Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Brałbym. Olej jak w każdym innym sklepie.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

nawet się Biedronka ceni, bo w Makro widziałem za 89zł za 4L. Na wszystkich bańkach jest kod paskowy zaczynający sie na 5. i data produkcji od połowy 2016r.
      Nie wiem jakie kody ma ten w biedronce ale jeśli zaczyna się na 5 to trzeba sprawdzić co jest dalej po piątce w numerze: (pochodzenie)
      • 50 Wielka Brytania
      • 520 Grecja
      • 528 Liban
      • 529 Cypr
      • 531 Macedonia
      • 535 Malta
      • 539 Irlandia
      • 54 Belgia & Luksemburg
      • 560 Portugalia
      • 569 Islandia
      • 57 Dania
      • 590 Polska
      • 594 Rumunia
      • 599 Węgry

No i przykładowo w Makro na kodzie paskowym jest początek 5 011 (...) czyli kraj pochodzenia Wielka Brytania, czyli wiemy że nie rozlewany stodole u pana Kazia. Zresztą Biedronka czy Makro nie są w stanie zrobić u Kazika takiego zamówienia .

i teraz uwaga jeśli na kodzie paskowym będzie nr 4, np.:
      • 400, 401, 402... do 440 (...) to pochodzenie - Niemcy, ale uwaga na numer 4 6(...) to Rosja, no i tutaj może być jak na filmach na YT .
        Czyli poznajemy teraz prócz oznaczeń olejów oznaczenia pasków kodowych , ale, ...może się przydać .
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Innymi słowy "powiedz mi jaki olej używasz a powiem ci jakim człowiekiem jesteś"
        Sorry, że w tym miejscu piszę, ale kompletnie nie wiem gdzie to wpiąć. Moje pytanie, czy kupilibyście olej z Biedronki SHELL HELIX ULTRA 5W-40 4L ?
        Link --> https://www.biedronka.pl/pl/product,i...ltra-5w-40-4-l
        Taki sam kupowałem rok temu w motoryzacyjnym sklepie i chwalę sobie w przeciwieństwie do 5W30, ale chodzi o sklep "Biedronka".
        Wracając do pytania o olej shell z biedronki to z taką ceną mogą się schować na petrostar taki sam olej kosztuje wraz z przesyłką 91,00 cebulionów także biedrona wcale taka tania nie jest. Oto dowód:
        https://www.petrostar.pl/oleje/oleje...4l,p2030892275
        4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
        Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
        https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Może ktoś kto kupował shella 5w40 w Petrostarze podzieli się info jaki jest kod na opakowaniu.

Comment

Proszę bardzo O to kod kreskowy oleju z "Biedry", Wielka Brytania ?

2017-03-08 09.47.30.jpg
            Last edited by Grzechu; 08-03-2017, 10:22.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

W sumie to nie dziwi mnie to, niektóre artykuły z UK są przez pół tańsze i polacy przywożą na potęgę towar ze sklepów za £1 sprzedając tu z zyskiem.

Comment

Zaszedłem na półkę z olejami do Reala i o ile dobrze zapamiętałem jest tak:
                Wszystkie Castrole kod 400, Wszystkie Orleny i Lotosy 590, ELF 324, wszystkie Shell 50 11. Tak, że wygląda to wiarygodnie zaskoczyło mnie to że jakiego gatunku Castrola bym nie wziął to był z niemiec, nawet najgorszy GTX 15W-40 za 69zł miał kod 400. nie zwracałem na to uwagi wcześniej przed dyskusją, ale teraz zacznę. Bynajmniej po tym przeglądzie na półce kodów w typowym markecie jakoś dziwnie się uspokoiłem .
                Last edited by rambo7; 08-03-2017, 21:38.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

To tak dla uzupełnienia: te dane dotyczą tylko systemu EAN na sztuki w detalu. System 13 - cyfrowy. Jeśli zobaczycie mniej lub więcej cyferek, to już co innego jest. W EAN - 13 pierwsze trzy cyfry to kod kraju pochodzenia firmy. Sześć następnych cyfr to kod konkretnej firmy (prawdopodobnie do sprawdzenia w Instytucie Logistyki i Magazynowania w Poznaniu na Estkowskiego - chyba nie jest to ściśle tajne / poufne). Cyfry nr 10, 11, 12 to kod konkretnego produktu. Cyfra ostatnia to cyfra kontrolna - algorytm.
                  Niestety nie jest tak różowo jakby się wydawało. Te trzy pierwsze cyfry o których piszemy to TYLKO kod kraju firmy. NIE JEST TO KOD KRAJU GDZIE TOWAR ZOSTAŁ WYPRODUKOWANY. Np płyta CD wydana przez polskie wydawnictwo będzie miała kod 590 itd. Ale wytłoczona mogła być gdziekolwiek, choćby i w Patagonii czy na pustyni Gobi. Tego już nigdzie nie ma napisanego. Więc tak naprawdę te kody mówią nam tylko gdzie idzie kasa za sprzedaż towaru a nie gdzie został zrobiony. CO nie znaczy, że Shell z Biedronki jest np pakistański. Choć może być.

Comment

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                    CO nie znaczy, że Shell z Biedronki jest np pakistański. Choć może być.
                    Trzeba jeszcze dodać, że na opakowaniu napisane jest "Made in Germany", kod kreskowy - Wielka Bryt. Tak wiec, czytając owe wszystkie informacje na opakowaniu możemy stwierdzić, że olej jest jak najbardziej oryginalny.. Ale oczywiście, ci, co podrabiają oleje nie są głupi i pewnie takie naklejki z kodami, napisami też mają i składają to wszystko tak, że nikt nie pozna... Jedyny sposób to kupować w dużych sprawdzonych sieciach, sklepach, bo duże firmy nie bawią się w zakupy po przez 10-sięciu pośredników itp.. Duże sieci, sklepy kupują bezpośrednio od producenta, kupują duże partie, mają dzięki temu spore rabaty, obniżki cen itp... tak więc trzeba kupować w sprawdzonych dużych sklepach, sieciach - to jest jedyny sposób na uniknięcie "podróby". Trzeba też pamiętać o cenie, w dzisiejszych czasach nie ma nic za darmo, jak większość sprzedaje po około 100zł to nie ma co lecieć tam gdzie jest 60zł.
                    Last edited by Grzechu; 08-03-2017, 22:52.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

Dokladnie tak. Poza tym w dużych sklepach itp jest na tyle duży obrót że towar nie zdąży się zestarzec. Choć oleju to chyba aż tak bardzo nie dotyczy.

Comment

oczywiście to co napisał drukowanymi chromaticall jest prawdą natomiast jest w tym wszystkim jakaś prawidłowość, czyli produkty Polskie mają kodowanie Polskie, Elf ma francuskie a Castrol niemieckie, jeśli znajdą się tam inne kody to bynajmniej "zaświeci mi się żarówka", poza tym jeśli istnieje czarna strefa to traci na tym koncern i traci budżet państwa, a takimi sprawami bardzo lubią się zajmować służby wewnętrzne państwa, nagroda za biegłość w temacie zaczyna się od 15 lat odsiadki w górę. Kolejna sprawa to klient indywidualny a klient masowy. Jak sie bawić w robienie kasy na lewo to nie ma kliencie indywidualnym, bo marne zyski z tego a wyrok ten sam.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                          Duże sieci, sklepy kupują bezpośrednio od producenta, kupują duże partie, mają dzięki temu spore rabaty, obniżki cen itp... tak więc trzeba kupować w sprawdzonych dużych sklepach, sieciach - to jest jedyny sposób na uniknięcie "podróby"..
                          Mijasz się z prawdą. Znam firmy i nie są to producenci tylko importerzy do których taka biedronka uderzyła z propozycją jednorazowej współpracy. Gdzie najważniejszym kryterium była niestety cena

Comment

Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
                            Mijasz się z prawdą. Znam firmy i nie są to producenci tylko importerzy do których taka biedronka uderzyła z propozycją jednorazowej współpracy. Gdzie najważniejszym kryterium była niestety cena
                            Wiadomo, produkt trzeba przywieźć do kraju, ale czy myślisz, że biedronka uderzyła do pierwszego lepszego Gienia w garażu żeby opchnął im parę set tys. sztuk butelek oleju Shell ?
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

Gdzie najważniejszym kryterium była niestety cena
                              wszystko pięknie, ale nadal ciekawi mnie czemu dyskont ma drożej niż szanująca się firma, biedronka to taki lemingowy sklep z portugalii, ma niską jakość, dlatego prawie w ogóle tam nie kupuje.

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                                Wiadomo, produkt trzeba przywieźć do kraju, ale czy myślisz, że biedronka uderzyła do pierwszego lepszego Gienia w garażu żeby opchnął im parę set tys. sztuk butelek oleju Shell ?
                                Chodzi mi o to że nie możesz być pewny pochodzenia towaru nawet w dużym sklepie

Comment

Working...
                                X