Kiedyś na fizyce był taki dział jak termodynamika, w szkole średniej... niedowiarkom polecam zapoznać się z tą tematyką... Tutaj nie trzeba wskaźników żeby stwierdzić, że latem temp. oleju będzie sporo większa niż zimą, a im jeszcze większe obciążenie silnika tym bardziej wszystko się nagrzewa.. to co kolega piter77 napisał jak najbardziej jest realne. Tak jak mówiłem wcześniej wystarczy podnieść maskę zimą i latem po dłuższej jeździe, od razu czuć kiedy jest gorąco a kiedy bardzo gorąco.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
temp. oleju czytana z czujnika temp. oleju jest sprawą orientacyjna jak temp. cieczy na zegarach. Temperatury na pierścieniach tłoka trudno zmierzyć a o tę temperaturę chodzi. nie bez kozery w X gen zaprojektowano chłodzone tłoki, bo jest problem odprowadzeniem ciepła czyli z chłodzeniem kluczowych punktów silnika.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postanie bez kozery w X gen zaprojektowano chłodzone tłoki, bo jest problem odprowadzeniem ciepła czyli z chłodzeniem kluczowych punktów silnika.
Natomiast nowością są kanały olejowe wewnątrz tłoka, ale to jedynie w 1.0T, w 1.5T nie występują.
Comment
-
Problem z ciepłem jest głównie w silnikach turbo z bezpośrednim wtryskiem. Np. silnik VW 1.4 TSI Twincharger (CAVD). Nie do końca jest to "sprawa orientacyjna" - w VW czy Skoda jest to całkiem dokładne. Oczywiście powinien być jeszcze zegar podający informację o ciśnieniu oleju. Często zbyt lepki olej powoduje zbyt małe ciśnienie, a tym samym problemy ze smarowaniem silnika.
Comment
-
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaCzęsto zbyt lepki olej powoduje zbyt małe ciśnienie, a tym samym problemy ze smarowaniem silnika.
Ponieważ ciekawy temat olejowy został już zamknięty i sporo było tam powiedziane na temat jakości i rodzajów olei itp.., chciałbym zebrać, w jednym miejscu, trochę informacji odnośnie olejów na jakich jeździmy, oraz tego co zauważyliśmy w zachowaniu naszego silnika zalanego danym olejem, np. czy silnik bierze olej, głośniej/ciszej pracuje, więcej/mniej pali, oraz inne uwagi. Myślę, że będzie to pomocne dla osób które zastanawiają się nad tym jaki olej wlać do swojej Hondzi. Proponuje
i tylko jedna osoba (do tego z UK) jeździ na 10/40. Reszta pomyka na olejach od 0/20 do 5/40 A to nie są przecież zbyt gęste oleje. Więc w tę stronę problemy z temperaturą nie pojawią się.
Comment
-
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaZbyt lepki może być i 5w40. Zresztą wg mnie niezgodny z zaleceniami producenta.
Comment
-
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaZbyt lepki może być i 5w40.
Comment
-
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaZresztą wg mnie niezgodny z zaleceniami producenta.
Producent zgodnie z Instrukcją obsługi wymaga używania oleju zgodnego z:
1. Normą ACEA.
2. parametrem SAE odpowiednim do warunków temperatury zewnętrznej.
W którym miejscu jest niezgodność z zaleceniami?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Nie ma problemu z takim olejem dla silnika hondy, te jednostki nie wymagają hiper oleju wymagają jedynie racjonalnej wymiany przy stosowaniu przyzwoitego czasookresu/przebiegu.
tutaj cytat z forum hondy:
20 W - 40 - Recommended for climates -10 C to 15 C
20 W - 50 - Recommended for climates between -10 C to 40 C +
5 W - 40 - Recommended for climates between: -30 C or less to 40 C +
10 W - 40 - Recommended for climates between: -20 C to 40 C +
10 W - 30 - Recommended for climates between: -20 C to 30-35 C
5 W - 30 - Recommended for climates between: - 30 C or less to 0 C
Często zbyt lepki olej powoduje zbyt małe ciśnienie, a tym samym problemy ze smarowaniem silnika.
Niestety nie jest to prawdą, bo przy olejach ultrarzadkich typu 20 na niskich obrotach (zbyt niskich) może pojawić się mignięcie kontrolki oleju, gdzie w tym przypadku zastosowania oleju bardziej lepkiego XW40 lub XW50 niweluje on zbyt niskie ciśnienie na biegu jałowym przy zbyt niskich obrotach chwilowych. Wiem bo sprawdzałem. Oczywiście w warunkach zimowych olej 0W20 będzie szybciej dochodził do wszystkich zakamarków niż olej 5W40 ale ta różnica wynosi kilka sekund.Przy wyborze patrzymy jednym okiem na nasz klimat a drugim na typ kierowcy jakiego reprezentujemy. Olej 5W40 nie zepsuje nam silnika.Last edited by rat4; 05-06-2018, 10:10.4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
-
Źle na to patrzysz, to trzeba tak interpretować, jedno zawiera się w drugim5W30 jest od poniżej -30st. do +35st.C.
olej.jpg
Comment
-
Bez względu na autora wykresu, większość użytkowników rozumie oznaczenia SAE i zakresy lepkości z niego wynikające, trudność jest wtedy, gdy ktoś twierdzi że dane SAE jest lepsze od drugiego. Jak tu sugeruje kolega:Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaZbyt lepki może być i 5w40. Zresztą wg mnie niezgodny z zaleceniami producenta.
Rozważanie lepkości jednego SAE nad drugim jest uzasadnione tylko wtedy gdy wiemy o czym mówi SAE, a sae nie mówi o niczym innym jak o lepkości w danej temperaturze zewnętrznej. Jeśli SAE jest zgodne z warunkami temperatury otoczenia to nie ma znaczenia jaką tabelkę SAE zamieszczono w Instrukcji. SAE istnieje od "zawsze" nic się nie zmieniło definicja była i jest taka sama.
SAE dobieramy do warunków klimatu w jakim jest użytkowany silnik i tyle. Ważniejszą kwestią jest Jakość oleju w sensie jego wymagań.
Wszystkie oleje o lepkości 5W-40 spełniają wymagania Hondy w zakresie SAE.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment