Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1) Civic Si IX vs Civic X Stock
    2) Civic Si IX vs Civic X na sterydach

Last edited by tomag; 11-02-2017, 12:22.

Comment

• Moim zdaniem 1.8 objedzie to 1.0. W mieście to bym się nie upierał, ale na trasie będzie słabo z tym 1.0, nm to nie wszystko, konie też się liczą, jak jeszcze to 1.0 bedzie w manualu to już w ogóle będzie kicha, zanim ktoś w 1.0 zredukuje, turbo dmuchnie (jakiś lag jest na bank) to kierownik w IX gen z zapiętą trójka pokaże różnice pojemności i km. Ciekaw jestem też spalania tego 1.0 na trasie przy masie tego auta, małe turbo to mało pali jak mało jedzie Dla Hondziarza totalnie z czapy ten silnik. Cvt i 1.0 przy tej cenie, gdzie tym jeździć, w mieście? Civic X to duże auto, do miasta bez sensu, do miasta to są teraz Juke, CHR i inne małe suviki. Moja siostra przeszła taka ewolucję z dużego auta Vectra-Astra-Juke. W X gen sie nisko siedzi, wziąść/wysiąść kilkanaście razy na mieście, słabe, gabaryty do parkowania, słabe. X gen z 1.0 to widzę gdzieś na wiosce, małe miasto, prowincja, pojechać do kościoła dużym autem żeby sąsiedzi widzieli , pokręcić się na podmiejskich/podwiejskich do 120km/H to tak. Ja to 1.0 widzę w manualu w bida wersji za małe pieniądze, wtedy to ma sens, duże, przestronne auto za niewielkie pieniądze, nie każdy Kubice na drodze chce odstawiać. Może bedzie tak jak z 1.4 i 1.8 teraz, spadnie cena 1.5 i bedzie to podstawowy wybór, a 1.0 w postawie bedzie dla snujów.

Comment

• Cena 1.5 wersji Sport nie jest wcale jakaś duża, patrząc na Golfa, czy Leon po dodaniu wyposażenia tak aby je zrównać z tym co ma Civic.
        Pomijam Opla - nie podobna mi się i cena jak dla mnie cudów tu nie czyni

Pamiętam jakie było biadolenie przy Type R, że nikt nie kupi, że brzydki,... - a tu najlepiej sprzedające się auto w klasie w 2016 roku.

Comment

• Nie zaprzeczam że 1.0T jako nowe auto będzie zapitalać po mieście tylko po kilku latach będzie gówno warte bo silnik obawiam się będzie na złom. A na trasie pewnie więcej zeżre niż nawet 2.0 przy rodzinnej wycieczce.
          Honda Hybrid 3,4L/100km
          sigpic
          https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

• Zamieszczone przez tomag Zobacz posta
            1) Civic Si IX vs Civic X Stock
            Dla tych, co mieli wątpliwości, że 2.4 to silnik dużo lepszy niż downsizingowe 1.5T w Si (gdzie ma dodatkowo krótką skrzynię dla lepszego przyspieszenia itp.)... dobry przykład Nie mówiąc już co po reflashu... A tutaj jeszcze o osiągach i CVT:

Ale to jak 1.5T w trybie EKONOMICZNYM z nielubianą skrzynią CVT objeżdża K24 w manualu... z kategorii bezcenne dla narzekaczy

Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
            X gen z 1.0 to widzę gdzieś na wiosce, małe miasto, prowincja, pojechać do kościoła dużym autem żeby sąsiedzi widzieli
            Ale to tylko Audi, choćby 40-letnie. Innego szyku tam nie znają

Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
            1.0 w postawie bedzie dla snujów
            1.0 CVT byłoby niegłupim autem na miasto bo w tej kombinacji pewnie sprawdzałoby się nieźle. Natomiast auto jest przyduże i przyciężki do tej funkcji niestety Ściąć mu zbędne 30cm i z 50-100kg i kombinacja 1.0T CVT Executive była by dla mnie bardzo ciekawą propozycją na drugie auto w rodzinie. No i od razu była by sekunda do setki więcej. W Exe jest np. wreszcie regulacja lędźwiowa fotela, czego zawsze w Civicu brakowało...

Zamieszczone przez tomag Zobacz posta
            Pamiętam jakie było biadolenie przy Type R, że nikt nie kupi, że brzydki,... - a tu najlepiej sprzedające się auto w klasie w 2016 roku.
            No właśnie... dobre auto się obroni. Ale to nie Type R, tylko mimo wszystko bardziej mainstreamowe auto i cena ma tu spore znaczenie. Czas pokaże.
            Last edited by Alix; 11-02-2017, 12:54.
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• A u mnie główny boss bez oglądania zamówił źonie tego 1.5T i nie wiem co on tam będzie miał za wypas ale cena powala 115kzł.
              I jeszcze taki przykład znajomy kupił Astrę 1.6T 200ps Elite dał.......77kzł.
              Last edited by Oli; 11-02-2017, 13:03.

Comment

• Prestige + cvt + metalik = 118.500

Comment

• Zamieszczone przez tomag Zobacz posta
                  Z tym brzydkim, to mi się na zdjęciach tez średnio podobał. Zmieniłem zupełnie zdanie jak zobaczyłem na żywo. I nie spotkałem nikogo, kto by stwierdził że auto źle wygląda widząc je na żywo (wręcz na odwrót..). X gen hatchback mi się nie podoba na zdjęciach ( tył szczególnie), ale z tego powodu wstrzymam się z oceną do momentu, aż zobaczę na żywo.

Natomiast Alix ma racje, cywilna wersja jest kierowana na rynek masowy (a nie entuzjastów tak jak CTR), więc ceny nie mogą być zbyt wygórowane bo rynek tego zwyczajnie nie przyjmie.

Comment

• A jak porównujemy to 1.0T do 1.8 N/A to jestem przekonany że spod świateł ten turbo maluszek w Civicu nie ma szans Taki silniczek miał i ma sens do budy typu seicento czy obecnie Jazz.
                    Honda Hybrid 3,4L/100km
                    sigpic

Comment

• No tak, ale zauważ, że porownujesz silnik podstawowy do takiego ze środka zakresu mocy wśród kompaktów. Z resztą nie wiem, czy jakikolwiek inny kompakt ma silnik podstawowy aż 129KM? Przypominam, że nowy poliftowy Golf startuje od 85KM i pewnie też jakaś tam sprzedaż tego będzie. W przeciwieństwie do Civica S za katalogowa cenę 63tys. ma przynajmniej klime i radio. 1.4/100 w Astrze czy Hyundai/Kia też ludzie kupują... toż Civicowe 1.0T to rakieta w stosunku do tego. Sam fakt, że porównujemy obecny podstawowy silnik do naszego lubianego 1.8 o niezłych osiągach to dla niego nobilitacja IMO. Skoro dla wielu 1.33/100 w 8 i 9 gen był zupełnie wystarczający do sprawnego poruszania się czy tras to... Podstawowy silnik osiagajacy 200km/h jest moim zdaniem mega Tylko wiadomo... cena to nie jest jak podstawowego silnika w innych markach... ale to naprawdę nie będzie zawalidroga. W dodatku na turbinie zaladowany na wakacje odczujesz ten ciężar duzo mniej niż w 1.8N/A...
                      Last edited by Alix; 11-02-2017, 13:26.
                      ............................C I V I C
                      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                      . .
                      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Tylko to porównywanie jest poniekąď wymuszone przez cenę, zwyczajnie Civic jest za drogi i za cenę IX 1.8 mamy tylko 1.0T i to też za drogo.

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                          W dodatku na turbinie zaladowany na wakacje odczujesz ten ciężar duzo mniej niż w 1.8N/A...
                          Przy 1.0 i prędkościach grubo powyżej 100 km/h to ta bidna turbinka długo nie pożyje chyba. Przecież przy 1.0 obroty muszą być dużo wyższe.
                          Honda Hybrid 3,4L/100km
                          sigpic

Comment

• Zamieszczone przez Doctor Zobacz posta
                            Z tym brzydkim, to mi się na zdjęciach tez średnio podobał. Zmieniłem zupełnie zdanie jak zobaczyłem na żywo. I nie spotkałem nikogo, kto by stwierdził że auto źle wygląda widząc je na żywo (wręcz na odwrót..).
                            To masz mnie , bo ja nie odnosiłem się do zdjęć tylko do tego co widzę na ulicy. Zawsze jak ją widzę tego nowego Opla to sobie myślę - "Jakie to brzydkie jest".., ale gust jak wiadomo jest jak d... każdy ma swój .
                            Last edited by tomag; 11-02-2017, 13:51.

Comment

• Między tym stareńkim 2.4 Sti a X turbo burbo w sport mode jest 0,005s różnicy. Faktycznie objechał No to Honda dokonała skoku technologicznego, powinszować. Fajnie widać jak szybko Sti dochodzi X, niech zrobią testa do 150km/H to się pośmiejemy. Z drugiej strony kiedy ja pisałem o Sti? Pisałem o nowej Acurze Ilx 2.4, wiem, wiem, płyta ta sam, i co z tego, przecież to kompletnie inne auta. Dacia i Renault mają te same płyty. To ile dmuchnie Hondata w to 1.5, ile można, ile wytrzyma mnie nie interesuje, stock jest dla mnie ważny, filmik jest zresztą reklamą Hondata. Ja nie narzekam, gdybym narzekał to bym napisał co myśle o X gen wersja "prestige" 1.0 Cvt i cenie takiego auta, ale pewnie bym dostał bana Jest rynek na 1.0, tak jak był na 1.4. Nie ma też nic przeciwko turbo o czym też pisałem.

Comment

• Pertyn trochę w życiu aut objechał, w komentarzach pod filmem napisał, że to najlepszy 3 cylindrowy silnik jakim jechał, o cvt też tak napisał, więc myślę że civic się obroni, cena taka jak grupa Vaga po doposazeniu, do opla bym go nie porownywał, tam czuć niższą cenę. Mnie tylko trochę szokuja szerokie opony 235/45, w stanach 1,5 jeździ na 215/50. Dla mnie większe spalanie, gorsza dynamika i zmniejszony komfort, w zamian za ciut lepsze prowadzenie, bez sensu. Ctr 9 ma 235 i prawie 2 razy większa moc

Comment

Working...
                                X