Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
    A w porównaniu do Shella 5w40 ?
    Bardzo dobry olej, jeden z popularniejszych wśród forumowiczów (https://www.civicforum.pl/showthread...850#post368850 ) Też go kiedyś chciałem kupić ale stanęło na Liqui Moly.

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
    Trudno, będę musiał się oprzeć na bagnecie i wierze,że filtr został wymieniony.
    Sprawdziłem dziś dokładnie i za dnia bagnet - jest nalane tak jak powinno być, tak w okolicach 3/4 miarki. Zwracam honor Jestem bardzo ciekawy jak będzie się sprawował ten olej. Poprzedni LM 5/40 był dolany raz - ok. 8000 km po wymianie dolano ok 100 ml.

Comment

• Zbliża mi się wielkimi krokami pierwsza wymiana oleju. Tak czytam i czytam i jedyne, co wiem to to, że chcę oliwę w ACEA A3 5w40 lub ewentualnie jakąś dobrą 0w40. Tylko co wziąć z tej plejady Motul, LM, Valvoline, Mobil, Shell?
      W firmowej Corolli E12T od nowości zalewany był Castrol SLX/EDGE. Dzisiaj ma prawie 200tyś przejechane na tym niby słabym oleju, a silnik bierze między wymianami ze 100-200ml tak jak na początku i nie ma oznak/nie czuć żeby miał dość. Więc może Castrol nie jest taki najgorszy?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez WR01 Zobacz posta
        Zbliża mi się wielkimi krokami pierwsza wymiana oleju. Tak czytam i czytam i jedyne, co wiem to to, że chcę oliwę w ACEA A3 5w40 lub ewentualnie jakąś dobrą 0w40. Tylko co wziąć z tej plejady Motul, LM, Valvoline, Mobil, Shell?
        W firmowej Corolli E12T od nowości zalewany był Castrol SLX/EDGE. Dzisiaj ma prawie 200tyś przejechane na tym niby słabym oleju, a silnik bierze między wymianami ze 100-200ml tak jak na początku i nie ma oznak/nie czuć żeby miał dość. Więc może Castrol nie jest taki najgorszy?

Jak się zbliża WIELKIMI krokami PIERWSZA wymiana olej zalej co kolwiek oby było zgodne z normami w książce serwisowej. A jeżeli chodzi o firmę to sobie wybierz w zależności jak gruby portfel masz. Ja leje Valvoline i już za mną 3 czy 4 wymiana oleju, czy dobry, tani, drogi, nie wiem. Auto jeździ bez problemu. Naprawdę z twoimi przebiegami to nie ma znaczenia oby się z książką zgadzało.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
        MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

• Zamieszczone przez WR01 Zobacz posta
          chcę oliwę w ACEA A3 5w40 lub ewentualnie jakąś dobrą 0w40. Tylko co wziąć z tej plejady Motul, LM, Valvoline, Mobil, Shell?
          Właśnie z tego powodu został utworzony wątek:
          Na jakich olejach jeździł/jeździ nasz Civic IX.

i tam są informacje na czym jeżdżą nasi forumowicze. Kierują się różnymi kryteriami, (eko i nieeko) ale jeśli już widzę, wiesz na jaki rodzaj oleju jesteś zdeklarowany to na pewno coś dobierzesz. W obecnych warunkach - rozpoczęła się zima i jeszcze się nie rozkręciła, to sugerowałbym SAE 0W-40. Marka nie ma znaczenia może być i Castrol tyle że Castrol najczęściej lansuje oleje do Diesli z DPF o Normie ACEA C3 - dlatego się pilnuj! - bo to jest olej niedopuszczony przez Hondę. Szukaj Castrola EDGE Titanium FST 0W-40 A3/B4.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            Właśnie z tego powodu został utworzony wątek:
            Na jakich olejach jeździł/jeździ nasz Civic IX.

i tam są informacje na czym jeżdżą nasi forumowicze. Kierują się różnymi kryteriami, (eko i nieeko) ale jeśli już widzę, wiesz na jaki rodzaj oleju jesteś zdeklarowany to na pewno coś dobierzesz. W obecnych warunkach - rozpoczęła się zima i jeszcze się nie rozkręciła, to sugerowałbym SAE 0W-40. Marka nie ma znaczenia może być i Castrol tyle że Castrol najczęściej lansuje oleje do Diesli z DPF o Normie ACEA C3 - dlatego się pilnuj! - bo to jest olej niedopuszczony przez Hondę. Szukaj Castrola EDGE Titanium FST 0W-40 A3/B4.
            C3 nie dam sobie zalać - na tyle na głowę nie upadłem [emoji6] Biorę pod uwagę tylko A3.
            Zrobię losowanie i coś odpowiedniego wybiorę. [emoji16] Co do Castrola, to tylko moje rozważania, na ile te wszystkie oleje faktycznie się bardzo różnią jakością żeby to było odczuwalne dla silnika i dla mnie.
            Dam znać odpowiednim wpisem jak już coś wybiorę. [emoji4]

Last edited by WR01; 28-12-2017, 12:46.

Comment

• Przez 16 miesięcy użytkowania przejechałem 16 tyś. km.Nauczony doświadczenie z poprzedniego samochodu w którym wlewałem własny olej i kiedy awari uległo turbo(uszczelniacze) ASO stwierdziło że wina oleju który przynosiłem chociaż olej był zgodny z normami producenta, batalia z ASO trwała 3 miesiące dopiero kiedy wziołem adwokata miałem też nagrania z rozmów z szefem serwisu, ASO naprawiło samochód ale ile mnie to kosztowało zdrowia i nerwów tylko ja wiem.Dlatego teraz na zimę wlewam castrol 0w20 a na lato castrol 5w30 kupowany oczywiście w ASO, może wielu zwas wydawać się to śmieszne ale nauczony doświadczeniem tak właśnie robię ja jeżdzę po mieście oraz drogi lokalne bez piłowania więc myśle że silnikowi nic się nie stanie od teg oleju, wiem też że kilka hond miało kłopoty z pompą oleju ta usterka występowała przd przekroczeniem 10000 km więc teraz na wiosnę wleje już inny olej będzie to 0w30 lub 0w40 oczywiście A3
              Last edited by Gość; 28-12-2017, 14:15.

Comment

• Pewnie, ASO zawsze będzie się wykręcać jak się da i używać wszelkich argumentów żeby nie ponieść straty finansowej. A jakie to auto było tak z ciekawości?

Comment

• opel astra J 1.4 turbo z 2011 roku

Comment

• ASO zawsze się będzie wykręcać, bo na 10 to tylko 3 zrobi więcej smrodu koło problemu a reszta machnie ręką. Na 7 zarobi na 3 straci. Prosta matematyka. Kiedyś w tv bylo info jak to babka kupiła dustera i zalewała olej własny zgodny z zaleceniami producenta tylko że tańszy i silnik się w czasie gwarancji wykrzaczyl. Wytarczylo że zadzwoniła do tv, a ta nagłośniła sprawę to już na drugi dzien po emisji miała propozycje wymiany silnika za free.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
                    Last edited by Krokiew; 28-12-2017, 16:40.
                    MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

• Witam i mam pytanie czytam wasz watek uważnie i nie rozumiem wypowiedzi w stylu niedopuszczalne jest stosowanie C3 tylko A3 są niezgodne z normami, ale jest faktem ze oleje z które odpowiadają za obniżoną zawartość siarki i fosforu i są dopuszczane do silników z DPF to właśnie C3. Wychodzi na to ze oleje C3 przewyższają jakością bo brak siarki i fosforu jest idealne dla silnika i jak jak wszyscy wiemy Mobil1 nie posiada w ogole wyższego parametru jakości jakim jest C3. Jest male spotrzezenie, ale jeśli jakiś gościu zalał by odwrotnie diesla olejkiem A3 "Boże" chroń silnik od nagaru i wszelakiego syfu. Czyli od przybytku i jakosci lepszej glowe i silnika mniej boli pozdrawiam
                      Last edited by rob1986; 05-01-2018, 10:24.
                      zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Z tego twojego wywodu można wyciągnąć takie wnioski - nie masz pojęcia o czym piszesz, nie wiesz co to norma olejowa, nie wiesz do czego są dodatki w oleju i jaki wpływ mają na silnik, nie czytałeś wątków olejowych i ogólnie nie czytałeś nic w necie na temat składu oleju i jego normach. Krótko mówiąc zanim cokolwiek napiszesz i wsadzisz kij w mrowisko, proponuję pogłębić trochę swoją wiedzę odnośnie danej dziedziny, albo przynajmniej udawać "głupiego", to wiele osób Ci trochę rozjaśni w głowie. Oczywiście bez obrazy, z góry sorry
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                          Z tego twojego wywodu można wyciągnąć takie wnioski - nie masz pojęcia o czym piszesz, nie wiesz co to norma olejowa, nie wiesz do czego są dodatki w oleju i jaki wpływ mają na silnik, nie czytałeś wątków olejowych i ogólnie nie czytałeś nic w necie na temat składu oleju i jego normach. Krótko mówiąc zanim cokolwiek napiszesz i wsadzisz kij w mrowisko, proponuję pogłębić trochę swoją wiedzę odnośnie danej dziedziny, albo przynajmniej udawać "głupiego", to wiele osób Ci trochę rozjaśni w głowie. Oczywiście bez obrazy, z góry sorry

W dalszym ciągu nie przeczytałem żadnej konkretnej odpowiedzi nie wiem czym kieruje sie polityka Olejowa Hondy ale wymądrzanie się bez żadnego dialogu, nie wiem czy to pewność siebie czy arogancja bez urazy. Chyba owe forum powstało do komunikacji, rozmowy i wymiany praktyki i wiedzy a nie tylko wypowiedzi co jest czarne a co białe.
                          zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Chodzi o to, że to co napisałeś, twoje stwierdzenia wynikające z pewnej niewiedzy, były już poruszane dogłębnie w wątku olejowym i po porostu nie ma sensu pisać w koło to samo.. i nie chodzi o pewność siebie, czy arogancję, tylko, o to, że piszesz tak jak byś wiedział o czym piszesz... a tak nie jest.. poczytaj najpierw tematy związane z olejem, a sporo się dowiesz, ja też zaczynałem od zera, a dzięki forum sporo się nauczyłem i dowiedziałem. Nie ma sensu zaczynać kolejnego wątku olejowego. Ten temat jest o opiniach na temat danego oleju stosowanego przez użytkowników.
                            Last edited by Grzechu; 05-01-2018, 11:54.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Dokładnie chodzi mnie tylko o opinie forumowiczów doświadczonych od mnie w silnikach hondy bez ( katalizatora C3 ) czy lany olej możne zaszkodzić silnikowi, a nie gwarancji producenta z góry dziękuję za odpowiedz

Comment

• Zamieszczone przez rob1986 Zobacz posta
                                Wychodzi na to ze oleje C3 przewyższają jakością bo brak siarki i fosforu jest idealne dla silnika
                                pomyliło Ci się coś. Katalizator to nie silnik!
                                idealne dla katalizatora, ale fatalne dla silnika. Im mniej siarki i fosforu tym gorzej dla gniazd zaworowych. Oleje wyskokopopiołowe są z korzyścią dla części silnika.
                                Zamieszczone przez rob1986 Zobacz posta
                                nie rozumiem wypowiedzi w stylu niedopuszczalne jest stosowanie C3 tylko A3
                                to jest Wymaganie Hondy! to nawet nie jest niedopuszczalne, ale zakazane!
                                ale jeśli jakiś gościu zalał by odwrotnie diesla olejkiem A3 "Boże" chroń silnik od nagaru i wszelakiego syfu.
                                jeśli silnik nie ma DPF'a to zrobił bardzo dobrze! a jak wyciął DPF i zalał A3 to jeszcze lepiej.
                                czym kieruje sie polityka Olejowa Hondy ale wymądrzanie się bez żadnego dialogu,
                                spokojnie, bez ciśnienia, pomieszały Ci się trochę, ale nie szkodzi nie każdy ogarnia czy coś jest dobre czy nie.
                                nie wiem czy to pewność siebie czy arogancja bez urazy
                                nie, nic z tych rzeczy, to elementarna wiedza tak robi z człowieka pewnego siebie . Jak poczytasz co do czego i po co to sam się zdziwisz "Boże jaki ja nieświadomy byłem".
                                w silnikach hondy bez ( katalizatora C3 ) czy lany olej możne zaszkodzić silnikowi,
                                to jest trudne by odpowiedzieć, bo Producent Samochodu Honda zakazuje lania ACEA C3 do silników benzynowych, jest to niedopuszczalne. C3 znajdziesz tylko w modelach diesli z DPF, nigdzie indziej. Natomiast praktyka ASO pokazuje że mają to w dupie: https://www.civicforum.pl/showthread...Civic-IX/page3 zobacz wpis #27 co się wyprawia.
                                O oleju C3 jest osobny wątek w sławnym wątku olejowym.
                                Last edited by rambo7; 05-01-2018, 14:42.
                                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                                X