Zamieszczone przez Krzysio
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz postanazywają się komunikacja miejska...
Comment
-
Wszystkie silniki z bezpośrednim wtryskiem benzyny działają na tej samej zasadzie, jakieś tam różnice wynikają z oprogramowania czy masy własnej więc i spalanie będzie podobne. Żona po mieście i okolicach robi Astrą 1,4 150KM średnio 1 litr mniej niż ja Civikiem po tej samej trasie i uwzględniam tu już przekłamywanie kompa Astry. Im więcej trasy tym różnice mniejsze i oba auta w trasie palą 6,5. Z pierwszych wpisów w wątku spalania X gena wynika że 1,5T bierze 7,6 litra więc jest to trochę mniej niż 1,8 ale auto na dotarciu. cudów więc nie należy się spodziewać ani po 1,5 ani po 1,0 - będzie mniejsze spalanie niż 1,8 ale poniżej jednego litra to bym się nie spodziewał. I wydaje mi się że spalanie 1,0T w manualu będzie podobne do mocniejszego brata.CIVIC IX 1,8/142KM
Comment
-
Dwie sprawy.
Autami z turbo jezdzi sie troche inaczej niz wolnossakami i bez dostosowania stylu jazdy wyniki spalania moga byc malo optymistyczne.
Druga sprawa. Sa warunki, w ktorych turbo bedzie palilo sporo mniej niz wolnossak (przy statecznej jezdzie) a gdy sie je cisnie to chłepcze swoje. Powiedzenie "turbo żyje, turbo pije" nie wzielo sie z nikad
Ja mialem dwa razy zastepczaka (Bore i Leona) z 1.2 TSI pod maska. Po miescie jezdzac dynamicznie wychodzilo mi w okolicach 11, ale juz wyjazd na obwodnice czy podmiejskie drozki powodowal drastyczny spadek spalania.
Comment
-
Zamieszczone przez Burton Zobacz postayyy jak ktoś kupuje auto za 100 tys to ten litr w tą czy w tamtą robi mu różnicę???
Comment
-
Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta"turbo żyje, turbo pije"
Jak 1.0T będzie palił w codziennej jeździe litra mniej niż 1.8 to przy zasadniczo podobnej klasie osiągów i większym aucie będzie dobrze. Jak 1.5T będzie palił tyle co 1.8 to też bym się nie gniewał za to, co oferuje w zamian.Last edited by Alix; 30-03-2017, 10:57.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
auto z małym turbo np. 1.2 przy konkretnym pałowaniu wciągnie spokojnie 15 litrów, te silniki palą mało tylko przy mega spokojnej jeździe i do 120-130, potem robi się wir w baku...
jak ktoś tak jeździ to bierze małe turbo i cieszy się ze spalania...jak ktoś lubi dynamicznie i szybko to lepsza większa pojemność...mniej wysilony na przyspieszanie i większe prędkości, również ciszej...
więc wszystko zależy co kto preferuje, to co dla jednego jest zaletą dla drugiego będzie wadą i odwrotnie
Comment
-
o to to, mnie tak naprawdę wcale nie interesuje spalanie auta w mieście... czy pali 8, 9, czy 10 bez różnicy...auta kompaktowe palą podobnie bez względu na markę, jeździłem praktycznie tymi samymi trasami po Wrocławiu przez wiele lat różnymi autami i zawsze mi paliły pomiędzy 7,8 a 9,5l...cudów w spalaniu między silnikami 1.0 i 1.5 turbo a 1.8 w Ufoku się nie spodziewam...
Comment
-
Czytam wrażenia a jazdy nowymi silnikami w Civiku i gęba mi się śmieje. Bo nawet po rezygnacji z wolnossącego 1.8 Honda dalej pozostaje Hondą. FajnieSilniki zbierają bardzo dobre opinie, w tym względzie nie ma więc raczej powodów do obaw. Ciekaw jestem tylko raportów awaryjności tych nowych jednostek. Stary, poczciwy 1.8 słynął z bezawaryjności, a nowe silniki są już niestety mocno wysilone. Ale tego pewnie nie dowiemy się wcześniej niż za kilka lat.
Comment
-
Nie można uogólniać. Ja nie widzę rewolucji w spalaniu w przypadku turbo, tak jak pisałem nadal stosunek masa-moc rządzi. Na spalanie ma największy wpływ masa auta, rewolucji producenci tutaj nie zrobili. CTR mało pali bo jest lekki, stare Saaby dużo paliły bo były bardzo ciężkie. Nowe Lexusy z nowymi turbo 2.0 240km palą bardzo dużo, trudno zejść w takim Is np poniżej 10l, można sobie cuda wianki pisać o ecodrivingu, ale jak auto waży 1.7t jak Is to wiadomo jakie będzie spalanie. Do tego dochodzi redukcja oporów, ale to kosztuje i producenci za szczodrzy nie są w tej kwestii. Acco VIII po liftingu dostało nowe osłony podwozia i nowe łożyska kół, skutek taki , że polift pali litr mniej. Jeszcze dalej w redukcji oporu idzie Passat w wersji bluemotion. Zmiana opon z Bridgestone na Dunlop np. skutkuje spadkiem spalania o min. 0,5 litra, sprawdzałem, ale to wszystko kosztuje. Najgorsze co może być to ciężkie auto i mały/słaby silnik.
To, że ktoś płaci 100tyś plus za auto i nie patrzy na spalanie to bzdura. Ludzie, którzy mają pieniądze bardzo nie lubią ich wydawać bez sensu, rzekłbym, że im więcej ktoś ma pieniędzy tym bardziej patrzy na co idą i pewnie dlatego ma ich więcej, kółko się zamyka.
Comment
-
Mnie np. nie przeszkadza czy będę miał 6 czy 7, ale już np 8-9 ma znaczenie bo znacznie zmniejsza się zasięg auta.
Co do masy to wystarczy porównać spalanie ford focus a mondeo. Kolegi mondek 1,6 160KM pali w mieście 11-12. W trasie jak zejdzie do 8 to zakrawa to na cud.
Turbo ponadto zachęca do deptaniastąd często wyższe spalanie.
Comment
-
Zamieszczone przez ozonex Zobacz postaLiczę, że z 1.0T uda mi się bić kolejne rekordy bo ma do tego potencjał.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaI to jest prawda. Mniej zamożny patrzy na spalanie i kupuje po prostu tańsze ekonomiczne auto. Chyba, że ktoś chce się pokazać i wyda całą kasę na super auto a potem nie ma za co wlewać do baku..
Comment
-
Zamieszczone przez Nowy2017 Zobacz postaA kiedy Kolega odbiera?
Gdziekolwiek dotarły już 1.0T nie testowe?
Zamieszczone przez Krzysio Zobacz postaNie wiem skąd te mity, że zamożni ludzie lubią wyrzucać pieniądze w błoto. Wielu z nich nie byłaby zamożna gdyby tak postępowała. Litr na 100 km to 10 tysięcy zł. Znam lepsze metody na ich wydanie niż sponsorowanie Putina lub szejków.Last edited by ozonex; 30-03-2017, 11:41.
Comment
Comment