Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez roar Zobacz posta
    Jest taka firma Xado i syntetyczna linia Luxury Drive. Ktoś słyszał, używał?
    Wydaje mi się, że olej jak każdy inny, ze średniej półki cenowej.. tutaj niżej można zobaczyć jego parametry.. np. Atomic..

Szukając olei o dobrych parametrach to wynalazłem, oprócz swojego (LM 0w30) , jeszcze ten FUCHS TITAN RACE PRO S 5W30, ma super parametry, jest też o SAE 5W40 jak by ktoś chciał.... Tylko, że olej drogi to nie wiem czy warto inwestować jak ktoś jeździ "normalnie"
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
      Jest jednak wiele osób (których nawet nie ma na forum, nie wiedzą, że coś takiego istnieje) które jeżdżą nie przejmując się obrotami, temperaturami czy przebiegiem.
      to jest tragedia... ale tak jest.
      Tyle, że tu są sami miłośnicy Civów i dbają o nie specjalnie.
      ale miłośnikom Opli i innym też chyba o to idzie .
      Wiele osób wyjeżdża z salonu i na pierwszym skrzyżowaniu daje już buta. Czy to odczują?
      no a jak, no weź tu jedź Hondą i nie przypal, bez jaj , no i tak kilka razy, a kupił w lato i jest na polu +36stC.
      Powiem szczerze, że jak kiedyś, w poprzednim tysiącleciu kupowałem auta z drugiej ręki, to niespecjalnie przejmowałem się olejem
      o tym właśnie cała rozprawka "o oleju" . Dobre oleje były i są tylko trzeba wiedzieć do czego są oleje dzisiaj? bo dzisiaj to nie są oleje wyłącznie do ochrony.
      Mamy ludzi co zatrzymali się z wiedzą w latach 80tych i nie było problemu wszystkie oleje były Protection, co by nie kupił i tak był dbd. Priorytety trwałość i Moc KM stąd np. Mercedes 124 czy Honda CRX.
      Mamy ludzi dla nich z definicji im wyższa Norma tym lepszy olej co jest bzdurą. Norma = Wymaganie. Norma to nie jest jakość! (w sensie zajebistość).
      Jak słyszę opowiadania o tym jak na 0W-20 lata po 200km/h no to cóż tylko współczuć potencjalnemu kupcowi tego szrota.
      Nie chciałbym trafić na kogoś
      no i niestety coraz częściej tak jest ... to sie zaczęło już od 7 generacji, jak zaczęto lansować oleje Pro Eko i 0W-30 czy 5W-30. Dziś mija jakieś 12-15 lat i widać po wątkach co się dzieje, jeden z kolegów opisuje że Honda zastosowała "papierowe pierścienie" inny że skiszony projekt a jak zapytałem na czym jeździ to ACEA C3 ..no luuudzie. No i klasyczne czy przejście na 5W-40 pomoże ... ręce opadają. Olej to nie klej! Czemu nie stosował oleju właściwego? ... no z niewiedzy, lub ba z "pseudo wiedzy" wyczytanej gdzieś na forach. O zaleceniach instrukcji obsługi pojęcia zero, ale o PAO srało potrafi zrobić wykład.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

w najbliższym czasie będę zmieniał olej z fabrycznego 0W20 więc zaczołem się interesować tematem.Wczoraj kupiłem Loqui Moly 5W40 ale nie jestem tak do końca przekonany.Dziś znalazłem jescze taki Millers XF Longlife 0W30 i jako że nie bardzo siedze w temacie olejowym może coś doradzicie

Comment

Zamieszczone przez cichy1972 Zobacz posta
          w najbliższym czasie będę zmieniał olej z fabrycznego 0W20 więc zaczołem się interesować tematem.Wczoraj kupiłem Loqui Moly 5W40 ale nie jestem tak do końca przekonany.Dziś znalazłem jescze taki Millers XF Longlife 0W30 i jako że nie bardzo siedze w temacie olejowym może coś doradzicie
          Jest to olej o specyfikacji ACEA A5, czyli olej ECO energy, HTHS poniżej 2,9, a więc jeśli jeździsz delikatnie i nie latasz po autostradach non stop powyżej 140km/h to jest ok. Jest to olej bardziej nastawiony na ochronę środowiska niż silnika. LM 5W40 zalałem teraz w drugim aucie (Corsa D), olej bdb - nie ECO energy.
          Last edited by Grzechu; 25-02-2017, 21:26.
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
            Jest to olej o specyfikacji ACEA A5, czyli olej ECO energy, HTHS poniżej 2,9, a więc jeśli jeździsz delikatnie i nie latasz po autostradach non stop powyżej 140km/h to jest ok. Jest to olej bardziej nastawiony na ochronę środowiska niż silnika. LM 5W40 zalałem teraz w drugim aucie (Corsa D), olej bdb - nie ECO energy.
            Ok.Dzięki bardzo jeszcze się zastanawiam czy zamiast tego 5W40 niw zastosować 5W30

Comment

Ok.Dzięki bardzo jeszcze się zastanawiam czy zamiast tego 5W40 niw zastosować 5W30
              Też miałem taki dylemat, do Corsy wlałem 5W40 bo taki był lany od początku, u siebie wlałem 0W30 o specyfikacji ACEA A3, a więc ochrona silnika i niższe spalanie. Niektórzy koledzy latają na 5W40 i żadnych niepożądanych objawów nie obserwują, ale na 5w40, przynajmniej mi się tak wydaje, spalanie będzie wyższe niż na 0w30 czy 5w30 nie mówiąc już w porównaniu z 0w20.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              Coś na temat olejów..

Comment

No właśnie... Z tym większym spalaniem to trochę kicha. Faktycznie jest chyba nieco więcej ale ile więcej? 0,2 l/100? 0,5 l/100? Załóżmy, że pół litra więcej wychłepce przy podobnej jeździe (ekologiczno - ekonomicznej oczywiście, bo tylko tak możemy porównać 0W20 do innych olejów, zwłaszcza 5W....) Pół litra benzyny kosztuje obecnie 2,50 zł. W skali 1000 km to 25 zł różnicy. No i tu chyba jest źródło prawdy: jak ktoś śmiga dużo, liczy przebiegi roczne w dziesiątkach tysięcy to spalanie może być istotne. Jak ktoś jeździ mało i robi 10.000 rocznie, to nie ma chyba o czym gadać. Spalania większego się nie odczuje, a przynajmniej można śmielej wyjechać na autobahn w nasze coraz częstsze tropiki

Comment

kupiłem Loqui Moly 5W40 ale nie jestem tak do końca przekonany
                  Jeśli to Liqui Moly 5W40 Synthoil High Tech i pojemność 4 litry, a więc nr katalogowy 2194 to masz bardzo dobry olej. Parę osób go używa.
                  Last edited by roar; 26-02-2017, 19:45.

Comment

w najbliższym czasie będę zmieniał olej (...) Wczoraj kupiłem Loqui Moly 5W40 ale nie jestem tak do końca przekonany.Dziś znalazłem jescze taki Millers XF Longlife
                    obawy są wtedy jak użytkownik nie ma pojęcia o oleju, rodzą się niepewności, ale one wynikają z braku wiedzy w temacie.
                    jako że nie bardzo siedze w temacie olejowym może coś doradzicie
                    popatrzcie, mało napisał a jak precyzyjnie.
                    Dlatego jak ktoś czyta Instrukcję napisaną po polsku, ale nie rozumie treści bo tam pisze jak po chińsku, no to umiejętność języka nie zapewnia w cale że zrozumie co czyta. Normalne 90% ludzi tak ma.
                    Potem czytamy na forach o lepszości oleju X nad Y, ale dalej zaciemnienie obrazu jest nadal duże.
                    Przeczytaj wpis #74: https://www.civicforum.pl/showthread...-2016%29/page8
                    sam się określ najpierw (bo tu jasnowidzów niema), gdzie się lokujesz, w jakiej grupie docelowej grupie użytkowników? jak się ulokujesz to już będziesz wiedział czy chcesz LM 5W-40 czy Ekoenergy Longlife 0W-30.
                    Każdy z tych olejów ma określone przeznaczenie to są oleje o różnym przeznaczeniu, nie porównujemy ich ze sobą. Tu nie ma lepszy / gorszy.
                    Dlatego LM 5W-40 możesz porównać do olejów w grupie 5W-40 i wybrać spośród SAE 5W-40.
                    Jeśli lonlajfa 0W-30 to porównaj do grupy olejów spośród eko-energy 0W-30 i wybierz najlepszy.
                    Zanim to zrobisz, najpierw określ się co do warunków, stylu i okoliczności.
                    może coś doradzicie
                    to jest elementarna wiedza, a potem decydujemy w jaki olej (z jakiej grupy) idziemy.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Przeczytaj sobie wątek olejowy - https://www.civicforum.pl/showthread...unktu-widzenia
                      długi dosyć, ale ciekawy. Czyta się jak dobrą sensację Potem już będziesz wiedział co sobie/autku kupić.

Comment

Moja wiedza na temat olejów jest skromna ,zawsze lałem taki jaki nakazywał serwis i tyle ale nigdy to nie był olej z grupy 0W, więc teraz zaczołem mieć wątpliwości i dlatego pytam.samochód uzytkuję w dość specyficzny sposób bo 3 lub 4 razy w miesiącu jadę w trasy od 100 do 500 km w jedną stronę i naprawdę samochód jeżdzi tylko 6 czy 10 dni w miesiącu a resztę czasu stoi na lotniskach.Czasami wypadnie Berlin czy Budapeszt ale to żadko.Styl jazdy mam dość dynamiczny może bardziej niż dość a spalanie nie bardzo mnie interesuje nie jeżdzę dużo więc jak spali 8 czy 10 nie ma to znaczenia.Tak anprawdę to jeszcze nie wiem jaki olej wlać ale jedno wiem już na 100 procent nie będzie to 0W20 i 0W30.Kupilem już 5W40 ale zastanawiam się jeszcze nad 5W30 taki olej lałem przez ostatnie lata do Mazdy 2.0 benzyna i wszystko było ok

Comment

jedno wiem już na 100 procent nie będzie to 0W20 i 0W30.Kupilem już 5W40 ale zastanawiam się jeszcze nad 5W30 taki olej lałem przez ostatnie lata do Mazdy 2.0 benzyna i wszystko było ok
                          Nie, nie.. nie patrz tak na to, olej 0W30 nie jest wcale gorszym olejem od 5W30, jest to bardzo dobry olej ( mowa oczywiście o oleju z grupy ACEA A3) gdyż łączy ze sobą ochronę silnika jak i oszczędność paliwa, temu jest dużo droższy od olei ukierunkowanych tylko w jedną stronę.. W ogóle bym go nie równał z olejem 0w20... Jak widzę napisałeś, że nie zależy ci na spalaniu, a wiec na pewno zależy ci na ochronie silnika, tak więc sam już sobie odpowiedziałeś jaki wlać olej.
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

Sorry, że w tym miejscu piszę, ale kompletnie nie wiem gdzie to wpiąć. Moje pytanie, czy kupilibyście olej z Biedronki SHELL HELIX ULTRA 5W-40 4L ?
                            Link --> https://www.biedronka.pl/pl/product,...ltra-5w-40-4-l
                            Taki sam kupowałem rok temu w motoryzacyjnym sklepie i chwalę sobie w przeciwieństwie do 5W30, ale chodzi o sklep "Biedronka".

Comment

Gdzie jak gdzie, ale w "Biedronce" same świeże produkty Ja bym brał i się nie zastanawiał.

Zamieszczone przez Rocky Zobacz posta
                              chwalę sobie w przeciwieństwie do 5W30
                              A to czemu ?
                              Last edited by Grzechu; 07-03-2017, 18:41.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

Hehe czyli co nie brałbyś? Na opakowaniu piszę "Made in Germany", czyli to samo co w Tesco.

Comment

Working...
                                X