Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
snake... ale Ty wykończysz nas tym pytaniem.....
Zamieszczone przez snake9999 Zobacz postaktóry z tych jest nalepszy?
Podaj definicję "najlepszości" ? co to oznacza dla Ciebie "najlepszy" ?
Dla niektórych najlepszy to olej specjalny do oszczędzania paliwa i jazdy w trybie EKON. Dla Flot najlepszy to ten co przynosi zyski i nie trzeba za często jechać na wymianę... każdy dziś może dobrać olej dla siebie dla swoich warunków i temperatury otoczenia. No to jest elementarz Instrukcji Obsługi z zakresu wyboru oleju.
Matko zlituj się ... otwieram pierwszy link .... Zdanie Snake ! ...otwieraj instrukcję - odszukaj WYMAGANYCH olejów dla Hondy z Norm ACEA i odczytaj czy są zgodne z Normami wypisanymi na tym oleju w pierwszym linku.
Widać? ... powiedz czy to jest olej do Hondy??? (nikt nie podpowiada ...snake odpowiada sobie na pytanie. Zobaczymy jakie będzie miał wnioski i jak zrozumiał Instrukcję).
Jakieś durnowate fora nie mogą być wyznacznikiem "najlepszości", snake Ty musisz wiedzieć - zrozumieć co jest najlepsze.
edit:
Snake, ja w Ciebie wierzę, czytaj co tam napisano... nie poddawaj się!Last edited by rambo7; 08-01-2018, 19:32.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaLukas czemu chcesz zmienić LM?
Poza tym, Ravenol jest dostępny w 4L opakowaniu, a do R18 wchodzi 3,7-3,8L
Karta charakterystyki:
https://www.ravenol.de/uploads/tx_ra...SAE_0W30_1.pdf
Characteristics Unit Data Audit
Density at 20°C kg/m³ 843 EN ISO 12185
Viscosity at 100°C mm²/s 12,0 DIN 51 562
Viscosity at 40°C mm²/s 68,6 DIN 51 562
Viscosity index VI 173 DIN ISO 2909
HTHS at 150°C mPa*s 3,57 ASTM D5481
CCS Viscosity at -35°C mPa*s 5580 ASTM D5293
Low Temp. Pumping viscosity (MRV) at -40°C mPa*s 17.400 ASTM D4684
Pourpoint °C -60 DIN ISO 3016
Noack Volatility % 7,7 ASTM D5800/b
Flash point (COC) °C 236 DIN ISO 2592
TBN mg KOH/g 10,5 ASTM D2896
Sulphated ash %wt. 1,1 DIN 51 575
Zamieszczone przez Leśny Władek Zobacz postaNo właśnie Lukas, dlaczego chcesz zmienić tak świetny olej (LM 0W30 A3) ktory jest "prawdziwym" full syntetykiem, ktory przez to ma świetne parametry na inny?
MSDS LM: https://sichdatonline.chemical-check...01-2017_PL.pdf
MSDS Ravenol: https://drive.google.com/file/d/1m5M...hqo4Lupvr/view
Zamieszczone przez chromaticall Zobacz postaPo co 0W? Nie ma to uzasadnienia ani w temperaturze otoczenia ani w oczekiwanej pracy silnika.
Może odwróćmy pytanie, jakie zalety daje stosowanie 5W? Nie piszcie proszę, że wyższa lepkość = większa ochrona, to było modne w latach 90.
Comment
-
Zamieszczone przez Lukas Zobacz postaNie piszcie proszę, że wyższa lepkość = większa ochrona, to było modne w latach 90.
snake, czekam.
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Lukas tak myślałem, że chodzi o ten NoackJa LM kupuję w litrówkach 4 szt. i przy przebiegu 15tys.km od wymiany do wymiany, starcza mi to na styk, te 200ml zostaje mi na dolewki... LM ma bardzo dobrą niską lepkość (Viscosity at 100°C mm²/s -11) przy dobrym HTHS >3,5. Ciężko o taki drugi olej
A co za firma ten Ravenol, żeby na podróby nie trafić.. może też bym się skusił. Rambo ale jednak lepkość oleju 0W w temp. np. -5st.C będzie trochę mniejsza w porównaniu do 5W, czyli zawsze jednak ten pierwszy, będzie trochę szybciej płynął w tych wszystkich kanalikach silnika... Przynajmniej tak by wynikało w teorii z liczb
Last edited by Grzechu; 08-01-2018, 20:06.
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaW kwestii SAE (bo o tym mowa) nie zmieniło się do dzisiaj 2018 roku nic. W latach '90 to nie było tak szerokiej gamy ACEA, to jest klu sprawy. SAE 0W i 5W w warunkach polskich pompują się identycznie SAE 0W ~42stC / SAE 5W ~35stC ... gdzie osiągamy takie temp w PL? ja sobie nie przypominam Suwałki?, Gołdap? może Lutowiska? tak z 1 tydzień w roku ale jakieś 17 lat temu?
snake, czekam.
Podsumowując, podczas rozruchu 0W będzie lepszy, szybciej zacznie efektywnie smarować silnik (prawdopodobnie mówimy tu o milisekundach, ale pomnóż to przez 50000+ startów). W temperaturze operacyjnej - te oleje powinny zachowywać się tak samo (oczywiście przy założeniu, że porównujemy oleje spełniające tą samą normę ACEA).
Z mojej perspektywy nie widzę powodów do stosowania 5W poza względami ekonomicznymi. Jeśli się mylę to bardzo proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaA co za firma ten Ravenol, żeby na podróby nie trafić.. może też bym się skusił
https://www.ravenol.pl/content/4-o-nasLast edited by Lukas; 08-01-2018, 20:30.
Comment
-
Podpisuję się obiema rękoma pod postem Grzecha. Uważam dokladnie tak samo. Mimo wszystko do mnie minimalnie lepiej "przemawia" LM. Oba oleje to Top of the top. Jaki się nie wybierze to jest doskonały wybór i trudno (lub wręcz niemożliwe) o lepszy.
Ja też nie widzę przewagi 5W nad 0W.
P.s.
Dzieki Rambo i jego "krucjacie" wiem o czym piszę
Comment
-
Grzechu, Ravenol to dobra niemiecka firma. Piszą, który olej jest pełnym syntetykiem, a który w technologi syntycznej. Ten o którym piszemy jest na tyle pełny, że mogą to napisać na bańce. Ma dość normalną cenę i bańkę 4l, czyli super.
To marka u nas niszowa, więc mała szansa trafienia podróby. Sprzedaje je zaledwie kilka firm, posiadających sklepy stacjonarne.
Podają wszelkie dane m.in. CCS, MRV, HTHS, Noack i TBN. Są transparentni.
Zresztą najważniejsza jest regularna wymiana, nie przeginanie z ASS i nie gonienie auta na zimnym silniku.
Comment
-
Zamieszczone przez Lukas Zobacz postaAle w temperaturze operacyjnej 0W40 będzie miał podobną lepkość do 5W40.
Podsumowując, podczas rozruchu 0W będzie lepszy, szybciej zacznie efektywnie smarować silnik (prawdopodobnie mówimy tu o milisekundach, ale pomnóż to przez 50000+ startów).
Comment
-
Zamieszczone przez chromaticall Zobacz postaAle tu właśnie o to chodzi. Popatrz na przebieg kolegi. Kiedy on zrobi te 50000+ zimnych startów? Samochodu już nie będzie a silnik będzie nadal OK. O ile nie zabiła go ta brakującą wymiana oleju rok temu... Ale tego teraz się nie dowiemy. Dlatego do takiej jazdy ja tam bym lał 5W. Pomijając aspekt ekonomiczny
W ramach ciekawostek to gdzieś wyczytałem, że rozrusznik jest w IX-gen zaprojektowany na 250 000 startów, po tej ilości start-stop przestaje działać.
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postasnake... ale Ty wykończysz nas tym pytaniem.....
jak mam podać który jest najlepszy.
Idealna definicja lepszości
Snake, tak na poważnie to czytaj czytaj czytaj. Polub swoje auto i daj mu siebie lubić. Dbaj o nie. Jest naprawdę fajne.
Trafiłeś rodzynek, bo 3,5 tys przebiegu to hmmm zero.
Póki nie zmienisznoleju i filtra to jeździj na Econ (dobry nawyk na zimnym silniku, bo trudniej o przegazowanie), ale zmień szybko. Silnikowi nic się nie stało raczej, ale tą niepewność eliminuj ASAP, będziesz lepiej spał.
No i czytaj... poznasz lepiej swój samochód.
Chłopaki pomogą, ale nie leniwym.Last edited by roar; 08-01-2018, 21:34.
Comment
-
Hej,
Wprawdzie jeżdzę VIII gen ale też przeszedłem z oleju LM 5W40 (pełen syntetyk) na Ravenol 0w40 z dokładnie takich samych powodów co Lukas. Chodzi tu tylko o lepszą płynność (niższą lepkość) oleju zaraz po starcie, gdy silnik jest zimny, tak by było mu lżej...Poza tym niektórzy (np. ja) jeżdżą na bardzo kótkich odcinkach, na ciągle niedogrzanym silniku. Ja potrafię po odpaleniu po nocy jechać tylko odcinek 3-4 km, więc niższa lepkość oleju 0W w temp 40 st.C np. 74,4 mm2/s w stosunku do wartosci lepkości przy 40st.C dla oleju 5W odpowiednio 86 mm2/s napewno ma znaczenie, nawet dla mniejszego spalania...tak uważam.
Oleje Ravenol łatwo sprawdzić pod względem oryginalności na ich stronie.Kazda bańka jest specjalnie znakowana kodami. Trudno to podrobić.
pozd.
dareq
Comment
-
Zamieszczone przez Lukas Zobacz postaMyślę, że 25000 startów jest spokojnie od osiągnięcia.
W ramach ciekawostek to gdzieś wyczytałem, że rozrusznik jest w IX-gen zaprojektowany na 250 000 startów, po tej ilości start-stop przestaje działać.
Start stop przestanie działać. Pytanie, czy rozrusznik nie przestanie
Comment
-
Wy to się znacie ... a biedny snake ..nadal nie wie co ma nalać wpis #781. (liczę że nie naleje oleju C2 ... bo sie załamię i cała moja krucjata pójdzie w.... krzaki). (co do wpisów SAE 0W / 5W, dobra, dobrze, ok, jestem za
).
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Dzięki za podpowiedzi panowie, naprawdę jestem wdzięczny czytam wszystkie posty, tyle że dla osoby która nie przywiązywała wcześniej wagi do oleju tylko szedłem do sklepu kupowałem olej 5W30 i nie patrzałem dalej na resztę parametrów, specyfikacje itp. to co tu piszecie jest dla mnie czarną magią i możecie się śmiać lub nie ale przeanalizujcie sobie te wszystkie posty z mojego punktu czyli prawdziwego laika w tej dziedzinie, czytając to wszystko mam jeszcze większy mętlik w głowie niż miałem, a chodzi mi tylko o olej który przede wszystkim będzie najlepszy dla ochrony silnika, bo chcę by mi auto służyło długo.
Comment
Comment