoils.pl/produkt/eneo...er-multi-5w30/
                  Wiesz, aż taki "znafca" ze mnie to nie jest, ale z tego co tam widać to jest mieszanina dwóch olejów bazowych (o różnej lepkości w 100st.C) mineralnych niekonwencjonalnych grupy III, tego o mniejszej lepkości jest 35-50%, cięższego 25-35%. Dodatkowo widać dodatek DI w ilości 5-10%, oraz polimery, a więc polepszacz indeksu lepkości oleju bazowego w ilości 2,5-5%... oleje 5W30 mają go mniej w porównaniu do 0W40, pisałem dlaczego.. (wszystko zgodnie ze sztuką, potwierdza to moja zmieszczona tabelka przykładowego blendowania olejów w tym temacie, post 44).
                  Last edited by Grzechu; 30-01-2020, 21:52.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                    Zdaje się, że kiedyś Lukas pisał, że to algorytm liczy.
                    Być może. Może uda się wyciągnąć te dane do obd na conect...

Z chęcią porównałbym również wskazanie HDS z czujnikiem, który zamontował Malina84. Inne miejsce czujnika ale pogląd jakiś by był.

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                      Taka ciekawostka:

HDS widzi temperaturę oleju (było kiedyś pytanie o to). Teraz muszę rozgryźć czy jest fizycznie czujnik czy jakoś sobie liczy algorytm tą temperature.

Z tego co się orientuje to czujnik poziomu oleju mierzy temperaturę . Montowane jest coś takiego https://www.hella.com/microsite-elec...ensor-385.html

Comment

• Zamieszczone przez Janekdh Zobacz posta
                        Z tego co się orientuje to czujnik poziomu oleju mierzy temperaturę . Montowane jest coś takiego https://www.hella.com/microsite-elec...ensor-385.html
                        Jeśli faktycznie tak jest to pomiary powinny być dokładne... trzeba by porównać odczyt HDS z fizycznym dołożonym czujnikiem.

Comment

• Co myślicie o zalaniu na pierwszym serwisie tego oleju? https://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Top-Tec-4300-5W-30-/56
                          Czy serwis bez problemu mi zaleje ten olej? Czy jest to olej zgodny z silnikiem 1.0 z filtrem cząstek stałych? Czy jest sens?

Comment

• Bez problemu , jest c2.

Comment

• Z tego co zauważyłem, to niektórzy forumowicze maja dylemat wyboru oleju ACEA C3/C2, dorzuciłem parę linijek, poz. nr 12 wygląda całkiem nieźle.

oleje.jpg
                              Last edited by Grzechu; 14-02-2020, 11:37. Powód: aktualizacja tabeli
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                              Coś na temat olejów..

Comment

• Poproszę o wyjaśnienie co oznaczają te skróty KV0, KV40, KV100, VI, HTHS, TBN?
                                Nie znam się na olejach ale z tego jakie odnoszę wrażenie czytając tą tabelkę to pozycja nr 13 czyli LM Top Tec 4300 nie będzie chyba dużo lepszym olejem od hondowskiego?

Comment

Working...
                                X