Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
ale mamy to już w każdym wątku.
Czytać po polsku to warunek konieczny lecz niewystarczający, trzeba rozumieć co tam napisano. Dla Ciebie musi być napisane, ok rozumiem, tak do tego podchodzisz. Nie insertuje Cię SAE bo nie rozumiesz zasad SAE.
W takim razie jak interpretujesz Wymaganie w którym pisze:
"uzywać ogólnie dostępnego oleju silnikowego o odpowiedniej lepkości dla temperatury otoczenia zgodnie z tabelą obok" - przepisałem to ze skanu.
rozumiem że wg Ciebie ogólnodostępny to SAE 0W20. ( w instrukcji pisze też że nie może być iny jak OEM oW-20< wiec jak??)
rozumiem że wg Ciebie odpowiednia lepkość do temperatury otoczenia to 0W-20?
Dla kogo są te informacje?
Napisz mi definicję "odpowiedniej lepkości"? co to jest wg Ciebie? i "ogólnie dostępny olej" - co to jest wg Ciebie?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
tabela nie jest Wymaganiem, musisz to też zaakceptować. Tabela to informacja - nie wymaganie!
SAE ma być nie wg wymogów producenta, a wg temperatury otoczenia! Zrozum to w końcu. Przecież czytamy tę samą Instrukcję.
... a definicje z instrukcji mi podasz? "odpowiedniej lepkości"? co to jest wg Ciebie? i "ogólnie dostępny olej"... spróbuj.
Skoro było by tak jak mówisz to proszę znajdź mi olej o SAE 0W-20 i Normie ACEA A3, chętnie obejrzę taki.
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaTabela obok przewiduje SAE od 0w20 do 5w30 (oraz 10w30). SAE ma być wg wymogów producenta.
to jak to wytłumaczysz?Last edited by rambo7; 05-06-2018, 12:44.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
0W0-20 z A3 nie ma? no ja wiem że nie madlatego wziąłem sobie taki dobór ..bo dlaczego nie ?
, a no widzisz, a w instrukcji wynika że jest. I jak to zrozumieć?
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaTabela obok jest wskazaniem z czego można wybierać..
W Instrukcji jest wyraźna informacja którą pomijasz (być może celowo w tej dyskusji, być może z niewiedzy) której nie bierzesz pod uwagę a jest to WYAMGANIE.
Czyli wymaganie masz w nosie, a w zamian za to lepiej pasuje Ci tabelka.
Najpierw musisz być zgodny z Wymaganiem. Wymaganie jest obowiązkowe: "stosować (...) o lepkości właściwej dla temperatury otoczenia". To jest Wymaganie.
Tabelka SAE zawiera wykresy.
Tabelka nie jest Wymaganiem i nigdy nie była. Tabelka to informacja dla użytkownika, (tego najmniej ogarniętego) który nie zna zakresów SAE. Zakresy SAE są znane od 50 lat na ich podstawie dobieramy olej odpoiwedni dla warunków otoczenia - aby spełnić wymaganie Producenta. Producent nie mówi w żadnej Instrukcji pozach chyba Ferrafi Testarossa jaki jedyny zakres SAE jest wymagany. I tam pisze wprost stosować wyłącznie SAE 5W-40.
Natomiast w pozostałych samochodach wszelkiej maści wielkoprodukcyjnych jak Civic jest informacja:
" o odpowiedniej lepkości"? co to jest wg Ciebie? i "ogólnie dostępny olej" ... dlaczego to pomijasz? - a jest to Wymaganie! dla kogo jest ta informacja? ...czy nie zastanowiłeś się żę to jest w sprzeczności z tym co podajesz? ..wolisz pominąć?, rozumiem, tak to traktujesz.
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaŻeby było ciekawiej nad tabelą jest wymóg jakościowy API - SM lub wyższy
Co to jest API? Norma. Jaki w Europie jest odpowiednik dla tej Normy? ACEA.
Co do tego ma SAE?
Czemu mieszasz wymaganie lepkościowe - które nie jest Normą! z wymaganiem Jakościowym? ...nie no, jak nie rozumiesz to tak można gadać w kółko.
Przecież samochód to twój nie pierwszy w życiu? ...a piszesz jak byś pierwszy raz w życiu się dowiedział że Lepkość to nie Norma, a Norma to nie Lepkość.
Jeszcze raz, Twoja Insttrukcja jak i innych użytkowników jest taka sama, jest to zbiór informacji z których użytkownik ma dokonac wyboru, doboru oleju.
Wykonuje w tym zakresie 2 analizy i dobiera odpowiednio:
1. Wybór Normy ACEA z kategorii A3, A5. - to są wszystkie Normy jakie są na świecie.
2. Wybór lepkości odpowiedni dla otoczenia wg SAE. - SAE wszystkie jakie są na świecie plus nowość ekonomiczna olej specjalny - zaprojektowany dla ściśle określonego celu - doczytaj w Instrukcji do jakiego celu został zaprojektowany.
.. i to wszystko.
To nie jest trudne, nie spłaszczaj wyboru oleju do poziomu (no nie chcę tu napuszać) ... niezorientowanego.Last edited by rambo7; 05-06-2018, 13:12.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Żeby dolać oliwy do tejże fascynującej podróży w świat smarowideł silnikowych to dodam, że instrukcja informuje, że standard ACEA ma być np. A3/B3 a na moim oleju 5W50 mam napisane jak byk że spełnia A3/B3 to co mam w tym przypadku zrobić, wg książki można stosować szeroki wachlarz norm A1/3/5 czytaj dalej także lepkości oleju 5W50 je spełnia i jest OK? a instrukcja nie wymienia 5W50 wcale.
Ale stosuję go i silnik pracuje świetnie w upały. Co wy na to. Norma nie lepkość tylko zbiór lepkości, a API jest bardzo ogólne bo przedstawia jeszcze większy obszar olejów produkowanych z każdą literką API:S;G/L/M/N coraz to wyżej dla bardziej współczesnych silników albo okresów produkcyjnych.
https://www.api.org/products-and-ser...s#tab_gasolineLast edited by rat4; 05-06-2018, 13:06.4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
Instrukcja daje wybór - można lać wg tabeli klasyfikacja lepkościowa SAE od 0w20 do 10w30. Klasygikacja jakościowa ACEA A1, A3, A5. To trzeba czytać łącznie, a nie wybierać to co się aktualnie bardziej podoba. Dodatkowo jeszcze klasyfikacja jakościowa API.
O czym informuje użytkownika klasa lepkości SAE? Lepkość niskotemperaturowa rozruchowa; pompowalność; lepkość kinematyczna (w 100 st.C); lepkość dynamiczna (w 150 st.C). Sprowadzanie informacji zawartych w klasie lepkości SAE do kwestii związanej z temperaturą otoczenia to duże spłycanie tematu.Last edited by degenerat; 05-06-2018, 14:18.
Comment
-
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postamożna lać wg tabeli klasyfikacja lepkościowa SAE
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaTo trzeba czytać łącznie, a nie wybierać to co się aktualnie bardziej podoba
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaDodatkowo jeszcze klasyfikacja jakościowa API.
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaSprowadzanie informacji zawartych w klasie lepkości SAE do kwestii związanej z temperaturą otoczenia to duże spłycanie tematuKierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez degenerat Zobacz postaTo trzeba czytać łącznie, a nie wybierać to co się aktualnie bardziej podoba. Dodatkowo jeszcze klasyfikacja jakościowa API.
Normy API są w instrukcji wymienione tylko dla wersji spoza Europy. Więc nas w ogóle nie dotyczą.
Dla wersji europejskich są:
A1/B1 (bez systemu przypomniannia o przeglądzie) oraz A3/B3, A5/B5 (dla wszystkich)
I olej ma być dobrany odpowiednio do temperatury otoczenia, co już rambo7 podkreślił wyżej.
Natomiast te wszystkie stwierdzenia, że olej 0W-20 bądź "stosować oryginalny olej silnikowy Honda" (bo też przecież takie zdanie jest w instrukcji) to przecież są tylko marketingowe chwyty mające zachęcić człowieka do kupna drogiego oleju w ASO i wynikające z globalnych "eko-trendów".
Trochę poczytać, trochę zdrowego rozsądku i można lać praktycznie co się chce (a już na pewno pilnować ASO, żeby nie lali Castrola ACEA C3)
Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC
Comment
-
Zamieszczone przez Slinger Zobacz posta(a już na pewno pilnować ASO, żeby nie lali Castrola ACEA C3 )Mowa oczywiście o autach z silnikiem benzynowym.
Po za tym w instrukcji pisze wyraźnie, że olej 0W20 został stworzony w celu oszczędności paliwa. Czyli nie jest to panaceum na wszystkie okazje.
Comment
-
Czytamy:
Z wyjątkiem wersji europejskiej bez systemu przypominania o przeglądzie
- oryginalny olej silnikowy Honda
- Olej w klasie jakościowej SM (wg API) lub wyższej, obniżający zużycie paliwa
Stosować oryginalny olej silnikowy Honda lub inny ogólnie dostępny olej silnikowy o lepkości według SAE właściwej dla temperatury otoczenia jak pokazano obok.
A obok jest tabela i wymienia oleje od 0w20 do 10w30. Jakby Honda chciała by stosowano inne to by je wymieniła w tabeli (tak jak w starszych instrukcjach lub Type R).
Nie ma 0w20 A3 ale jest A5 więc wszystko się zgadza.
Comment
-
Degenerat nie upieraj się tylko słuchaj kolegów, zaczynsz od początku wątek olejowy.. Te zapisy w instrukcji rozgryzalismy jakiś czas temu, dosłownie zdanie po zdaniu, przez kilkanaście stron, wszystko poukładaliśmy w ładną, logiczną całość. Kolega Rambo ma racje, z jego racją zgadzam się ja i nie tylko ja, ale wielu, wielu pozostałych Kolegów. Nie próbuj nawet przekonywać do swoich racji bo to nic nie da, po prostu jesteś w błędzie, ten temat został dawno zamkniety. Albo go kupujesz albo nie, to już twoja sprawa. Pozdro!
Comment
Comment