Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
    to takie ciśnienie było i takie napięcie że kilku bany dostało bo nie potrafili utrzymać nerwów na wodzy, kilku spać nie mogło, a wątek był tak emocjonalny że żarówki u mnie w domu same świeciły takie napięcie było
    No ja dostałem bany hehe....Przez te forum próbuje moich kolegów w pracy nauczyć dobierać odpowiedni olej do silnika, jednego mi się udało i już C3 do benzyny nie leje, pozostało jeszcze dwóch, którzy stosują 5w30 C3 w focusie 1,6 i jaris 1,3. Nie mogę ich przekonać, jest dobrze więc nie będą kombinować, tłumaczę im, walę młotem po głowie a oni swoje, że ich to nie obchodzi.

Comment

• Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
      pozostało jeszcze dwóch, którzy stosują 5w30 C3 w focusie 1,6 i jaris 1,3. Nie mogę ich przekonać, jest dobrze więc nie będą kombinować, tłumaczę im, walę młotem po głowie a oni swoje, że ich to nie obchodzi.
      I mają rację,jeździ,to niech jeździ,nie interesuj się tym. Nic na siłę, pamiętaj że na mobbing w pracy i walenie młotem po głowie jest paragraf

Comment

• Bardzo mądre podejście.
        Ja zrobiłem podobnie. Przedstawiłem swoje zdanie na temat oleju, warunków, ciężaru obuwia itd. Tyle. Szkoda prądu
        W sumie dobrze, że ludzie używają innych olejów - darmowa, cenna obserwacja.
        Wiadomo od kogo nie kupować auta.
        Last edited by roar; 03-03-2018, 16:44.

Comment

• Widz, że sami macie ochotę, na małą sprzeczkę, bo na forum marazm zawitał

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          ... to może w końcu będziesz Tą osobą, która odpowie nam tutaj na pytanie które nurtuje nas "od wieków".. -
          Który olej będzie lepszy do naszej Hondy, 0W20 ACEA A5 czy 5W40 ACEA A3 ? Jak to jest z tą "lepszością" w tym przypadku ?
          Nie odpowiem, bo taka odpowiedź nie istnieje.
          Dzisiaj rano wyjechałem samochodem i zrobiłem 7, czy 8km na 5 razy. SIlnik był wiec niedogrzany.
          Temperatura w garażu -5*C, na POLU (jestem z Podkarpacie, wiec nie wychodzimy tutaj na dwór ) -17*C.
          Jaki olej w takich warunkach bdzie "lepszy"?
          Ja ostatnio chyba w czwartek wracając z pracy wyprzedzałem 2 TIR'y i podkreciłem silnik powyżej 4500 obr, potem redukcja na IV i tak do 150 km/h.
          Pamitaj, że 70-80% zużycia silnika ma miejsce podczas jego uruchamiania, a olej podczas "krecenia sie wokół komina" ma 50-70*C
          Jaki olej lepszy do takiej jazdy?

Natomiast mnie bardziej interesuje o ile zużycie panewek/krzywek/VTEC'a bdzie wieksze przy oleju 0w20 niż 5w40 na dystansie, powiedzmy 30 tys km w obydwóch przypadkach eksploatacji samochodu.
          Jeżeli 40'ka zużyje panewkę o 0,06mm, a 20'ka o 0,07 mm przy normie max 0,1mm, to nie wiem, czy jest sens spierać sie, który olej lepszy.
          I to jest właśnie ta cenna wiedza, która pozwala stwierdzić, że 40ka owszem lepsza, ale generalnie to bez większego znaczenia co wlejesz i tak nie ma to większego znaczenia, a silnik i tak przeżyje te 250 tys km (ja w 7 lat 160 tys km zrobiłem).
          Lub dokładnie odwrotnie - lej tylko 40'ke A3/B3/C3 bo A5/B5 wykończą silnik po około 80-100 tys km.

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          ...
          Co do Opla, oni się kierują tym samym co Honda tylko są bardziej radykalni w lobbowaniu,

to jest celowe, przemyślane działanie określonych grup lobbystów środowiskowych.
          Tak naprawdę spokojnie możesz nalać do silnika benzynowego Opla dokładnie to samo co wymaga Honda, jeszcze nikt nie popsuł żadnego silnika stosując olej wytrzymałościowy.
          W ostatnim czasie Niemcy, robią fatalne silniki, bo nie potrafią robić już dobrych silników co pala mało więc się ratują substytutami olejowymi i liczą na to że może to będzie mniej kopcić, może mniej zanieczyszczać, mniej smrodzić itd.
          Co do Opla, to oni dai 4 litery i spartolili konstrukcje silnika, przez co były przypadki, również w PL uszkodzeń tłoka przez wystpowanie spalania stukowego (właściwie to LSPI).
          W połowie 2-16r poprawili smarowanie pierwszego cylindra, konstrukcje tłoków i pewnie coś w sofcie grzebneli.
          Do tego zaczeli zalecać TYLKO Dexos1, który wg specyfikacji ma własności gaszące płomień.
          Poczytaj zalecenia Motula:

Comment

• lepiej bedzie jak ten watek zostanie na temat opinii o zastosowanych konkretnych olejach.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Które oleje są najczęściej podrabiane, tzn. jakiej firmy ?

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                Które oleje są najczęściej podrabiane, tzn. jakiej firmy ?
                Nie ma takiej statystyki. Można się tylko domyślać, że te których najwięcej można łatwo sprzedać-podrabianie musi się opłacać.
                Można się tylko domyślać, że to Castrol, mobil, shell, ale jak jest naprawdę, nie wiadomo.

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                  Które oleje są najczęściej podrabiane, tzn. jakiej firmy ?
                  nie wiem czy takie pytania mają sens w tym wątku?
                  w jaki sposób ustalisz wiarygodność tej informacji (odpowiedzi). Utarło się że ... Castrol , ok, to weź teraz to ustal, gdzie trafisz na taki olej i masz na to dowody. Poinformuj siedzibę Castrola i policję. Zobaczysz co zrobią z tym rzemieślnikiem.
                  Powiem szczerze że ja jeszcze nie spotkałem się z podróbami w polsce, może wynika to z tego że kupuję z wiarygodnych źródeł. Nie kupowałem nigdy oleju na giełdzie czy targowisku.
                  Ma ktoś wiedzę gdzie sprzedają w PL podróbki? konkretnie... kto i gdzie, adres, telefon nazwa firmy?

Jak zejdziemy mocno z tematu, to znowu będą pytania o olej.
                  Last edited by rambo7; 05-03-2018, 09:16.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                    Jak zejdziemy mocno z tematu, to znowu będą pytania o olej.
                    Dobra, to nie schodzimy. Niedługo zamierzam zmienić olej i zastanawiam się nad przejściem z obecnego Shell 5w40 na Valvoline 5w40 taki jak tu:

Ma ktoś doświadczenie z tym olejem ?

Comment

• Valvoline max life 5w40 bardzo dobrze sprawdza się w zmęczonych silnikach...

Comment

• Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                        Valvoline max life 5w40 bardzo dobrze sprawdza się w zmęczonych silnikach...
                        To mój może się już trochę zmęczył z powodu lpg Przebieg 110 tyś. km, w tym czterdzieści kilka tyś. z instalacją.

Comment

• Więc jak najbardziej ok. Valvoline obniżyło koszty i ten olej jak go kupowałem 4 lata temu kosztował o 20 zł więcej. Ciekawe czy to nie obniżyło jego jakości.

Comment

• Żeby mieć kartę charakterystyki tą z przed 4 lat, to można by było porównać Ogólnie cała seria olejów Valvo potaniała... Może mają większy popyt w porównaniu do tego co było parę lat temu i obniżyli ceny.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

• No właśnie chciałem się spytać jak to jest z tymi olejami do silników z dużym przebiegiem. Bo mam samochód już z 1,5 roku i nalatane 55kkm i jak dobije do 100kkm( taki jest wskazany przebieg do silników z dużym przebiegiem) to lepiej dla silnika zmienić olej do silników z dużym przebiegiem czy pozostać na tym co leje Valvoline synpower 5 w30 ?

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
                              MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

• Krokiew, jaki duży przebieg? 100tkm to dopiero dobrze dotarty. Czy w instrukcji masz napisane, że po przekroczeniu 100tkm trzeba zmienić olej? Producent zaleca konkretny i taki ma być lany do końca. Jeśli pojawiają się wycieki to nie zmieniasz oleju na gęstszy tylko naprawiasz wycieki.

>>> Mój Tourer <<<

Comment

Working...
                                X