Serio, chcecie elektryki i autonomiczna jazdę??? A przyjemność z jazdy, sportowy gang silnika, czucie samochodu, frajda z jego osiągów, swoich umiejętności. Czulbym się jak uposledzony, a co najmniej mało męski w takim autonomicznym aucie, dla mnie jazda samochodem, to zawsze coś ekscytujacego, to rozwiązanie dla kogoś, kto samochody traktujeuje jak sprzęt AGD
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Mnie zupełnie nie kręcą melexy, lubię dźwięk silnika benzynowego i wydechu. Być może w przyszłości jak auta elektryczne będą częściej występowały na naszych ulicach niż spalinowe to paliwo stanieje. Oczywiście do centrum się nie wjedzie, a podatek i ubezpieczenie będzie nieproporcjonalnie droższe. Wyobraźcie sobie ulice pełne aut elektrycznych i takiego ctr'a z głośnymi wydechem. Jakoś z wiekiem mi się nie to nie zmienia.
Civic 2014 lifestyle
Comment
-
Kilka danych z testu Civika 1.0T MT.
Obroty silnika przy 130km/h:
6 bieg - 3000 obr.
5 bieg - 3600 obr.
4 bieg - 4500 obr.
Zużycie paliwa - Czesi piszą w swoim teście, że średnie spalanie wyniosło 7,3-8,0L i nie udało im się zejść poniżej 7L ;-)
Last edited by Nowy2017; 29-03-2017, 20:28.
Comment
-
Zamieszczone przez Nowy2017 Zobacz postaZużycie paliwa - Czesi piszą w swoim teście, że średnie spalanie wyniosło 7,3-8,0L i nie udało im się zejść poniżej 7L ;-)
Comment
-
Coś się ci Czesi na ecodrivingu nie znają albo z korka w Pradze łba nie wychylili... Nie wierzę, że nie da się tym zejść poniżej 7 litrow. Type R da się jak ktoś chce i nie jest to nie wiadomo jaki wyczyn (przypominam, że moj rekord w R to 5,5 litra średnia z 60km trasy). Natomiast 7,5 litra średnia to było by ten litr mniej niż 1.8 i to mniej więcej by się zgadzało i trzymało kupy.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaCoś się ci Czesi na ecodrivingu nie znają albo z korka w Pradze łba nie wychylili... Nie wierzę, że nie da się tym zejść poniżej 7 litrow. Type R da się jak ktoś chce i nie jest to nie wiadomo jaki wyczyn (przypominam, że moj rekord w R to 5,5 litra średnia z 60km trasy). Natomiast 7,5 litra średnia to było by ten litr mniej niż 1.8 i to mniej więcej by się zgadzało i trzymało kupy.
Comment
-
No nie wiem czy sie downsizing nie sprawdził. Mi te silniki palą bardzo mało jesli się używa biegow zgodnie z zaleceniami producenta spokojnie da się miec średnie spalanie w okolicy 5l w małej t. Benzynie przy rozsądnej jeździe. Honda 1,0 spaliła mi w spokojnej jeździe na trasie krajowej poniżej 4 wg. kompa. Uważam, że to dobry wynik bo do takiego poziomu z trudem schodzę we współczesnych dieslach z Euro 6.
Piszę kolejnego posta bo chciałbym zwrócić uwagę, że w hatchbacku z tylu jest dość głośno. Prawdopodobnie dokłada sie do tego efektu nowe rozwiazanie tylnej półki. Na dłuższej trasie może to być męczące. Jeśli dla kogoś komfort osób jadących z tylu jest ważny radzę to samemu sprawdzić.
Mam też pewne watpliwości co do ergonomii dotykowej obsługi wyświetlacza w droższych wersjach. Wydaje mi się, że wyświetlacz 5 cali z wersji komfort moze byc wygodniejszy, praktyczniejszy. Sa klasyczne przyciski m. Innymi z miejscem na zaprogramowane stacje o ile się nie mylę (bo widziałem tylko na zdjęciach ). Zdaje się jednak ta wersja nie ma obsługi android auto i Apple car, prawda to?
Comment
-
Zamieszczone przez Krzysio Zobacz postaśrednie spalanie w okolicy 5l w małej t. Benzynie przy rozsądnej jeździe. Honda 1,0 spaliła mi w spokojnej jeździe na trasie krajowej poniżej 4 wg. kompa
Comment
-
Ciężkie auto, mały silnik, jak ktoś się snuje po krajówkach do 120km/H to spalanie będzie niskie. Jeżeli ktoś chce skakać od świateł do świateł w mieście i co chwilę podrywać tą masę to będzie żarł, podobnie na autostradzie. Honda fizyki nie oszukaX gen to ciężkie auto.
Comment
-
Zamieszczone przez Nowy2017 Zobacz postaA tutaj średnie spalanie 1.0T wyszło 5,1L/100km
Comment
-
Turbina swoje robi, więc wszystko rozchodzi się o to jak często się odpala. Dlatego spokojna jazda daje świetne wyniki, a częste przyspieszanie już niezbyt. Ale te testy to i tak wszystko niewiele warte jest. Najlepiej było by porównać na zasadzie jazdy podobnie tą samą trasą kilka razy 1.8 i 1.0T. To by dało informacje, czy lepiej sobie radzi w danej sytuacji.
1.8 w końcu też ma duże skoki na spalaniu chwilowym, nawet 20l/100. Czasami miałem średnie spalanie 14l po jeździe w korkach, a innym razem zrobiłem rekordowe 4.9L na tej samej trasie jadąc extreme eco (oczywiście wedle komputera) Liczę, że z 1.0T uda mi się bić kolejne rekordy bo ma do tego potencjał.
Comment
-
Zamieszczone przez Jozin Zobacz postaCiężkie auto, mały silnik, jak ktoś się snuje po krajówkach do 120km/H to spalanie będzie niskie. Jeżeli ktoś chce skakać od świateł do świateł w mieście i co chwilę podrywać tą masę to będzie żarł, podobnie na autostradzie. Honda fizyki nie oszukaX gen to ciężkie auto.
Comment
Comment