Zamieszczone przez rambo7
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postapozostało jeszcze dwóch, którzy stosują 5w30 C3 w focusie 1,6 i jaris 1,3. Nie mogę ich przekonać, jest dobrze więc nie będą kombinować, tłumaczę im, walę młotem po głowie a oni swoje, że ich to nie obchodzi.
Comment
-
Bardzo mądre podejście.
Ja zrobiłem podobnie. Przedstawiłem swoje zdanie na temat oleju, warunków, ciężaru obuwia itd. Tyle. Szkoda prądu
W sumie dobrze, że ludzie używają innych olejów - darmowa, cenna obserwacja.
Wiadomo od kogo nie kupować auta.Last edited by roar; 03-03-2018, 16:44.
Comment
-
Widz, że sami macie ochotę, na małą sprzeczkę, bo na forum marazm zawitał
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta... to może w końcu będziesz Tą osobą, która odpowie nam tutaj na pytanie które nurtuje nas "od wieków".. -
Który olej będzie lepszy do naszej Hondy, 0W20 ACEA A5 czy 5W40 ACEA A3 ? Jak to jest z tą "lepszością" w tym przypadku ?
Dzisiaj rano wyjechałem samochodem i zrobiłem 7, czy 8km na 5 razy. SIlnik był wiec niedogrzany.
Temperatura w garażu -5*C, na POLU (jestem z Podkarpacie, wiec nie wychodzimy tutaj na dwór) -17*C.
Jaki olej w takich warunkach bdzie "lepszy"?
Ja ostatnio chyba w czwartek wracając z pracy wyprzedzałem 2 TIR'y i podkreciłem silnik powyżej 4500 obr, potem redukcja na IV i tak do 150 km/h.
Pamitaj, że 70-80% zużycia silnika ma miejsce podczas jego uruchamiania, a olej podczas "krecenia sie wokół komina" ma 50-70*C
Jaki olej lepszy do takiej jazdy?
Natomiast mnie bardziej interesuje o ile zużycie panewek/krzywek/VTEC'a bdzie wieksze przy oleju 0w20 niż 5w40 na dystansie, powiedzmy 30 tys km w obydwóch przypadkach eksploatacji samochodu.
Jeżeli 40'ka zużyje panewkę o 0,06mm, a 20'ka o 0,07 mm przy normie max 0,1mm, to nie wiem, czy jest sens spierać sie, który olej lepszy.
I to jest właśnie ta cenna wiedza, która pozwala stwierdzić, że 40ka owszem lepsza, ale generalnie to bez większego znaczenia co wlejesz i tak nie ma to większego znaczenia, a silnik i tak przeżyje te 250 tys km (ja w 7 lat 160 tys km zrobiłem).
Lub dokładnie odwrotnie - lej tylko 40'ke A3/B3/C3 bo A5/B5 wykończą silnik po około 80-100 tys km.
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta...
Co do Opla, oni się kierują tym samym co Honda tylko są bardziej radykalni w lobbowaniu,
to jest celowe, przemyślane działanie określonych grup lobbystów środowiskowych.
Tak naprawdę spokojnie możesz nalać do silnika benzynowego Opla dokładnie to samo co wymaga Honda, jeszcze nikt nie popsuł żadnego silnika stosując olej wytrzymałościowy.
W ostatnim czasie Niemcy, robią fatalne silniki, bo nie potrafią robić już dobrych silników co pala mało więc się ratują substytutami olejowymi i liczą na to że może to będzie mniej kopcić, może mniej zanieczyszczać, mniej smrodzić itd.
W połowie 2-16r poprawili smarowanie pierwszego cylindra, konstrukcje tłoków i pewnie coś w sofcie grzebneli.
Do tego zaczeli zalecać TYLKO Dexos1, który wg specyfikacji ma własności gaszące płomień.
Poczytaj zalecenia Motula:
Comment
-
Zamieszczone przez arkan Zobacz postaKtóre oleje są najczęściej podrabiane, tzn. jakiej firmy ?
Można się tylko domyślać, że to Castrol, mobil, shell, ale jak jest naprawdę, nie wiadomo.
Comment
-
Zamieszczone przez arkan Zobacz postaKtóre oleje są najczęściej podrabiane, tzn. jakiej firmy ?
w jaki sposób ustalisz wiarygodność tej informacji (odpowiedzi). Utarło się że ... Castrol, ok, to weź teraz to ustal, gdzie trafisz na taki olej i masz na to dowody. Poinformuj siedzibę Castrola i policję. Zobaczysz co zrobią z tym rzemieślnikiem.
Powiem szczerze że ja jeszcze nie spotkałem się z podróbami w polsce, może wynika to z tego że kupuję z wiarygodnych źródeł. Nie kupowałem nigdy oleju na giełdzie czy targowisku.
Ma ktoś wiedzę gdzie sprzedają w PL podróbki? konkretnie... kto i gdzie, adres, telefon nazwa firmy?
Jak zejdziemy mocno z tematu, to znowu będą pytania o olej.Last edited by rambo7; 05-03-2018, 09:16.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaJak zejdziemy mocno z tematu, to znowu będą pytania o olej.
Ma ktoś doświadczenie z tym olejem ?
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaValvoline max life 5w40 bardzo dobrze sprawdza się w zmęczonych silnikach...Przebieg 110 tyś. km, w tym czterdzieści kilka tyś. z instalacją.
Comment
-
Żeby mieć kartę charakterystyki tą z przed 4 lat, to można by było porównaćOgólnie cała seria olejów Valvo potaniała... Może mają większy popyt w porównaniu do tego co było parę lat temu i obniżyli ceny.
Comment
-
No właśnie chciałem się spytać jak to jest z tymi olejami do silników z dużym przebiegiem. Bo mam samochód już z 1,5 roku i nalatane 55kkm i jak dobije do 100kkm( taki jest wskazany przebieg do silników z dużym przebiegiem) to lepiej dla silnika zmienić olej do silników z dużym przebiegiem czy pozostać na tym co leje Valvoline synpower 5 w30 ?
Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Krokiew, jaki duży przebieg? 100tkm to dopiero dobrze dotarty. Czy w instrukcji masz napisane, że po przekroczeniu 100tkm trzeba zmienić olej? Producent zaleca konkretny i taki ma być lany do końca. Jeśli pojawiają się wycieki to nie zmieniasz oleju na gęstszy tylko naprawiasz wycieki.
Comment
Comment