Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez degenerat Zobacz posta
    Podana strona to strona sprzedawcy oliwy - można pisać co się podoba
    nie drukował sobie tego na drukarce. nie potrafię znaleźć nic innego (słabo szukam) ale jak się tu powiększy to widać ACEA: https://www.ebay.co.uk/itm/Fuchs-Tit...-/161043466379

lub: https://www.silkoleneoil.com/store/o...o-s-5w-30.html
    Last edited by rambo7; 17-04-2017, 16:51.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki za foto butelki z info, szkoda, że nie ma tego na kartach.
      Last edited by degenerat; 17-04-2017, 17:16.

Comment

Panowie, jak by ktoś chciał wlać do siebie kolejny dobry olej to można np. ten: Motul 300V Trophy 0W40. Olej na estrach, lepkość wypośrodkowana 13,6mm2/s w 100st.C - a więc auto będzie mogło mało spalać paliwa, zaś ochrona w wysokiej temp. bardzo dobra jak przy SAE 0W40, bo HTHS wynosi 3,9 mPa.s, temp płynięcia -51st.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Ciekawy olej na bazie estrów, parametry super, HTHS na poziomie olimpijskim, tylko ciekawi mnie jak z jego żywotnością jeśli jest przeznaczony do użytku sportowego, z definicji powinien się szybciej starzeć i mieć skrócony okres wymiany.
          W ulotce oleju napisano:
          PERFORMANCES
          STANDARDS Above existing Motorsport standards.
          SPECIFICATIONS Rally – GT – Short distance race
          przewyższa obecne standardy motosportu.
          Specyfikacja Rally GT rajd krótkodystansowy..
          Trochę to daje do myślenia.
          Wszystko do sportu jest świetne i na chwilę, może wypowie się ktoś kto ma do czynienia z rajdami czy to prawda czy też mit, że sportowe oleje dedykowane te lekkobieżne i te o szerokiej rozpiętości SAE są świetne ale szybko się starzeją i tracą swoje właściwości?
          https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/m...pdf?1492017370

I jeszcze jedno znalazłem w necie odnośnie spasowania elementów silnika ( głównie panewek) i prawidłowego doboru oleju, nie wiem jak oficjalne dane ale te które znalazłem mówią o zakresie 0012-.0017: wynikałoby z tego, że silniki naszych hond rzeczywiście zaprojektowano na lekkobieżne oleje 0W20/30 5W20/30. Nie zachęcam, ale stwierdzam.
          One bearing manufacturer recommends the following oil clearances based on the viscosity of the oil used in the engine:

.002 for 20W and 5W-20 oils

.0025 inches for 30 and 5W-30 oils

.0025 to .003 inches for 40W, 10W-40 oils

.003 to .0035 inches for 50W and 20W-50 racing oils.
          źródło: https://www.enginebuildermag.com/201...ne-bearings-2/
          Dodatkowo bardzo konkretnie o olejach typu RACING:
          What makes racing oil different from off-the-shelf conventional and synthetic oils that are marketed for everyday use? Basically, racing oils are formulated for racing and nothing else. They are designed to handle higher temperatures and higher loads. Most racing oils are NOT designed for everyday street use, although there are some special street performance oils that offer increased wear resistance and thermal protection for higher-output engines.
          PS.do Moderatora: wpis można przenieść do naszego starego wątku olejowego.
          Last edited by rat4; 17-04-2017, 22:06.
          4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
          Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
          https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Zamieszczone przez degenerat Zobacz posta
            Na etykiecie bańki i karcie brak informacji o ACEA.
            Witam,
            Ja kupilem ostatnio ten olej (Fuchs Titan Race Pro 5W-30) w bance 5l i dostalem banke 1l gratis. Na bance 5l nie ma faktycznie konkretnej informacji, ze ten olej spelnia wymagania ACEA A3/B3 natomiast na bance 1 litrowej jest to wyraznie napisane. Co ciekawe banka 1l ma date produkcji 2015 a banka 5l 2016. Olej zalalem oczywiscie. Silnik wciaz dziala. Olej kupiony w UK bo tu samochod jest uzytkowany. Ciekawe dlaczego ta informacja zniknela z etykiety.

Comment

Zamieszczone przez jan_n Zobacz posta
              Ciekawe dlaczego ta informacja zniknela z etykiety
              dla wymagań rynków inne niż Europejskie nie są wymagane oznaczenia ACEA. Wystarczy API i SAE. Wynika z tego że statek "pomylił" port docelowy.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rat4 Zobacz posta

I jeszcze jedno znalazłem w necie odnośnie spasowania elementów silnika ( głównie panewek) i prawidłowego doboru oleju, nie wiem jak oficjalne dane ale te które znalazłem mówią o zakresie 0012-.0017: wynikałoby z tego, że silniki naszych hond rzeczywiście zaprojektowano na lekkobieżne oleje 0W20/30 5W20/30. Nie zachęcam, ale stwierdzam.

źródło: https://www.enginebuildermag.com/201...ne-bearings-2/
                Dla R18Z4 tolerancje dla łożysk głównych i panewek wału korbowego wynoszą odpowiednio .00094 - .00165 oraz .00071 - .00134 cala:

Capture.PNG
                Last edited by Lukas; 18-04-2017, 14:56.

Comment

Zamieszczone przez Lukas Zobacz posta
                  Dla R18Z4 tolerancje dla łożysk głównych i panewek wału korbowego wynoszą odpowiednio .00094 - .00165 oraz .00071 - .00134 cala:
                  Czyli trzeba jeździć na wodzie najlepiej 0W00 To jak działają jeszcze silniki - łożyska u tych co jeżdżą na 5W40 ? albo te wszystkie teorie to pic na wodę, fotomontaż... ja to się już pogubiłem
                  Last edited by Grzechu; 18-04-2017, 18:00.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                    Czyli trzeba jeździć na wodzie najlepiej 0W00 To jak działają jeszcze silniki - łożyska u tych co jeżdżą na 5W40 ? albo te wszystkie teorie to pic na wodę, fotomontaż... ja to się już pogubiłem
                    Nie wykładam tutaj żadnych teorii, podaję te dane jako ciekawostka z serwisówki Jak już wiecie, dla moich warunków użytkowania sprawdza się LM Synthoil Longtime 0W30.
                    A dobór oleju jedynie na podstawie tolerancji pasowania... to zły dobór.

Comment

• To tak z ciekawostek..kupiłem ostatnio swoje 0W40 i dostałem taką oto ulotkę o nowościach

Comment

• Coraz niżej schodzą z tym 0Wxx Lepkość coraz mniejsza.. ciekawe jakie to dodatki powodują z tej "drugiej strony" ochronę silnika
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                          To tak z ciekawostek..kupiłem ostatnio swoje 0W40 ...
                          Kupiłeś Penrite 10 Tenths Premium 0w40?

Comment

• Zamieszczone przez degenerat Zobacz posta
                            Kupiłeś Penrite 10 Tenths Premium 0w40?
                            Tak, drugi raz zalałem.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Comment

• Bardzo dobry olej o mało przyjaznej cenie.

Comment

• Dokładnie tak, ale szczerze...jeżeli mam zapłacić tyle samo za olej w ASO to wolę kupić za tą samą cenę Penrite i mieć gwarancję jakości. Takie jest moje podejście, cena ta sama co ASO, ale jakość razy 100.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
                                Last edited by PJW; 24-04-2017, 22:50.

Comment

Working...
                                X