Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez snake9999 Zobacz posta
    a chodzi mi tylko o olej który przede wszystkim będzie najlepszy dla ochrony silnika
    Ok, jak masz mętlik to po prostu wybierz coś co ci przypasuje cenowo bądź przekona Cię jakimiś innymi argumentami z poniższego tematu, ja Ci mogę polecić np. olej ten na którym sam jeżdżę, a więc po części ochrona silnika i małe spalanie.

Czytaj tutaj:
    Ponieważ ciekawy temat olejowy został już zamknięty i sporo było tam powiedziane na temat jakości i rodzajów olei itp.., chciałbym zebrać, w jednym miejscu, trochę informacji odnośnie olejów na jakich jeździmy, oraz tego co zauważyliśmy w zachowaniu naszego silnika zalanego danym olejem, np. czy silnik bierze olej, głośniej/ciszej pracuje, więcej/mniej pali, oraz inne uwagi. Myślę, że będzie to pomocne dla osób które zastanawiają się nad tym jaki olej wlać do swojej Hondzi. Proponuje
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Snake prawie każdy z nas przez to przechodził. Nie przejmuj się. Temat olejowy to "niezła sensacja". Dobrze sie go czyta. Tylko trzeba kilka razy. Przynajmniej ja musiałem

Comment

• snake, no to dobrze że jesteś jeszcze człekiem że rozumiesz nasze podejście, bo to wymaga również cierpliwości, Forum ma pomagać a najlepszą nauką jest własne zaangażowanie, dlatego zadałem Ci zadanie (o ile mogę to uczynić ).
        Więc proszę otwórz instrukcję Obsługi na stronie o Oleju, albo otwórz ten wątek - Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.

dla Ciebie zamieściłem Skan Instrukcji Twojego auta (Civic (9 gen FN2 2010-).
        Otwórz sobie w Nowym oknie swój wpis #781.
        ... i lecimy ...
        olej nr 1 - ACEA jakie ? C2 - tak? - tak. // - gdzie masz w Instrukcji aprobatę dla C2 ??? - nie ma! - wiec odpada ...nie gadamy o tym oleju on jest z poza dyskusji. Jest olejem całkowicie zabronionym!!!
        jasne?
        no, to otwieraj link nr 2. - ACEA tam jakie? ...a Instrukcja mówi co...?

jak już wiesz co można a co nie, to teraz się zastanów, powiedziałeś że jesteś kierowcą spokojnie jeżdżącym, czyli nie rajdowcem, czyli olej ekonomiczy ACEA A5 nie popsuje Ci silnika, jeśli będziesz go użytkował tak jak siebie sam określiłeś. Jeśli natomiast pomimo tego że jeździsz ekonomicznie a chcesz mieć gwarancję wytrzymałościowego oleju to rozważ wybór oleju ACEA A3. Mając na uwadze cały czas że jesteś "spokojnym kierowcą" to nie musisz iść w olej wysokowytrzymałościowy, możesz dobrać standard np cokolwiek z ACEA A3 i SAE 0W-30 lub 5W-30 /// ACEA A5 i SAE 0W-30 lub 5W-30.
        Jak będziesz przegląda etykiety na butelkach lub na stronie www to takie informacje tam piszą zawsze.
        Czy to już jest jasne?
        Last edited by rambo7; 09-01-2018, 11:27.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Nie zawsze, na butli od oleju Hondy nie ma nic

Comment

• no, w końcu .... widać to w końcu że nic nie ma, , dlatego napisali w Instrukcji że ten 0W-20 to z napisem "Honda Typ 2" bo za inne nie odpowiadają. Ford też ma 0W-20 i Volvo ma 0W-20 i Toyota ma 0W-20 i Castrol ma 0W-20 i Motul ma taki itd. ale tylko na jednym pisze "Honda Typ 2" i dlatego i w tym kontekście "tylko ten" a nie każdy inny 0W-20.
            Nawet w IOS nie ma że jak nie ma OEM Honda "Type 2" to można użyć "Toyota Engine Oil tylko" ... należy użyć ogólnodostępny (nawet nie syntetyczny) ogólnodostępny - jaki będzie: SAE 5W-30.
            Czyli na każdym oleju zgodnym z Wymaganiami Hondy czyli Normą ACEA - jest i musi być informacja - "co to jest".
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Rambo jeszcze raz ogromne dzięki za podejście do mnie jak do dziecka Teraz już wiem i dziś byłem w hurtowni Lucart z zamiarem kupna no i z Motula o takich parametrach maja ale tzw. Specific 913D 5W30 (do forda) ACEA A5/ B5, natomiast drugi z Motula X-cess 5W40 ACEA A3/B4, sprzedawca jednak mi polecił VALVOLINE SYNpower 5W30 ACEA A1/B1 -A5/B5. Olej Valvoline znam tylko z programu Kup i zrób i tu mam pytanie widziałem na forum że dużo osób jeździ na tym oleju ale czy on jest porównywalnej jakości co MOTUL?

Comment

• Polecili Ci Valvo Synpower FE A5, eko olej nastawiony na oszczędzanie paliwa jak sama nazwa wskazuje Fuel Efficiency/ Economy.
                Szukaj standardowego Synpowera 5W30, 5W40.
                Poprawiona wyszukiwarka Valvoline podstawia właśnie jako pierwszy 5W30 A3, zarówno do silnika 1.4 jak i 1.8.
                Kiedyś było gorzej

To dobre oleje w umiarkowanej cenie. Spokojnie możesz je wlewać.
                Last edited by roar; 09-01-2018, 20:02.

Comment

• snake, no rewelacja, .... w końcu, jeszcze zrobimy z Ciebie experta . Proszę, jak od razu wpisem #801 wszedłeś na wyższy poziom konwersacji. Hurtownia Lucart, bardzo chwalę, sam tam kupuję środki smarne, bo dobre ceny i mogę dotknąć i poczytać i sprawdzić daty produkcji itd. a sprzedawca u mnie w mieście ma sporą wiedzę więc tym bardziej lubię tam kupować.
                  Zamieszczone przez snake9999 Zobacz posta
                  Motula X-cess 5W40 ACEA A3/B4,
                  bardzo popularny i dobrze oceniany olej wśród Hondziarzy,
                  Zamieszczone przez snake9999 Zobacz posta
                  sprzedawca jednak mi polecił VALVOLINE SYNpower 5W30 ACEA A1/B1 -A5/B5
                  dobrze polecił, bo jeśli sam określiłeś się kierowcą który nie forsuje silnika to taki olej jest ok, jednak jeśli interesuje Cie kondycja silnika w długim czasie eksploatacji to lepiej pójść w olej wytrzymałościowy a nie ekonomiczny. Jeśli zatem Valvoline to zgodnie z poleceniem roar'a, czy program "Kup i zrób" jest nieprofesjonalny? Ja uzywałem olejów Valvoline na długo zanim ten program postał i jak widzisz wielu użytkowników posiada w silnikach ten produkt. Wszystkie środki smarne o określonej Normie jakościowej są /muszą być/ porównywalnej jakości.
                  Jak bym Cię spytał, która twoim zdaniem 18% śmietana jest lepsza: Bakoma, Zott, Gomi, a może Krasnystaw? ..taka fajna egzotyczna nazwa . To po to sa Normy jakościowe aby trzymać się określonych wymagań. Dziś dotyczy to każdego aspektu życia człowieka, od oleju , po śmietanę.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

• No to już teraz wszystko wiem, jak nie będą mieli tego Valvoline o którym piszecie będę brał tego Motula X-cess chciałem go dziś już wziąc tylko zastanawiało mnie te 5W40 a nie 30. Z ciekawości się spytam a w jakim oddziale Lucart kupujesz bo ja Bytom.

Comment

• jaki zestaw, C3 do 1.8 https://allegro.pl/oe-honda-filtr-ol...565598991.html

Comment

• No i super. A skąd wiesz że C3? Bo poszukałes więcej danych. W opisie tego info nie widzę. Myślisz, że typowy Allegrowicz też poszuka? Błąd. Nie poszuka. Przecież jest napisane ze do Hondy. I nawet jest dluuuuga lista do jakich hond to pasuje. Wyłudzenie rozbójnicze

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                          No i super. A skąd wiesz że C3? Bo poszukałes więcej danych. W opisie tego info nie widzę. Myślisz, że typowy Allegrowicz też poszuka? Błąd. Nie poszuka. Przecież jest napisane ze do Hondy. I nawet jest dluuuuga lista do jakich hond to pasuje. Wyłudzenie rozbójnicze
                          na bańce z olejem jest napis Shell Helix Ultra 5W30 ECT C3

Comment

• Ja właśnie latam na Valvoline synpower 5w30 i już leci mi na tym oleju drugie 10 tys km kręcić

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
                            MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

• Zamieszczone przez to-masz Zobacz posta
                              na bańce z olejem jest napis Shell Helix Ultra 5W30 ECT C3
                              Koledze chodzi chyba że skąd wiesz że C3 ma być do twojego silnika, ja dzięki forumowiczom wiem już że ten parametr się nie nadaje do naszych samochodów

Comment

• wiem jaki ma być olej, a linka podałem jako ciekawostka

Comment

Working...
                                X